PPBIO Tulokset ja tilaisuudet
 

Koko perheen metsäpäivillä Oulussa 12.8.2017

Stora Enson paperitehdas Oulun Nuottasaaressa täyttää tänä vuonna 80 vuotta.

Puukuidun kysyntä maailmalla kasvaa.
´Asiakasta kuunnellaan kaksi korvaa auki ja yksi suu kiinni´, totesi Sirpa Välimaa, Stora Enson liukosellun tekninen asiakaspalvelupäällikkö.

 

Stora Enson Uimaharjun sellutehdas Joensuussa tuottaa koivusta liukosellua mm. kankaisiin. Liukosellussa sellukuitu hajotetaan liukoiseen muotoon, kun taas paperissa kuitumuoto säilytetään. Liukosellusta valmistettava viskoosi kilpailee tekstiiliteollisuusmarkkinoilla pääasiassa puuvillan ja öljypohjaisten tekokuitujen, kuten polyesteri, kanssa. Viskoosin ominaisuudet (mm. kosteuden imukyky, helppo laskeutuvuus, miellyttävä iholle) tekevät siitä kilpailukykyisen materiaalin.

Ja mikä tärkeintä, muuntokuiduksi luokitellun viskoosin valmistus kestää kestävyystarkastelun:
-Puuvillakilon valmistukseen vaaditulla 11 700 litralla vettä voidaan tuottaa 26 kg viskoosia
-Puuvillan kasvatuksessa käytetään runsaasti lannoitteita ja torjunta-aineita
-90% puuvillasta tuotetaan geenimanipuloidusta puuvillasta
-Puuvillatuotannosta vain 6 % on sertifioitua

Bio- ja kiertotaloutta parhaimmillaan!
Kraton jalostaa Nuottasaaressa Stora Enson raakamäntyöljystä tislaamalla rasvahappoja, hartsia ja pikeä. Rasvahapon käyttökohteita ovat mm. maalit, pinnoitteet ja biovoiteluaineet. Hartsia löytyy esimerkiksi musteista, liimoista ja renkaista.

 

Kratonilla työskentelevä logistiikkapäällikkö Kerttu Heikkinen kertoi olevansa ylpeä, että työskentelee yrityksessä, joka jalostaa tuotteita uusiutuvista luonnonvaroista eikä yritys tuota käytännössä ollenkaan jätettä. Joni Seppänen komppasi Kerttua.

Luomuperunan pellonpiennartilaisuus Ala-Temmeksellä 2.8.2017

Tilaisuus keräsi runsaasti asiasta kiinnostuneita paikalle kuulemaan ajankohtaista tietoa luomuperunantuotannosta. Paikalla oli mm. siementalojen edustajia esittelemässä tuotantoon soveltuvia lajikkeita ja niiden vaatimuksia. Lisäksi kuultiin biologisista torjuntavalmisteista perunatauteja vastaan sekä luomuperunan kysyntään ja viljelyyn liittyvistä kyselytutkimuksista sekä luomutuotannon rahoitustuista.

Keskustelua herätti se, että ammattikeittiöissä luomusta ollaan valmiita maksamaan vain 1-5 % enemmän kuin tavanomaisista perunatuotteista. Perunan alhainen myyntihinta syö markkinoita luomulta.

Tärkeäksi kehittämisen kohteeksi koettiin jalostusarvon nosto tuotteistamalla esim. nopeasti valmistettaviksi puolivalmisteiksi, ja pienikokoisen perunan käyttökohteet.

Tuotantoon liittyvistä riskeistä huolimatta pitkän linjan luomuperunantuottaja Mikko Karjula totesi: ´Ainoa oikea tapa tuottaa perunaa on luomu´.

 

LISÄTIETOJA:
Pohjois-Pohjanmaasta luomuperunamaakunta –hanke
www.proagriaoulu.fi/pohjois-pohjanmaasta-luomuperunamaakunta
lea.hiltunen@luke.fi tai kirsi.korhonen@luke.fi

BioRiihi 9.5.2017