HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISEN UUTISKIRJE POHJOIS-POHJANMAALLA

UUTISKIRJE 2/2013 

Kesäkuu 2013

TERVE-SOS -palkinto ODL liikuntaklinikalle ja Oulun kaupungille

Nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyyn ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä palvelujärjestelmän uudistamiseen tähtäävä oululainen monialainen hankekokonaisuus palkittiin TERVE-SOS -tapahtumassa Turussa 16.5.2013.

Lue lisää...

Ei innovaatioita ilman työhyvinvointia

Jo kuudetta kertaa järjestetty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi keskittyi tällä kertaa työhyvinvoinnin teemoihin. Pääpuhuja oli arkkipiispa John Vikström.  Tilaisuus oli osa STM:n Työhyvinvointifoorumin alueellista toimintaa.

Lue lisää...

Pohjois-Pohjanmaan kunnat sitoutuivat hyvinvointiohjelman toteutukseen allekirjoittamalla hyvinvointisopimuksen

Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointiohjelman toteutuksessa käynnistyi viime vuoden aikana ohjelman II-vaihe. Ohjelman painopisteiden täsmennyttyä ja toteutukseen liittyvän toimintamallin kehityttyä ´Muutos Nyt´ - yhteistyöperiaatteella toimivaksi nähtiin aiheelliseksi päivittää myös ohjelmaa koskeva hyvinvointisopimus nimellä Muutos Nyt – hyvinvointisopimus 2013 - 2017. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman koordinaatiotahona maakuntaliitto käynnisti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimuksen uusimiskierroksen kuntakirjeellä 8.2.2013.

Lue lisää... 

Oulun Autokuljetus Oy:lle vuoden 2013 hyvinvointiteko

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumissa palkittiin Vuoden 2013 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiteko. Tunnustus annettiin Oulun Autokuljetus Oy:lle työhyvinvoinnin edistämisestä yrityksessä.

Lue lisää... 

Myönteisiä kokemuksia Sonja-neuvonnan videoasioinnista

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen Sonja-neuvontaa on kokeiltu videoasiointina osana EPPI Pohjois-Pohjanmaan etäpalveluhanketta. Ensimmäiset kokemukset videoasioinnista olivat myönteisiä, joten touko-kesäkuun ajan Sonja-neuvontaa testataan Oulun kaupungin työntekijöiden toimesta. Kuntalaisille Sonja-neuvonnan videoasiointia on tarjolla kesän jälkeen, 5.8. lähtien, Haukiputaan, Kiimingin, Yli-Iin ja Ylikiimingin Oulu10-palvelupisteissä.

Lue lisää... 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointikertomus on julkaistu

Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointikertomus 2012 on nyt PPSHP:n internet-sivuilla.

Raportti kokoaa Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointiohjelman mitattavia tavoitteita taustoittavat keskeiset seurantatiedot vuosilta 2002 - 2011. Pohjois-Pohjanmaan väestön ja ikäryhmien tilannekuvauksen ohella esillä on myös tiedot vertailualueilta Kainuu, Lappi, Keski-Pohjanmaa ja koko maa.

Lue lisää...

Kuntien hyvinvointijohtaminen edistyy talouden ja rakenteiden myllerryksessäkin

Terveempi Pohjois-Suomi 2 (TerPS2) –hankkeessa on laajalla kansallisella ja kuntayhteistyöllä kehitetty kuntien hyvinvointijohtamista. Erityisesti hankekunnat (62 kpl) ovat olleet aktiivisia ja merkittävän kehittäjän roolissa. Hankkeen kautta maamme kunnissa on haastettu kuntien johtoa, hyvinvointiryhmiä ja päätöksentekijöitä mukaan yhteiseen, poikkitoiminnalliseen hyvinvoinnin edistämistyöhön, avaamaan kuntien strategioita ja viemään hyvinvointitietoa kuntasuunnitelmiin.

Lue lisää...

Anne Sormunen siirtyi Kuntaliittoon

TerPSin hankejohtaja Anne Sormunen on siirtynyt Kuntaliiton palvelukseen toukokuun alussa.

Lue lisää... 

Terveysvalistuksen pioneeri oli köyhän kansan asialla

Moni tuntee Duodecimin vuosittain myöntämän Konrad ReijoWaara –palkinnon. Mutta kuka ReijoWaara oli?

Konrad ReijoWaara toimi muun muassa valtiopäivämiehenä (Oulun edustajana porvarissäädyssä) Haapajärven piirilääkärinä ja Oulun piirilääkärinä. Hän oli ensimmäinen Oulun lääninlääkäri. Hän kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen sairaanhoidon oppikirjan. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1892. Väitöskirjan otsikko oli: "Terveyshoidollisia tutkimuksia Haapajärven piirilääkäripiiristä".

Väitöskirjaa väheksyttiin sen ilmestymisaikana, mutta nykyään katsotaan, että siitä sai alkunsa suomalainen sosiaalilääketiede. ReijoWaaraa huoletti kansan vähäinen tietämys terveyteen liittyvistä asioista. Hän uskoi, että valistuksen avulla ihmiset voivat toimia oman terveytensä hyväksi.

Lue Duodecimin tiedote professori Pertti Mustajoen kirjoittamasta kirjasta Mies joka hakkasi halkoja – terveysapostoli Konrad ReijoWaara.

Terveysnäkökulmat osaksi päätöksentekoa

Sosiaali- ja terveysministeriön uusi julkaisu Health in All Policies (HiAP): Seizing opportunities, implementing policies pyrkii tunnistamaan käytännön mahdollisuudet ja haasteet nostaa terveys poliittiselle asialistalle. Mahdollisuuksiin neuvotella ja toimeenpanna terveyttä edistäviä toimenpiteitä on tärkeää tarttua, jos halutaan saada aikaan toimivia ratkaisuja.

Lue lisää...

muutos NYT Facebookissa

 muutos NYT – -sivu  

muutosNYT on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen uutiskirje, jota julkaisevat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman II vaihe  2012–2014, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon  yksikkö ja Terveempi Pohjois-Suomi –hanke, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Oulun kaupunki, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Kumppanuuskeskus ja Oulu Wellness Instituutti.

Uutiskirje ilmestyy 3 - 4 kertaa vuodessa.
Tapahtumakalenteri