Ajankohtaista
 
Pohjois-Pohjanmaa saanut yhteensä yli 53 miljoonaa euroa Horisontti 2020 -rahoitusta
10.05.2019

Business Finlandin maaliskuun tilastojen mukaan Pohjois-Pohjanmaalle on saatu EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelman rahoitusta yli 53 miljoonaa euroa vuodesta 2014 alkaen.

Pohjois-Pohjanmaa on noussut kolmannelle sijalle saadun rahoituksen maakunnallisessa vertailussa. Suomeen on saatu kuluvalla ohjelmakaudella 895 miljoonaa euroa rahoitusta, josta Pohjois-Pohjanmaan osuus on 6 prosenttia. Viimeisen puolen vuoden aikana (29.9.2018–13.3.2019) maakuntaan on saatu 8,8 miljoonaa euroa uutta Horisontti 2020 -rahoitusta 13 hankkeeseen. Rahoituksen saajissa on kahdeksan yritystä, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Koko ohjelmakauden aikana rahoitusta on saanut 36 yritystä, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Horisontti-rahoituksen saaminen edellyttää korkeaa osaamista ja vahvoja kansainvälisiä kumppanuuksia. Rahoitus lisää Pohjois-Pohjanmaan yritysten kilpailukykyä ja tutkimuksen tasoa. Panostukset tutkimus- ja tuotekehitykseen mahdollistavat laajentumisen uusille markkinoille.

Nukute Oy on oululainen yritys, joka on saanut 1,75 miljoonan euron Horisontti-rahoituksen EU:lta vuonna 2017. Toimitusjohtaja Tuukka Visuri kuvailee rahoituksella saavutettuja tuloksia:
– Horisontti-rahoitus on mahdollistanut Nukute Oy:n tuotteen pilotoinnin ja kaupallistamisen EU:n alueella. Kliininen validointi vielä jatkuu, mutta pääsemme lanseeraamaan tuotteen ensi syksynä lääkelaitehyväksynnän jälkeen.

Suomeen tulevasta Horisontti-rahoituksesta 21 prosenttia kanavoidaan pk-yrityksille. Pohjois-Pohjanmaalla yritysten osuus saadusta rahoituksesta on peräti 37 prosenttia. Yrityksille osallistuminen on kannattavaa, koska ne voivat hyödyntää tutkimusrahoitusta oman toimintansa kehittämisessä. Lisäksi osallistuminen ohjelmaan tuo näkyvyyttä ja edesauttaa uusien markkinoiden avaamista.

Yhteenveto pohjoispohjalaisista Horisontti 2020 -rahoituksensaajista vuodesta 2014 alkaen:

69 Oulun yliopiston osallistumista (31,9 milj. €)
47 yrityksen/yhtiön osallistumista (19,6 milj. €)
7 julkisen toimijan osallistumista (1,7 milj. €)

·         4 x Oulun kaupunki 1,1 milj. €

·         1 x Pohjois-Pohjanmaan liitto 0,4 milj. €

·         2 x Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 0,2 milj. €

Lähteet:

Yhteenveto Suomen osallistumisesta Horisontti 2020 -ohjelmaan
Business Finlandin Horisontti 2020 -tilastokoosteet