100visio -kilpailu
 

100visio – Itsenäisyysjulistus uusiksi!

Nuoret laativat Suomelle vision seuraavalle sadalle vuodelle

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on sopiva etappi pysähtyä tarkastelemaan tulevaisuutta pitkällä aikavälillä; Sitä millaiseksi haluamme Suomea rakentaa ja millaisessa maailmassa toivomme suomalaisten jatkossa kasvavan ja elävän. Tulevaisuuden Suomi on nuorten, joten nuorilla tulee olla mahdollisuus kertoa mielipiteensä ja vaikuttaa. 100visio –hankkeessa kysytään suoraan nuorilta itseltään ja kutsutaan heidät laatimaan Suomelle uusi itsenäisyysjulistus eli visio Suomen ja suomalaisten seuraavista sadasta vuodesta.

Kuka ja miten voi osallistua?

100visio on yläasteille, lukioille, ammattiopistoille ja näitä vastaaville erikoikouluille suunnattu kilpailu. Työt tehdään kouluissa luokittain oppituntien aikana. Oppilailla on vapaat kädet työn toteutuksessa. Vision pohjana voi olla aiempi 100 vuotta sitten tehty itsenäisyysjulistus tai yhtä hyvin liikkeelle voi lähteä ihan tyhjältä pöydältä. Visio voidaan tehdä piirtämällä, videoimalla tai valokuvaamalla, kirjoittamalla tai näitä yhdistelemällä. Pääasia on tuoda esille miten tai millaiseksi nuoret toivovat Suomen kehittyvän seuraavan sadan vuoden aikana. Esitystapa ei saa olla ketään syrjivä, ja esityskieli voi olla suomi, ruotsi, saame tai viittomakieli.

Opas kouluille

Handbook för skolor och läroinrättningar

100Visio -hanketta koordinoi Satakuntaliitto. Mukana ovat kaikki maakuntaliitot, jotka toteuttavat alkukarsinnat valiten alueiltaan 5 – 10 visiota jatkoon. Pohjois-Pohjanmaalla tästä vastaa Pohjois-Pohjanmaan liitto. Työt tulee jättää viimeistään 30.4.2017.

1. 1. Lähetä sähköpostilla osoitteeseen auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi osallistujan tiedot:
- koulu ja luokka
- työn nimi
- opettajan nimi, s-postisoite, puhelinnumero

2. Lähetä varsinainen kilpailutyö (esim video) osoitteeseen auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi käyttäen we transfer –tiedonsiirtopalvelua (https://wetransfer.com/).

3. Lisäkysymyksissä ole yhteydessä Auli Suorsaan p. 050-386 8443 tai auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi

Kuka valitsee voittajan?

Maakunnasta jatkoon pääsevät työt valitsee alueellinen kolmihenkinen raati.
Tuottaja Tommi Nevala / Oulun kaupungin kulttuuritalo Valveen elokuvakoulu.
Rap-artisti Sana eli Sanna Rönnberg.
Opiskelija Tuure Vairio /Oulun ammattikorkeakoulu, Pohjois-Pohjanmaan liiton nuorisoasiainyhteistyöryhmä.
Sihteerinä toimii Auli Suorsa Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Valtakunnallisen raadin puheenjohtajana toimii Jenni Haukio. Voittajatyö julkistetaan Helsingissä 15.11.2017 valtiosalissa pidettävässä tilaisuudessa, jossa nuoret luovuttavat vision suoraan eduskunnalle sekä tasavallan presidentille. Paikalla ovat myös Suomen alkuperäisen vuoden 1917 itsenäisyyssenaatin suvut.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema on Yhdessä. Siksi myös Suomen tulevaisuutta tulee visioida yhdessä. Uusi visio seuraavaksi sadaksi vuodeksi on suuri teko ja lahja 100-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Nuorten tekemänä se saa aivan uuden sävyn ja näkökulman. Hanke on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoja:
www.100visio.fi

Auli Suorsa
Aluesuunnittelija/Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori
050-386 8443
auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi