Ajankohtaista
 
Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus: Hailuodon kiinteä yhteys on säästöinvestointi valtiolle
16.08.2017

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen kannanoton mukaan Hailuodon kiinteän yhteyden toteuttaminen on ensisijainen vaihtoehto, koska se mahdollistaa toimivan liikennöinnin. Valtiovarainministeriön budjettiesitys ensi vuodelle ei sisällä Hailuodon kiinteää yhteyttä. Sen sijaan liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä Hailuodon kiinteä yhteys on mukana.

Kiinteän yhteyden toteutuksen kustannusarvio on 73,6 miljoonaa euroa ja sillan rakentaminen kestää 2–3 vuotta. Sillan kunnossapitokustannukset ovat vähäiset. Aluetta koskevien yleiskaavojen valitukset on hylätty hallinto-oikeudessa ja sillan yleissuunnitelman valitusten käsittely on käynnissä. Arvioitu toteutus voisi alkaa vuonna 2019.

− Hailuodon silta on välttämätön säästöinvestointi valtiolle. Nykyiset lautat ovat tulossa tiensä päähän sekä kiinteän yhteyden toteuttamisella voidaan säästää perusväylänpidon menoja lauttaliikenteessä, laitureiden kunnossapidossa ja väylän ruoppauskustannuksissa 7–8 miljoonaa euroa vuodessa, perustelee hankkeen tarpeellisuutta maakuntajohtaja Jussi Rämet.

Lauttaliikenteen nykyinen kilpailutettu sopimus on voimassa 2020 asti. Liikenteen perusväylänpidon määrärahalla maksettavat vuosittaiset kustannukset ovat 5,8 miljoonaa euroa vuosina 2015–2018 ja 6,8 miljoonaan euroa vuosina 2019–2020. Nykyisten alusten käyttöikä on päättymässä ja ainakin toinen lautoista on uusittava seuraavalla sopimuskaudella.

Maakuntahallituksen kannanotto kokonaisuudessaan