Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste
Uutiskirje 1/2019
Jos uutiskirje ei näy kunnolla, klikkaa tästä
 

Kaikki EU-vaaleista!

Äänestäminen käytännössä

Virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina 26.5. ja ennakkoäänestyspäivät ovat 15.–21.5. Ulkomailla äänestäville ennakkoäänestyspäivät ovat 15.–18.5. Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot löytyvät muun muassa oikeusministeriön vaalisivustolta. Vaalien aikaan ulkomailla asuvat tai oleskelevat suomalaiset äänioikeutetut voivat äänestää ensimmäistä kertaa myös kirjeitse. Kirjeäänestysmateriaali on tilattavissa tästä osoitteesta.

Vaalikone ja muuta ohjelmaa

Toukokuun aikana tulee olemaan runsaasti vaaliohjelmaa. Euroopan parlamentin Suomen toimisto, Euroopan komissio, Eurooppalainen Suomi ja muutamat muut tahot järjestävät Eurooppa-päivänä 9.5. Narinkkatorilla Helsingissä koko kansan tapahtuman, josta on suora lähetys Yle TV1:ssä klo 19.00–20.30.

Samana päivänä Yle julkaisee myös vaalikoneen, jota voi hyödyntää äänestyspäätöksen tekemisessä. Ylellä tullaan myös kuulemaan aamu-tv:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun yhteiset eurovaalien puheenjohtajatentit ajalla 2.5.–13.5. joka aamu klo 8.10–8.30. Ylellä on myös runsaasti muuta eurovaaliaiheista ohjelmistoa tiedossa vaaleihin asti, joista tarkemmin tietoa tässä artikkelissa.

Vaadi faktat –kiertue Oulussa 3.5.

Vaadi faktat –kiertue on Eurooppalainen Suomi ry:n ja Fingon toteuttama kampanja, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten äänestysaktiivisuutta EU-vaaleissa, etenkin nuorten keskuudessa. Kampanjan pyrkii edistämään faktoihin pohjautuvaa päätöksentekoa, vastustaa disinformaatiovaikuttamista ja korjata poliitikkojen ja median virheellisiä väitteitä.

Kiertue jalkautuu Suomen 21 suurimmalle paikkakunnalle kevään 2019 aikana. Pohjois-Suomessa kiertue on Oulussa 3.5. ja Rovaniemellä 4.5. Oulun tapahtumapäivän ohjelmakuvaus löytyy täältä. Ohjelma jakautuu useampaan osaan klo 10.00–17.30 välillä.

Kampanjan sivusto.

Eurovaalien paikkaennusteet

Euroopan parlamentin yleisen mielipiteen seurantayksikkö seuraa koko ajan kansallisen poliittisen toimintaympäristön muutoksia kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Seurantayksikön työn tuloksista laaditaan muun muassa ennusteita seuraavan parlamentin paikkajaosta. Tutkimuksissa seurataan kannatuskehitystä poliittisten ryhmien kohdalla kaikista EU-maista läpinäkyvän ja yksityiskohtaisen datan avulla.

Viimeisin paikkaennuste on julkaistu 18.4.:

 

Linkki parlamentin sivustolle.

Seurantayksikön Twitter-tililtä on helppo seurata uusimpia tietoja.

Tällä kertaa äänestän!

Myös sinä voit osallistua äänestysaktiivisuuden lisäämiseen. Unionin laajuinen Tällä kertaa äänestän –kampanja on edelleen käynnissä ja kampanjan sivuilla voi sitoutua äänestäjäksi ja houkutella myös muita äänestämään.

Osallistumisen tasoja on kolme, joista kevyin on yhteistietojen antamisen yhteydessä annettu henkilökohtainen äänestyslupaus kampanjan nettisivustolla. EU lähettää lupauksen antajalle tietoa EU-vaaleista ja osallistumismahdollisuuksista. Lisäksi ilmoittautuja voi pyytää henkilökohtaisen linkin, jonka voi välittää omalle tuttavapiirilleen, jotta hekin sitoutuisivat äänestämään. Tarjolla on myös mahdollisuus osallistua verkostotoimintaan, joka pyrkii joko verkossa tai lähiyhteisössä aktiivisesti edistämään äänestykseen osallistumista.

Osallistu kampanjaan linkin takaa!

EU-tietopisteen uutiskirjeen peruuttaminen

EU:n tietosuoja-asetus vahvistaa yksityisyyden suojaasi. EU-tietopisteen uutiskirjeen postituslistalla on tilaajien sähköpostiosoitteita. Mikäli et halua vastaanottaa EU-tietopisteen uutiskirjettä, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen oikeasta alalaidasta löytyvän peruutuslinkin kautta. Peruutuksen myötä sähköpostiosoitteesi poistetaan postituslistalta.