Laajakaista kaikille 2015
 

100 Megan Itä- ja Pohjois-Suomi hanke


Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi -hanke on neljän maakunnan (Lappi, Kainuu, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa) yhteishanke, jonka ylimaakunnallisesta koordinoinnista vastaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Kokonaisuuteen liittyy vahvasti myös Pohjois-Savon alueella toimiva Kaista Savoon -hanke, jonka toteuttamisesta vastaa Sisä-Savon seutuyhtymä.

Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi -hankkeen päätavoitteena on edistää nopeiden 100Mb/s -yhteyksien aikaansaamista mukana olevien maakuntien haja-asutusalueilla.

Pohjois-Pohjanmaan osion tarkoituksena löytää malli laajakaistan rakentamiseksi haja-asutusalueilla paikallisen väestön tuen ja aktiivisuuden avulla. Hankkeen tarkoituksena on saada kunnat ja kyläläiset aktiivisemmin mukaan ja jopa vetovastuuseen yhteyksien kehittämisessä. Tiedotushankkeen tavoitteena on saada aikaan toteutusmalli kunkin kunnan kehittyneille laajakaistayhteyksille

100 Megan Itä- ja Pohjois-Suomi hankkeen myötävaikutuksella ja kuntien omalla aktiivisuudella on Pohjois-Pohjanmaan laajakaista rakentamiseen saatu merkittävä muutos. Viestintäviraston vuoden 2013 loppuun mennessä Laajakaista kaikille 2015 – hankkeesta myöntämistä tuista ylivoimaisesti suurin potti, 28 prosenttia on kohdistunut Pohjois-Pohjanmaalle.


Valokuitua! Verkkorakentamisen ratkaisuja. Sadan megan Itä- ja Pohjois-Suomi (Loppuraportti)


Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Timo Hänninen
Pohjois-Pohjanmaan liitto
100 Megan Itä ja Pohjois-Suomi
gsm: 040-685 4027

Hankkeiden toteuttajat:

Pudasjärvi/Taivalkoski
Kairan Kuitu Oy

Siikalatva/Pyhäntä
Siikaverkko-osuuskunta

Hailuoto
Halako Hailuodon Laajakaista osuuskunta

Oulunsalo
OLKA
Utajärvi
Osuuskunta Utakuitu

Pyhäjärvi/Kärsämäki
Pyhänet Oy

Ii
Iin tietoverkko-osuuskuntaLaajakaista kaikille 2015 Pohjois-Pohjanmaalla -hanke

Valtioneuvoston periaatepäätöksen tavoitteena on, että 31.12.2015 mennessä kaikkialla Suomessa huippunopeat 100 Mbit/s laajakaistayhteydet olisivat enintään kahden kilometrin pituisella kiinteällä tai langattomalla tilaajayhteydellä saavutettavissa yli 99 prosentissa vakinaisista asunnoista sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaisista toimipaikoista.

Kaikkein harvimmin asuttujen alueiden laajakaistayhteyksien toteuttamisen edistämiseksi valtioneuvosto on varannut yhteensä 66 miljoonaa euroa vuosina 2010 - 2015 maksettaviin valtiontukiin. Pohjois-Pohjanmaan hankeohjelmassa on yhteensä 35 hanketta 11 kunnassa. Hankeohjelman kokonaiskustannusarvio on noin 28 miljoonaa euroa. Kuntien rahoitusosuus on 8, 22 tai 33 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaan on mukana 100 megan Itä- ja Pohjois-Suomi- hankkeessa, jonka tarkoituksena on edistää nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista haja-asutusalueilla.

Lisätietoja

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen puh. 050 3366 524 tai sähköpostitse.

(Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi)