Ajankohtaista
 
Pohjoispohjalaiset kutsutaan mukaan juhlimaan satavuotiasta Suomea
30.10.2017

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on huipentumassa itsenäisyyspäivään 6. joulukuuta ja sitä edeltävään syntymäpäiväviikkoon. Ohjelma rakentuu yhdessä ja sitä kuvastavat elämyksellisyys, ilo ja arvokkuus. Valtakunnallisten ja paikallisten keskeisten tapahtumien sisältö ja ajankohdat ovat jo tarkentuneet, mutta osin ohjelma on vielä rakentumassa. Ideatasolla olevilla, Suomi 100 -ohjelmaan mukaan haluavilla loppuvuoden hankkeilla on jo kiire, sillä ohjelmahaku sulkeutuu 31.10.2017.

Syntymäpäiväviikon ohjelma koostuu Pohjois-Pohjanmaalla perinteisistä ja uusista tapahtumista ja osallistumismahdollisuuksista. Juhlaviikon ja itsenäisyyspäivän aikana järjestetään kuntalaisten ja koulujen itsenäisyyspäiväjuhlia, juhlajumalanpalveluksia, seppelten laskuja sankarihaudoille ja yhteisiä kahvi- ja ruokailuhetkiä. Mukana on valotaidetta, korkean tason konsertteja ja näyttelyitä sekä myös vapaampaa juhlintaa muun muassa luistelun, tanssien ja karaoken parissa.

Oulussa juhlat alkavat 1.12. kaupungin juhlavalaisulla osana Lumo -valofestivaalia sekä Suomi 100 -yleisöluistelulla. Seuraavana päivänä valtakunnallinen Suomi 100 -juhla kokoaa kaupunkiin juhlavuoden tekijöitä presidenttiparin kunnioittaessa juhlaa läsnäolollaan. Tuolloin avataan myös Kuusisaaren Luminous Finland 100 -valoteos, Comic Effects ja Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyt. Ylivieskassa ja Raahessa 3.12. itsenäisyyspäivän tunnelmaa luodaan juhlavuoden teeman sopivilla konserteilla. Oulu Opisto viettää 2017 omaa 110 –vuotisjuhlavuottaan ja 4.12. avautuu tunnelmallinen näyttelykokonaisuus Harmoniaa.

Itsenäisyyspäivän aatto korostuu uudella tavalla juhlien avauspäivänä

Suomessa monien juhlapäivien vietto aloitetaan jo aattona. Nyt erityi-senä juhlavuonna tätä tapaa halutaan ottaa käyttöön myös itsenäisyys-päivän juhlinnassa. Kirjastot eri puolilla maakuntaa kutsuvat kunta-laisia Etkot –tapahtumiin. Mukana on jo ainakin 14 eri kirjastoa Poh-jois-Pohjanmaalta. Ohjelma ja aikataulut vaihtelevat paikkakunnittain.

Tänä vuonna on kolme erityistä tapaa, jolla kaikki voivat tahoillaan osallistua juhlien järjestämiseen. Kaikki on kutsuttu toteuttamaan valtakunnallisia KAHVITA-LIPUTA-VALAISE -hetkiä.

Koko Suomi juo yhdessä sinivalkoiset satavuotisjuhlakahvit 5.12. klo 14 alkaen tai iltapäivän aikana! Hetken voi toteuttaa omalla tyylillä kotona tai työpaikalla kutsumalla mukaan työkavereita, yhteistyökumppaneita, asiakkaita tai ystäviä. Pöydän ei tarvitse olla korea, sillä pääasia on viettää yhteinen hetki iloisissa tunnelmissa satavuotiaan kunniaksi.

Suomi liputtaa itsenäisyyttä isosti! Juhlaliputus aloitetaan aattona 5.12. klo 18 jatkuen yön yli itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 asti. Lippu valaistaan pimeän ajaksi. Jos valaisua ei voi järjestää, liputus toteutetaan normaalien liputusohjeiden mukaisesti. Lipunnoston yhteydessä voi järjestää omantyylisiä Itsenäisyyden kunniaksi Suomi valaistaan sinivalkoisin värein! Kohteina voi olla rakennuksia, patsaita, toreja, puistoja tai puita. Valaisun voi toteuttaa myös työpaikoilla ja kodeissa omien ideoiden mukaisesti. Valot sytytetään 5.12. klo 18 ja valaisu päättyy 7.12. klo 9. Oulussa tempaus toteutetaan koko syntymäpäiväviikon ajan osana Lumo-valofestivaalia alkaen perjantaina 1.12. kello 18.

Kahvita-liputa-valaise –hetkien toteuttaminen on sellaisenaan osa Suomi 100 –ohjelmaa ja oikeuttaa käyttämään viestinnässä Suomi 100 –tunnusta (ei kaupallisissa tarkoituksissa).

Itsenäisyyspäivä on kunnioituksen ja ilon juhla

Itsenäisyyspäivänä muistetaan heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Jumalanpalvelusten ja seppelten laskun lisäksi on tavoitteena muodostaa sankarihaudoille kunniavartioita (noin klo 8:30 eteenpäin, noin 30-60 min), joissa haudan kohdalla seisoo saman ikäinen henkilö kuin vainaja oli kuollessaan. Vartiot toteutuvat täydessä laajuudessaan varmimmin isommissa kaupungeissa. Pienemmillä paikkakunnilla joudutaan käyttämään harkintaa ja eri variaatioita vapaaehtoisten saatavuus ja jo käytössä olevat perinteiset tavat huomioiden. Pohjois-Pohjanmaalla sankarihautojen kunniavartiot järjestetään ainakin Oulussa, Tyrnävällä, Muhoksella, Pyhäjoella, Oulaisissa ja Sievissä. Jos olet noin 17-40-vuotias mies ja kiinnostunut osallistumaan omalla paikkakunnallasi tähän ainutlaatuiseen tehtävään, voit ottaa yhteyttä oman kuntasi kulttuuriasioista vastaavaan henkilöön.

Kunniavartioiden muodostamisen lisäksi suomalaiset on haastettu mukaan myös sankarihautojen seppeltalkoisiin. Tavoitteena on, että kaikille sankarihaudoille ympäri maan laskettaisiin seppele tulevana itsenäisyyspäivänä, Suomi 100 -hengessä. Pohjois-Pohjanmaalta mukaan kampanjaan on jo lähdetty muun muassa Reisjärvellä.

Nivalan hautausmaalla lepää Suomen tasavallan 4. presidentti Kyösti Kallio. Häntä kunnioitetaan sytyttämällä haudalle sata kynttilää juhlallisuuksien kera. Haapajärvellä sijaitseva Suomen tasavallan presidentti Ståhlbergin syntymäkoti valaistaan perinteisesti ikkunoille sytytetyillä kynttilöillä.

Itsenäisyyspäivän muu ohjelma tarjoaa yleisölle muun muassa musiikkielämyksiä, tanssia ja osallistavaa historiakulkuetta. Kello 18 syttyvät kynttilät kotien ikkunoille.

Itsenäisyysviikon ohjelmaa päivitetään kuntien ja kaupunkien tapahtumakalentereihin ja Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuille.

Lisätietoja:
Aluekoordinaattori Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto
auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi p. 050-3868443

Oulun kaupungin osalta: tuottaja Janita Jämsén suomi100@ouka.fi