Matkailuparlamentti 2017
 
POHJOIS-POHJANMAAN MATKAILUPARLAMENTTI 31.8.–1.9.2017 RUKALLA

Kansainvälistyvän matkailun nousukiito
Lähes 150 matkailun ammattilaista kokoontui 31.8-1.9.2017 Rukalle Pohjois-Pohjanmaan matkailuparlamenttiin. Tapahtuman teemana oli kansainvälistyvän matkailun nousukiito. Molempina päivinä kuultiin erinomaisen esityksiä matkailuelinkeinon muutoksesta ja mahdollisuuksista. Alustajien vahva viesti yleisölle oli vetovoimaisuuden kasvattamiseen panostaminen sekä digitalisaation ymmärtämisen ja sen mahdollisuuksien tehokkaan hyödyntämisen tärkeys myös matkailussa. Tarvitaan verkottumista brändien ympärille, alueellisen palvelutarjonnan tiivistämistä ja toimivia yritysverkostoja, uusien digitaalisten välineiden rohkeaa kokeilua ja käyttöönottoa, asiakaskokemuksen ymmärtämistä ja hyödyntämistä sekä kaikkien mediakanavien tehokasta käyttöönottoa. Torstaipäivän lopuksi tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava kiteytti omassa esityksessään tulevaisuuden visioita ja sai yleisön pohtimaan minne oikeasti olemme menossa ja pysymmekö me varmasti digitalisaation kyydissä. Hyvä keino, ja ehkä tärkein, on ottaa nuoret aidosti mukaan kehittämistoimintaan!

Perjantaina matkailuväelle valotettiin meneillään olevaa maakuntauudistusta ja sen tuomaa muutosta kunta/maakuntasektorille sekä vaikutusta muun muassa matkailuun. Viesti toimijoiden puolelta oli, että jatkossakin tullaan tarvitsemaan laajassa yhteistyössä tehtävää strategia-, kehittämis- ja koordinaatiotyötä. Aasialaisten matkailijoiden määrä on kasvanut etenkin Lapissa, mutta myös Pohjois-Pohjanmaalla. Seminaarissa kuulimme Kiinassa tehdystä matkailijatutkimuksesta ja mitä asioita kiinalaiset odottavat matkaltaan Suomeen, sekä toisaalta millaisia matkailijoita he ovat matkailuyrittäjän näkökulmasta. Suomi on muun muassa revontulien, monien myyttien ja tarinoiden maa. Tarinoita tuotteistamalla voimme kehittää uusia uniikkeja tuotteita tai lisätä jo olemassa olevien omaperäisyyttä. Samalla lisäämme  alueemme ja sen matkailun vetovoimaa.

Parlamentissa oli mahdollisuus tutustua myös esittelypisteillä useisiin valtakunnallisiin ja alueellisiin matkailun kehittämishankkeisiin.

Lisätiedot parlamentista
:
Aluekehityspäällikkö Heikki Ojala p. 050 433 3951, heikki.ojala(at)pohjois-pohjanmaa.fi
Aluesuunnittelija Auli Suorsa p. 050 386 8443, auli.suorsa (at)pohjois-pohjanmaa.fi