Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Taidepilotit

Eloa ja iloa kuntiin taidepiloteilla

Kuusi taidepilottia toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan 29 kunnassa kesäkuun ja marraskuun 2023 välisenä aikana.
Pilotteja yhdistävä ajatus on lisätä taiteen ja kulttuurin näkyvyyttä kunnissa ja kuntalaisten arjessa sekä luoda taiteen avulla kuntiin eloa, iloa ja osallistumisen mahdollisuuksia. Teemoissa korostuvat luonto ja kestävyys, arkiympäristöt ja kotiseutu, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Pilottiaihiot ovat kuntien itsensä ideoimia ja niiden omiin tarpeisiin pohjautuvia.

Seuraa pilottien toteutumista Facebook ja Instagram kanavissa @Kulttuurikenno sekä näillä verkkosivuilla. Asiatunnisteena #Kulttuurikenno

Tutustu taidepilotteihin!

  • Taidedokumentaatio: Heilastelukulttuuria Oulujokilaaksossa ennen ja nyt (Vaala, Utajärvi, Muhos) toteuttaja taiteilija Martu Väisänen.
  • Ootko mistään kotoisin? Tervetuloa taidelaboratorioon! (Siikalatva, Haapavesi, Haapajärvi, Kärsämäki, Nivala, Oulainen) toteuttajana Creamix eli Talvikki Pisilä ja Stooriteller eli Elina Stoor.
  • Osiensa summa: Paikkasidonnainen seinämosaiikkiteossarja (Siikajoki, Pyhäntä, Raahe, Ylivieska, Reisjärvi, Pyhäjärvi) toteuttajana taiteilijat Jass Kaselaan ja Jenny Grönholm.
  • Sukupolvet Iijoen varrella – ympäristö- ja luontosuhteen käsittely taiteen keinoin (Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi, Ii, Oulu) toteuttajana taiteilijat Niina Aho ja Satu Suvanto.
  • Marrastulet (Liminka, Lumijoki, Tyrnävä, Kempele) toteuttajana Pohjoinen oopperakomppania.
  • Ympäriämpäri – Taidetta pihoilla ja poluilla (Sievi, Alavieska, Kalajoki, Hailuoto ja Pyhäjoki) toteuttajana Kulttuuriyhdistys Vimma.

Taidedokumentaatio – Heilastelukulttuuria Oulujokilaaksossa ennen ja nyt

Vaalassa, Utajärvellä ja Muhoksella toteutettava taidepilotti tarjosi kuntalaisille mahdollisuuden päästä muistelemaan omaa heilasteluhistoriaa, tuolloin koettuja ihastumisen ja rakastumisen tunteita sekä itselle tärkeitä heilastelupaikkoja. Järjestetyissä työpajoissa tunnelmaan pääsi mukavien, kaikille soveltuvien helppojen taideharjoitteiden avulla. Pajojen jälkeen osallistujista otettiin muotokuvat oma valintaisessa itselle tärkeässä paikassa. Pilotin toteuttaja toimii taitelija, valokuvaaja Martu Väisänen. Työpajat olivat kaikille avoimia.
Yhteystiedot: Martu Väisänen, https://martuvaisanen.fi/, martu.vaisanen(a)gmail.com, p. 044 597 8188
Pilotin tiedote 8.6.2023

Utajärven työpajassa taiteilua. Kuvat: Martu Väisänen.

Ootko mistään kotoisin? Tervetuloa taidelaboratorioon!

Taidepilotissa kuntalaiset pääsivät tutkimaan yhteisötaiteen keinoin suhdettaan omaan arkiympäristöön, kotiseutuun, paikkoihin, kulttuuriin ja ihmisiin. Luovan alan moniottelija Elina Stoor ja keramiikkataiteilija Talvikki Pisilä toteuttivat taidepilotin periaatteella hetken taide, taide osaksi arkea. Heidän tavoitteensa oli osallistaa mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka kokevat taiteen etäiseksi ja vieraaksi.
Taidelaboratorion työpajat toteutettiin pop-up tyylillä pilotissa mukana olleiden kuntien kesätapahtumissa. Työpajojen tulosten pohjalta ja niissä syntyneiden materiaaleista taiteilijat valmistivat jokaiseen kuntaan yhteisötaideteoksen.
Yhteystiedot: Elina Stoor, https://stooriteller.webnode.fi/, stooriteller(a)gmail.com, +358 40 5850248 ja Talvikki Pisilä, https://creamix.fi/
Pilotin tiedote 2.6.2023
Pilotin tiedote 19.7.2023

Taidelaboratorion Pop-up-teltta Siikalatvalla 8.6.2023. Kuvassa toinen taiteilijoista, Talvikki Pisilä ja yksi taidelaboratorioon osallistuja. Kuva: Elina Stoor.

Osiensa Summa – Paikkasidonnainen seinämosaiikkiteossarja

Osiensa summa taidepilotissa Siikajoelle, Pyhännälle, Raaheen, Ylivieskaan, Reisjärvelle ja Pyhäjärvelle valmistuu yhdessä kuntalaisten kanssa taideteokset julkisiin tiloihin. Teokset ovat luontoteemaisia ja mosaiikkitekniikalla valmistettuja. Kuntalaiset ovat äänestäneet taitelijoiden tekemistä luonnoksista ja myös osallistuneet teosten valmistamiseen ladontavaiheessa. Eri kuntiin valmistuvat teokset muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden – osiensa summan. Taitelijoina pilotissa ovat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan. Jenny on Viron taideakatemiasta v. 2018 valmistunut, juuriltaan revonlahtinen kuvataiteilija ja Jass Kaselaan on virolainen kuvanveistäjä, joka on tunnettu tilan valtaavista installaatioista.
Osiensa Summa teosten sijaintipaikat ovat: Paavolan monitoimikeskus/ kirjasto Siikajoella, Ylivieskan uimahallin kahvio, Vihannin nuorisotila Raahessa, Pyhännän kirjasto, Pyhäjärven uimahallin allasosasto ja Reisjärven sote-keskus.
Yhteystiedot: Jenny Grönholm, gronholm.jenny(at)gmail.com
Pilotin tiedote 21.6.2023
Pilotin tiedote 20.9.2023

Siikajoen Siika -seinämosaiikki valmistuu Ruukin pääkirjastolla 28.7.2023. Kuva: Anni-Stiina Hujala.

Sukupolvet Iijoen varrella – Iijoen tarina

Sukupolvet Iijoen varrella – ympäristö- ja luontosuhteen käsittely taiteen keinoin. Minkälaisen maiseman poikki elämänpolkusi on mutkittelut? Teatteri-ilmaisun ohjaaja Niina Aho ja taiteilija, tohtoritutkija Satu Suvanto tutkivat pilotissa osallistujien luontosuhdetta paikkatunne käsitteen avulla, yhdistäen ympäristötaidetta, luovaa kirjoittamista, sadutusta, video- ja valokuvausta. Teoksessa näkökulmana on erityisesti paikallinen luontosuhde: minkälaisia asioita ja teemoja alueella elävät ihmiset nostavat esiin ja kokevat merkityksellisiksi suhteessaan luontoon ja omaan elinympäristöön. Mukana oli iältään ja taustaltaan erilaisia osallistujaryhmiä. Kuusamossa oltiin Iijoen alkulähteellä yhdessä maahanmuuttajien kanssa. Sieltä matka jatkui työskentelemään lukiolaisten ja nuorten parissa Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Iissä ketjuun tulivat mukaan Jakkukylän asukkaat ja Yli-Iistä Jokirannan palvelutalon ikäihmiset, heidän omaisensa ja talon henkilökunta. Iijoen tarina syntyi heidän kaikkien kertomana. Paikkakunnille valmistui työpajoissa yhteisötaideteokset ja tulossa on myös kuntakohtaiset video/ääniteokset.
Yhteystiedot: Niina Aho, teatterisaaga(at)gmail.com, 0443186968 ja Satu Suvanto, sasuvant(at)gmail.com
Pilotin tiedote 27.6.2023
Pilotin tiedote 11.8.2023

Taidepilotin Kuusamon viimeinen taidetyöskentelypaja pidettiin Iivaaralla, Iijoen alkulähteillä 10.8. klo 9-14. Kuvassa taidetyöskentelyyn osallistunut. Kuva: Anni-Stiina Hujala.

Marrastulet

Marrastulet on elämyksellinen ja osallistava paikkasidonnaisten tapahtumien sarja, jonka yhdistävänä teemana kulkee valo. Teokset syntyvät kuntien ideoimien teemojen, kuten pimeys, kuolema, toivo, yhteisöllisyys ja lakeus, huomioiden. Tapahtumat sijoittuvat arkisille paikoille, jotka on mahdollista kokea yhden illan ajan toisin. Teokset rakentuvat paikallisten tarinoiden ja legendojen pohjalle yhteistyössä muun muassa kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Pohjoinen oopperakomppania on vuonna 2016 perustettu monitaiteellinen oopperateatteri, joka tuottaa kokeellisia oopperateatteriesityksiä.

Tapahtumat järjestetään:
4.11. klo 17-20 Tyrnävällä, (tutustu osallistumisohjeisiin)
15.11. klo 17-20 Kempeleessä,
18.11. klo 16-19 Limingassa,
25.11. klo 15-18 Lumijoella.

Yhteystiedot: Jonna Pulkkinen, pulkkinenjonna@gmail.com, www.nocpok.fi
Pilotin tiedote 3.7.2023

Marrastulet juliste, jossa taustalla Harri Rauhanummen suunnittelema Marrastulet-logo ja tekstinä Marrastulet 4.11. Tyrnävän Nahkatehdas klo 17-20, 15.11. Kempeleen Vihiluodon luontopolku klo 17-20, 18.11. Limingan Alakestilän Arboretum klo 16-19, 25.11. Lumijoen Varjakka klo 15-20
Harri Rauhanummen suunnittelema Marrastulet visuaalinen ilme. Marrastulet 4.11. Tyrnävän Nahkatehdas klo 17-20, 15.11. Kempeleen Vihiluodon luontopolku klo 17-20, 18.11. Limingan Alakestilän Arboretum klo 16-19, 25.11. Lumijoen Varjakka klo 15-20

Ympäri Ämpäri -Taidetta pihoilla ja poluilla

Ympäri Ämpäri -taidepilotin teemoina kulkevat yhteisöllisyys, arjen kulttuuri, ympäristö, kestävä kehitys sekä asennemuutos taiteen ja kulttuurin rohkeampaan tekemiseen. Taidepilotin lopputuotoksena syntyy teos pihojen ja polkujen varrelle Alavieskaan, Kalajoelle, Hailuotoon, Pyhäjoelle ja Sieviin. Taidepilotin toteutuksesta vastaa Kulttuuriyhdistys Vimma ry. Kaikissa pilottikunnissa järjestetään kolmesta neljään kuntalaisia osallistavaa taidetyöpajaa, joissa käsiteltävien teemojen kautta luodaan lopullinen kaikkien koettavissa oleva yhteisötaideteos. Paikkoina ovat Kalajoen jokipuisto, Pyhäjoen Kirkkopuisto, Alavieskan jokiranta ja Sievin keskustan viheralue, Hailuodossa vanha koulun piha. Valmiit teokset ovat kaikkien koettavissa ja nähtävissä. Niiden työstämistä voi myös jatkaa työpajojen jälkeen.
Kadonneen aarteen metsästäjät -työpajat jatkuvat vielä Alavieskassa 20.11. klo 15-17.
Yhteystiedot: Siikajoen kulttuuriyhdistys Vimma ry, Paavolantie 23, 92430 Paavola, puheenjohtaja Sinikka Eirola, sinikka.eirola(at)gmail.com, puh. 0442823833 ja Tiina Vehkaperä, tiina.vehkapera(at)gmail.com, https://tiinavehkapera.com/
Pilotin tiedote 11.7.2023
Pilotin tiedote 18.9.2023

Kuva: Tiina Vehkaperä

Pilotit ovat osa Pohjois-Pohjanmaan liiton vuosina 2022–2023 toteuttamaa Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama alueellinen kulttuurin kehittämistehtävä.

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja Anni-Stiina Hujala, puh 040 685 4043
Erityisasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, puh 050-3868443
s-posti: etunimi.sukunimi(at)pohjois-pohjanmaa.fi

Sivun artikkelikuva on ote Nina Patrikan työstä.

opetus- ja kulttuuriministeriö