Satavuotiaan syntymäpäivät
 

Kahvita, liputa, valaise -juhlahetket

Itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään 6.12.2017. Tuolloin Suomi täyttää tasan sata vuotta. Käsillä on ainutlaatuinen hetki maamme historiassa. Jokainen on kutsuttu mukaan osallistumaan: Tänä erityisenä vuonna itsenäisyyden juhlinta alkaa jo itsenäisyyspäivän aattona, tiistaina 5.12. Myös itsenäisyyspäivää edeltävä syntymäpäiväviikko sisältää lukuisia huomionosoituksia satavuotiaalle.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivää ei ainoastaan vietetä, vaan nyt sitä juhlitaan yhdessä näyttävästi, elämyksellisesti ja tunteella. Lähde mukaan toteuttamaan juhlahetkiä omalla tahollasi, kotona, työpaikalla, yhdistys- ja harrastuspiireissä tai kavereiden kesken. Tässä kolme kaikille sopivaa ja helppoa satavuotiaan Suomen juhlistamistapaa. Voit valita niistä mieluisimman tai toteuttaa ne kaikki.

KAHVITA, LIPUTA, VALAISE;  TEE HETKESTÄ ERITYINEN!

Juodaan juhlakahvit satavuotiaan kunniaksi!

  Itsenäisyyspäivänaattona 5.12. koko Suomi juo yhdessä sinivalkoiset satavuotisjuhlakahvit klo 14 alkaen tai iltapäivän aikana. Toteuta hetki omalla tyylilläsi. Kutsu mukaan työorganisaatiosi jäsenet, yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai ystäviä. Pöydän ei tarvitse olla korea. Pääasia on viettää yhteinen hetki iloisissa tunnelmissa sata-vuotiaan kunniaksi.

Kuva: Suomi100/Katja Lösönen 


Liputetaan siniristilipuin!

 

Itsenäisyyden kunniaksi saloissa liehuvat siniristiliput kaikkialla Suomessa. Juhlaliputus aloitetaan jo itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 18 ja se jatkuu yön yli itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 asti. Lippu valaistaan pimeän ajaksi. Jos valaisua ei voi järjestää, liputus toteutetaan normaalien liputusohjeiden mukaisesti.Valaistaan Suomi sinivalkoisin värein!

  Tuodaan valoa ja iloa pimeään vuodenaikaan valaisemalla keskeisiä kohteita kuten rakennuksia, patsaita, toreja ja puistoja. Valaisun voi toteuttaa myös työpaikoilla ja kodeissa omien ideoiden mukaisesti. Valot sytytetään 5.12. klo 18 ja valaisu päättyy 7.12. klo 9. Oulussa tempaus toteutetaan koko syntymäpäiväviikon ajan osana Lumo-valofestivaalia alkaen perjantaina 1.12. kello 18. Itsenäisyyspäivän iltana ikkunoille syttyvät perinteiset kaksi kynttilää.

Järjestäessäsi kahvita, liputa, valaise –konseptia olet mukana toteuttamassa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Tällöin voit käyttää Suomi 100 -tunnusta graafisen ohjeistuksen mukaisesti.

Katso vielä Kahvita, liputa, valaise – video SuomiFinland100 Youtube-kanavalta.

Tehdään Suomelle kaikkien aikojen syntymäpäivä yhdessä!

Syntymäpäiväviikon ohjelmaa Pohjois-Pohjanmaalla

Itsenäisyyspäivän juhlinta alkaa jo sitä edeltävällä viikolla. Ohjelma rakentuu kokoajan innokkaiden kansalaisten, yhdistysten ja kuntien toimesta. Lisätietoja tapahtumista yksityiskohtineen löytyy muun muassa kuntien ja kaupunkien verkkosivuilta ja tapahtumakalentereista, Suomi 100 facebook –sivun tapahtumista ja SuomiFinland100 –verkkosivuilta. Lähes kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa järjestetään perinteisiä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia, joihin kuuluvat itsenäisyysjuhlat kuntalaisille ja koululaisille, juhlajumalanpalvelukset ja käynnit sankarihaudoilla sekä seppelten lasku. Alla poimintoja eri kunnissa toteutuvista muista syntymäpäiväviikon tapahtumista.  Lisätietoja kuntien verkkosivuilta.

Suomen Itsenäisyyspäivän juhlinta alkaa jo sitä edeltävällä viikolla. Ohjelma rakentuu kokoajan kansalaisten, yhdistysten ja kuntien toimesta. Lisätietoja tapahtumista yksityiskohtineen löytyy muun muassa kuntien ja kaupunkien verkkosivuilta ja tapahtumakalentereista, Suomi 100 facebook –sivun tapahtumista ja SuomiFinland100 –verkkosivuilta. Lähes kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa järjestetään itsenäisyyspäivän juhlia kuntalaisille ja koululaisille, juhlajumalanpalveluksia ja käyntejä sankarihaudoilla sekä seppelten laskut. Alla poimintoja eri kunnissa toteutuvista muista syntymäpäiväviikon tapahtumista. Pohjois-Pohjanmaan liitto ei vastaa tapahtuma-ajoissa ja –paikoissa mahdollisesti tapahtuvista muutoksista.

1.12.
Oulun juhlavalaisu 1.–6.12. Jokainen voi juhlavalaista sinivalkoisin värein kodin, työpaikan tai muuten itselleen tärkeän, näkyvän kohteen. Valaisu alkaa 1.12. klo 18 ja päättyy 7.12. klo 9.

Oulun Suomi-luistelu. Tunnelmallinen ja iloinen koko perheen liikuntatapahtuma Raksilan tekojäällä Klo 17. Ohjelmassa on musiikillista rusettiluistelua, pipolätkää ja muuta mukavaa ohjelmaa. Tapahtuma on Suomi-teemainen ja yleisön toivotaan pukeutuvan suomiaiheisesti.

Ylivieskan kaupunginjohtajan vastaanotto kuudesluokkalaisille Kulttuurikeskus Akustiikassa klo 12.

2.12.

Oulu

- Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kutsuvierastilaisuus.
- Kuusisaaren Luminous Finland 100 -valoteos 2.–3.12.2017
- Comics Effects sarjakuva- ja kuvitustaiteen näyttely taidemuseolla 2.12.2017 - 7.1.2018.
- Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa –näyttely taidemuseolla 2.12.2017 - 6.1.2019.
- Lasten linnan juhlat 10-vuotiaille koululaisille kaupunginteatterilla 2.12. - 3.12.2017.

Utajärvellä/ Rokualla Sinivalkoiset Legendat -konsertti klo 17.00

Pudasjärvellä Itsenäisyyden juhlatanssit Tuomas Sammelvuo –salissa.

3.12.

Ylivieskassa SUOMENI LAULUT - Chorus Vallis, Fermaatti ja Soilat –kuorojen konsertti, jossa kuljetaan matka suomalaisten unohtumattomien laulujen matkassa jokaisella itsenäisyytemme vuosikymmenellä. Kulttuurikeskus Akustiikka klo 18.

Raahessa Maisemakuvia Raahesta –konsertti. Lavalla Raahen Sinfonietan soittajia. Konsertin visualisoinnista vastaa Lybeckerin opiston opiskelijat. Raahesali klo 14 ja klo 17.

4.12.

Muhoksen Sataspektaakkeli. Itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu Muhoksen kunnan pääjuhlaan Tähtiareenalla klo 18. Sataspektaakkelin ohjelmasta vastaavat Muhoksen esi- ja peruskoululaiset yhdessä lukion sekä Oulujoki-Opiston kanssa.

Pyhäjoen kirjastossa Suomi –satuhetki klo 10.

Tyrnävän kunnan juhlavaltuusto.

Oulu-opiston 110 vuotisjuhlavuoden Harmoniaa näyttelykokonaisuus Pohjankartanossa Oulussa 4.12.2017 - 2.1.2018.

Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden ja tapahtumapalveluiden 100+ vuotiaiden muistamiset 4.12. - 8.12.2017

Oulaisten kirjastossa kirjailija Pekka Jaatinen luennoi aiheesta Suomen itsenäistymisen aika: Raahen tienoon tapahtumat 1917-1918 sekä näihin tapahtumiin liittyvästä romaanista Varjo.

Raahessa Maisemakuvia Raahesta –konsertti. Lavalla Raahen Sinfonietan soittajia. Konsertin visualisoinnista vastaa Lybeckerin opiston opiskelijat. Raahesali klo 18.

5.12.

Etkot kirjastoissa. Kirjastot ympäri Suomen kutsuvat koko kansan itsenäisyyspäivän etkoille juhlimaan satavuotiasta Suomea. Kaikki ovat tervetulleita mukaan! Pohjois-Pohjanmaalla Etkoja järjestetään ainakin Oulun pääkirjastossa, Sievissä, Alavieskassa, Haapajärvellä, Haapavedellä, Nivalassa, Oulaisissa, Muhoksella, Utajärvellä, Kuusamossa, Pyhännällä, Siikaltvalla, Tyrnävällä ja Vaalassa.

Haapajärvellä sijaitseva Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin K. J. Ståhlbergin syntymäkodin ikkunoiden valaisu kynttilöillä.

Pyhäjärvellä Suomi100 kahvittelut nuorille Asematien nuorisotiloissa klo 15.00.

Pyhännällä koululaisten itsenäisyysjuhla ilotulituksen kera.

Oulaisissa luento aiheesta Modernin Suomen synty - taiteen modernit suuntaukset Suomessa 1900-luvun alussa. Luennoitsijana TaM/KM Maiju Oja. Puuparantola klo 18.

Etkot karaokeravintoloissa klo 21 alkaen. Itsenäisyyspäivän aattona kaikki Suomen karaokeravintolat haastetaan mukaan laulamaan yhdessä karaoketaustojen säestyksellä ja esilaulajien tuella Sininen ja valkoinen, Olen suomalainen ja Maamme-laulu.

Sievissä Sievinkylän nuorisoseuralla Itsenäisyyspäivän karaokekonsertti ja etkotanssit klo 19.

6.12.

Kunniavartiot sankarihaudoilla eri paikkakunnilla. Itsenäisyyspäivänä muistetaan heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Eri puolilla Suomea oleville sankarihaudoille muodostetaan kunniavartioita, joissa haudan kohdalla seisoo saman ikäinen henkilö, kuin vainaja oli kuollessaan. Vartiot toteutetaan isommissa kaupungeissa. Pienemmillä paikkakunnilla vartiot toteutuvat mahdollisuuksien mukaan ja eri variaatioilla vapaaehtoisten saatavuuden mukaan. Pohjois-Pohjanmaalla sankarihautojen kunniavartiot järjestetään ainakin Oulussa, Tyrnävällä, Muhoksella, Pyhäjoella, Oulaisissa ja Sievissä. Jos olet noin 17-40 vuotias ja olet kiinnostunut osallistumaan omalla paikkakunnallasi tähän ainutlaatuiseen kunniatehtävään, ota yhteyttä oman kuntasi kulttuuriasioista vastaavaan henkilöön.

Nivalassa asuneen ja sinne haudatun Suomen tasavallan 4. presidentin Kyösti Kallion kunnioittaminen sytyttämällä hänen haudalleen sata kynttilää. Mukana esiintymässä mieskuoro.

Kuusamossa itsenäisyyspäivän juhla ja multimedia Kuusamon historiasta Kuusamotalossa klo 11:30.

Ylivieskan kaupungin järjestämä Ylivieska 150 - Suomi 100 juhla kulttuurikeskus Akustiikassa klo 12. Ohjelmassa muun muassa sadasta origamipaperihimmelistä koostuva valotaideteos ja suomalaisen musiikin konsertti.

Oulaisissa kuudesluokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhlat Käpylän koululla (perinnekeskuksen alue).

Oulussa Oulun sinfonian ja Oulun Elokuvakeskus ry:n itsenäisyyspäivän konsertti teemalla Suomalaisen elokuvan 100 vuotta. Madetojan sali klo 13.

Taivalkosken kirkossa Jukka Kuoppamäen itsenäisyyspäivän juhlakonsertti.

Iissä itsenäisyyspäivän tanssit ja jatkot Valtarin koululla klo 14.

Kempeleen työväentalolla Suomi 100 –iltapäivätanssit klo 14.

Oulun Ajankulkue: Historiallinen kulkue läpi satavuotiaan Suomen ja Oulun tarinan alkaen klo 16.

Kärsämäellä Partiolaisten soihtukulkue päättyen sankarihaudoille klo 18.

8.12.

Iissä Iin Laulupelimannien Sofia Walzer –konsertti.