Ajankohtaista
 
Laajakaistahankkeet etenevät, Pohjois-Pohjanmaa kärjessä
11.04.2019

Liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2008 alkaneen Laajakaista kaikille -hankkeen tavoitteena oli edistää erityisesti haja-asutusalueiden laajakaistayhteyksiä. Pohjois-Pohjanmaan liitto aloitti maakunnallisen hankeohjelman tekemisen yhdessä kuntien kanssa. Laajakaistan hankeohjelman kokonaiskustannusarvioksi tuli 20 miljoonaa euroa.

Hankeohjelman toteuttaminen alkoi hitaasti. Hyvin pian tuli kuitenkin selväksi, että perinteiset operaattorit eivät ole kiinnostuneita rakentamaan yhteyksiä. Aktiivisten kuntalaisten ja kuntien avulla saatiin ensimmäiset osuuskunnat laajakaistan rakentajiksi ja sen jälkeen hyvien kokemuksien perusteella alkoi osuuskuntia ja verkkoyhtiöitä syntyä koko maakunnan alueella. Pohjois-Pohjanmaan ensimmäinen ja suurin laajakaistahankkeen rakentaminen lähti liikkeelle Pudasjärvellä.

Olemme olleet paljon liikkeellä maakunnassa ja tukeneet verkkoyhtiöiden perustamista ja laajakaistan rakentamista. Reilun 10 vuoden panostus on ollut hyvin monipolvinen ja opettavainen. Vuoden 2017 lakimuutos helpotti tukiehtoja niin, että pienen hiljaiselon jälkeen laajakaistan rakentaminen kiihtyi ennätykselliseksi, kertoo Pohjois-Pohjanmaan liiton tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen.

Vuoteen 2019 mennessä Pohjois-Pohjanmaan liitto on avannut julkisen tuen haun 25 kuntaan. Laajakaistan rakentamiseen on panostettu moninkertaisesti alkuperäiseen hankeohjelmaan verrattuna. Kaikki yhteydet on rakennettu valokuidulla eli yhteydet ovat 100 megan liittymiä. Matkan varrella Laajakaista kaikille muuttui Nopea laajakaista -hankkeeksi.

Lopputulokseen voi olla tyytyväinen, kun Pohjois-Pohjanmaa on saanut eniten Nopea laajakaista -hankkeen tukea. Erityisesti yhteistyö Pohjois-Karjalan kanssa on auttanut meitä paljon, Väisänen korostaa.