Ajankohtaista
 
Tavastkenkä on Pohjois-Pohjanmaan vuoden kylä 2017
06.11.2017

Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä palkittiin tänään maakunnan Vuoden Kylä 2017. Tunnustuksen sai Tavastkenkä.

Tavastkenkä on noin 300 asukkaan maa- ja metsätalousvaltainen kylä Pyhännän kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Se sijaitsee noin 12 kilometrin päässä kunnan keskustasta.

Kylä sijaitsee kolmen maakunnan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Savon rajalla Suomenselän vedenjakaja-alueella. Se on sekä maantieteeltään, luonnoltaan että väestöltään raja-aluetta, josta voi löytää piirteitä kaikista kolmesta maakunnasta. Kylän asutus on keskittynyt Siikajoen ja sen sivujokien ympärille.

Tavastkenkä on aktiivinen, vireä ja elinvoimainen pieni kylä, jonka asukkaat ovat olleet monipuolisesti mukana kylän kehittämisessä.  Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura ry on tehnyt määrätietoista ja pitkäjänteistä kehittämistyötä kylän elinolosuhteiden ja viihtyvyyden parantamiseksi. Tavastkengän kylähistoriahanke aktivoi kyläläisiä ja vahvisti yhteisöllisyyttä.

Tavastkenkä on luonut hyvät yhteistyösuhteet paikallisiin ja maakunnallisiin toimijoihin ja on mukana eri hankkeissa kansainvälisyyttä unohtamatta.

Viimevuosien teemana on ollut kylän palveluiden lisääminen. Kyläläisten yhteisvoimin Tavastkengälle on saatu mm. kuntosali, käsityötilat ja nuorisotilat. Kylätalo on peruskorjattu ja se toimii kylän sekä juhla- että kokoustilana. Kylätaloa voidaan hyödyntää myös koulutuspisteenä.

Vuonna 2012 julkaistun Tavastkengän kylähistorian takakansiteksti kuvaa kylää näin: ”Savon, Kainuun kainalossa, Pohjanmaan poukamassa, mäeltä näkyy toinen mäki, siellä uuras rehti väki.”

Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pro Agria Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry ovat nimenneet Tavastkengän Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2017 vuoden kyläksi. Vuoden Kylä sai tilaisuudessa 2 500 euron tunnustuksen ja kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Tavastkenkä on maakunnan edustaja valtakunnallisessa Vuoden Kylä 2018 -kilpailussa.

Tavastkengän kylän nettisivut: http://www.tavastkenka.fi

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Esa Aunola, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry, p. 040 551 3986
Vs. kehitysjohtaja Heikki Ojala Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 4333951

Tavastkengän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Leiviskä, p. 040 754 4670, matti.leiviska@tavastkenka.fi