27. toukokuuta 2022
Komissiolta 800 miljoonan euron suunnitelma puhtaan energian hankkeisiin
Euroopan komissio käynnisti 18.5.2022 uuden suunnitelman EU:n keskeisistä rajat ylittävistä energiainfrastuktuurihankkeista osana Repower EU -suunnitelmaa. Repower EU -suunnitelmassaan komission keskeisenä tavoitteena on pyrkiä edistämään EU:n energiajärjestelmän omavaraisuutta ja Venäjän fossiilisista polttoaineista irtaantumista. Tavoite on irtaantua ennen vuotta 2030. Rahoitus Repower EU -suunnitelmaan on noin 800 miljoonaa euroa Hankevalinnat ja mahdolliset rahoitukset perustuvat The Trans-European Networks for Energy:n (TEN-E) ja CEF for Energy:n muodostamille puitteille. TEN-E perustuu Euroopan laajuiseen infrastruktuurisuunnitteluun, ja se tarjoaa puitteet yhteistä etua koskevien hankkeiden tunnistamiseksi. Nämä hankkeet edistävät energian sisämarkkinoita, toimitusvarmuutta ja kestävyyttä ennalta määritellyillä energiainfrastruktuurin aihealueilla. CEF Energy -väline on ainoa erityinen EU:n rahoitusväline rajat ylittävän energiainfrastruktuurin rahoittamiseksi. CEF Energy -välineestä voidaan myöntää avustuksia ainoastaan yhteistä etua koskeville hankkeille. Lisäksi jopa 15 prosenttia rahoituksesta on käytettävissä rajat ylittäviin hankkeisiin uusiutuvan energian alalla. Jotta hankkeiden voidaan todeta olevan yhteistä etua koskevia, niiden on hyödytettävä merkittävästi vähintään kahta EU-maata, ja niiden on lisättävä kilpailukykyä, parannettava EU:n energiavarmuutta ja edistettävä kestävyyttä. CEF-energy:n rahoitustuella pyritään maksimoimaan hyöty hiilestä irtautumiseen energia-alalla. Hakemukset rahoituksen saamiseksi on jätettävä viimeistään 1.syyskuuta 2022. Rahoitettavat projektit valitaan ennen vuoden 2022 loppua. Lue lisää aiheesta tästä.
25. toukokuuta 2022
Pohjois-Pohjanmaalla keskustellaan maakunnan älykkäästä kehittämisestä 24. elokuuta
Pohjois-Pohjanmaan liitto järjestää Maakunnan älykkään kehittämisen uudet avaukset -seminaarin 24.8.2022. Pohjois-Pohjanmaan liitto kutsuu kaikki toimijat Pohjois-Pohjanmaan alueelta mukaan ideoimaan maakunnan lähitulevaisuuden kehittämiskohteita älykkään erikoistumisen näkökulmasta. Pohjois-Pohjanmaa saa mahdollisuuden kehittyä monipuolisesti, kun kehitystarpeita saadaan tuotua esiin monipuolisesti eri teemoista ja eri organisaatioiden tarpeet huomioiden. Niinpä juuri sinä olet erittäin tervetullut mukaan! Seminaarissa on kolme teematyöpajaa, joista voit valita itsellesi parhaiten sopivan. Teematyöpajat ovat: Ilmastoviisas, vastuullinen ja uudistuva teollisuus, Digitaaliset palvelut ja tuotteet sekä Terveyden ja hyvinvoinnin ala. Seminaari järjestetään Pohjois-Pohjanmaan liitossa, Poratie 5A, Oulu. Tilaisuus alkaa lounaalla kello 11 ja varsinainen ohjelma alkaa kello 12. Tilaisuus päättyy kello 15. Tilaisuuden ohjelma ja aikataulu tarkentuvat piakkoin, joten päivän lisääminen kalenteriin kannattaa tehdä jo nyt.
20. toukokuuta 2022
Pohjois-Pohjanmaalla tutkitaan kuntien muutoskykyä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on käynnistänyt Pohjois-Pohjanmaan ja sen 30 kunnan muutoskykyä eli resilienssiä koskevan tutkimuksen. Tutkimuksen toteuttaa asiantuntijayritys Norrum Oy, yhteistyössä TK-Eval Oy:n kanssa. Keskeiset toimialat ja aluetalous näkökulmina Tutkimuksessa selvitetään Pohjois-Pohjanmaan maakunnan ja alueen 30 kunnan riskejä ja muutosjoustavuutta keskeisten toimialojen ja aluetalouden näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitetään alueen kykyä vastata ja varautua riskeihin lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. Aluetalouteen vaikuttavia riskejä käsitellään talouteen, teknologiaan, hintavaihteluun, kysynnän muutoksiin, politiikkaan ja sääntelyyn, geopolitiikkaan ja ympäristöön liittyen. Tutkimus valmistuu marraskuussa 2022. Tutkimuksessa mukana olevat kunnat ovat Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.