Ajankohtaista
 
Pohjois-Pohjanmaa ja Oulu perustajajäseniksi Kiinan Belt and Road -aloitteen alue- ja kaupunkitason yhteistyöhön
10.12.2018

Kiinan Hangzhoussa järjestettiin joulukuun alussa ensimmäinen Belt and Road -aloitteen alueellisen komitean yleiskokous. Pohjois-Pohjanmaan liitto on ensimmäinen eurooppalainen maakunta, joka on Belt and Road -aloitteen alue- ja kaupunkitason perustajäsen. Alue- ja kaupunkitason vetovastuu on Kiinassa valtuutettu juuri Hangzhoun kaupungille.

Kiina on maailmantalous, jonka markkinat ovat tärkeitä suomalaisille yrityksille. Pohjois-Pohjanmaa ja Oulu voivat toimia pohjoisena porttina arktisille alueille. Aluetason yhteistyön aloina ovat taloudellinen yhteistyö, kulttuuri ja koulutus, matkailu, kaupunki- ja aluehallinto sekä internettalous, digitaalinen silkkitie. Lisäksi tavoitteena on rakentaa mielikuvaa Suomesta sekä kehittää opiskelija- ja harjoittelijavaihtoa Hangzhouhun.

             -    Kiina valtava potentiaali ja mahdollisuudet on tunnistettava. Yhteydet yritysyhteistyön kehittämiselle ovat nyt auki ja tätä on syytä hyödyntää koko maakunnassa, toteaa Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto.

 

Hangzhou on Oulun kaupungin ystävyyskaupunki vuodesta 2010 alkaen ja kaupungeilla ovat tiiviit suhteet. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen valittiin samassa kokouksessa Belt and Road -aloitteen alueellisen komitean varapuheenjohtajaksi seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Kiinan Belt and Road -politiikka on nykyisen presidentti Xi Jinping virkakautensa alussa vuonna 2013 lanseeraama tavoite. Belt and Road -kokonaisuutta on kutsuttu 2000-luvun silkkitieksi. Se koostuu maakulkuneuvojen 'vyöstä' (Belt) ja merenkulun 'tiestä' (Road) ja sen tarkoitus on yhdistää Aasia, Afrikka ja Eurooppa. Investointi- ja infrastruktuuriohjelman ohella Kiina pyrkii vahvistamaan asemaansa globaalina toimijana.

Presidentti Xi Jinping virallisen Suomen valtiovierailun yhteydessä huhtikuussa 2017 sovittiin muun muassa talviurheiluyhteistyöstä. Vuosi 2019 on Suomen ja Kiinan välinen virallinen talviurheiluvuosi. Tavoitteena on menestyminen vuoden 2022 talviolympialaisissa. Yksi yhteistyömahdollisuus löytyy jääkiekosta, sillä Oulussa pelataan Suomen parasta nais- ja miesjääkiekkoa.

Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto, puh. 040 9102901