Juhlavuoden ohjelmaa
 
Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan lisätään hankkeita ja tapahtumia jatkuvasti, sillä ohjelmahaku on avoinna aina lokakuuhun 2017 asti. Näin löydät tietoa Pohjois-Pohjanmaan tapahtumista:

Valtakunnalliset Suomi 100 verkkosivut Suomifinland100.fi  Sivut päivittyvät jatkuvasti hankkeiden tallentaessa sinne tietojaan.

Kunnat ja kaupungit esittelevät oman alueensa ohjelmasisältöä omilla verkkosivuillaan ja tapahtumakalentereissaan.

Tapahtumia ja ajankohtaista asiaa esitellään kaikille avoimilla Suomi 100 Pohjois-Pohjanmaalla –facebook sivuilla. Klikkaa tykkää –nappulaa ja tule mukaan seuraamaan ilmoittelua runsaasta tapahtumatarjonnasta.  

ALUETUKEA POHJOIS-POHJANMAAN LIITOSTA SAANEET SUOMI100 –HANKKEET

Tapahtumien ajat ja paikat ovat järjestäjien ilmoittamia eikä Pohjois-Pohjanmaan liitto vastaa niiden paikkansapitävyydestä.
 
Kyläläiset Pulkkilan raitilla itsenäisyyden vuosikymmeninä


Pulkkila Seura ry:n Pulkkilan kylää ja sen historiaa esittelevät näytelmä, kyläkävely, pienoismalli ja kirja. Ritva Ikola käsikirjoittamassa Näytelmässä ´Me pulukkiset´ esitellään kyläläisten elämää itsenäisyyden vuosikymmeninä ja nostetaan esiin kylien persoonia ja perinteitä. Kyläkävelyllä esitellään kyläraitin vanhat talot ja kerrotaan tarinoita menneiden sukupolvien asukkaista ja heidän elämästään, mitä elävöittävät mukana olevat roolihahmot. Kyläkävelyt ajoitetaan kotiseutuviikolle ja koulujen alkuun. Pulkkilan raitti 1930-luvun asussaan kuvataan parimetrisessä pienoismallissa. Asukkaista ja elämästä raitilla julkaistaan kirja.

Näytelmän ensi-ilta on kotiseutuviikolla 22.7.2017.

  
Sievi 150 – Suomi 100 – kuntalaiset juhlistavat itsenäistä kuntaa ja kotimaata


Sievin kunta juhlistaa omaa itsenäistä 150-vuotista taivaltaan yhdessä 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kanssa.  Juhlavuoden aikana paikalliset historialliset tapahtumat linkitetään koko maan kehityskulkuun. Tulevaisuutta peilataan yhdessä eri ikäpolvien kanssa. Ollaan ylpeitä Suomesta ja Sievistä.

Päätapahtuma 3.11.2017

Yhdessä retkelle Kalevalakylään

Pirjo Karhu järjestää Pikkaralan, Lapinkankaan ja Madekosken yksinäisille vanhuksille ja pitkäaikaissairaille retken Utajärvelle Kalevalakylään. Mukaan päiväretkelle pääsee myös koululaisia, joiden kanssa voidaan jakaa kokemuksia koulunkäynnistä ja elämästä nyt ja ennen. Ehkäpä linja-autossa kajahtaa myös yhteislaulu.

Retki järjestetään 16.6.2017

Naiset Pohjois-Suomen rakentajina

Oulun historiaseura ry:n ja Oulun yliopiston historiatieteiden kokonaisuuden hankkeessa laaditaan  pohjoissuomalaisten naisten elämäkerta-artikkeleja ja järjestetään niiden pohjalta teemaviikko: Naisten merkitys itsenäisen Suomen historiassa ja erityisesti Pohjois-Suomen rakentamisessa.

 
Koululauluja itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä / Nivalan kaupunki


Suurkuorotapahtumassa Kala- ja Pyhäjokilaakson alakouluikäiset lapset laulavat koululauluja itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä. Koululauluja 100 vuotta -konsertti tarjoaa lapsille kokemuksen yhdessä laulamisen ilosta ja samalla osoittaa, kuinka kouluissa on aina laulettu, vain ohjelmisto on muuttunut – vai onko?

Esitys 18.5.2017, Nivalan jäähalli.

 
Kuva: Kitkajoki.fi /Tauno Kohonen


Kitkajoki – puhdas luonto, puhdas vesi / Tauno Kohonen


Juhlavuonna valmistuvat Kitkajokea ja Kitkajärveä esittelevät kuvatietoteos, näyttely sekä tv-dokumentti. Pohjoisen Suomen ainutlaatuiset vesistökohteet Kuusamon ja Posion kunnissa ovat symboleja pohjoisen Suomen luonnon puhtaudelle ja maisemien kauneudelle. Kuvatietoteos julkaistaan myös monipuolisena multimediateoksena netissä täydennettynä valokuvanäyttelyn materiaalilla.

 

Harrastajateatterit ja Suomi 100 vuotta


Pohjois-Suomen harrastajateatterit juhlistavat itsenäistä Suomea tuoden pohjoisen teatterilavoille

näytöksiä teemalla Suomi 100 vuotta. Ammattilaisista koostuva esiraati valitsee teemaan parhaiten sopivat näytökset teatterikatselmukseen nimeltään Pohojonen pöllyytys. Se järjestetään Haukiputaalla Oulussa 1.-3.9.2017. Järjestelyistä vastaa Cappas-teatteri ja Oulu-opisto yhteistyössä.

http://www.cappasteatteri.com/
https://www.facebook.com/events/1642829522702738/

  

Reunalla


Reunalla kuvaa Suomen maaseudun viimeisintä murrosta valokuvan ja tekstin keinoin. Maaseutu on ollut maamme itsenäisyyden ajan keskeisessä roolissa ja maaseutuvaltaisuus on säilynyt Suomessa paljon pidempään kuin esimerkiksi Ruotsissa. Suomen syrjäisimpien seutujen olemus on kuitenkin muuttumassa pysyvästi väestönmuutoksen ja autioitumisen seurauksena. Valokuvaaja Vesa Ranta ja toimittaja Jenni Räinä kiertävät maaseudun reuna-alueilla asuvien ihmisten luona heitä tapaamassa.

Vuonna 2017 Reunalla konkretisoituu näyttelyksi ja kirjaksi.

https://www.facebook.com/reunalla/?fref=ts

 

Abraham Ojanperä -ooppera


Oopperalaulaja ja laulupedagogi Abraham Ojanperän (1856-1916) elämään perustuva Abrahamin Pidot -ooppera juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta sekä Limingan kunnan 540-vuotista historiaa. Ojanperä oli vahva suomalaisen kulttuurin puolestapuhuja, joka toimi muun muassa solistina Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kantaesityksessä 1882 ja ensimmäisen suomenkielisen oopperan Oskar Merikannon Pohjan neidin kantaesityksessä Viipurissa 1908. Oopperan kantaesitys toteutetaan autenttisessa ympäristössä Vanhan Limingan kulttuurimaisemassa. Oopperan säveltää Jukka Linkola. Libretosta ja ohjauksesta vastaa liminkalainen teatterivaikuttaja Helena Tornberg ja koreografiasta Jouni Prittinen.

Kantaesitys 10.8.2017

http://abrahaminpidot.fi/

 

Tulevaisuuden Kuusi   / Eno verkkokoulu


Tulevaisuuden kuusi –kampanjan tavoitteena on, että mahdollisimman moni Suomessa asuva, ulkosuomalainen ja Suomen ystävä juhlistaa satavuotiasta Suomea istuttamalla juhlavuoden puun. Se jatkaa juhlakuusiperinnettä, mutta katsoo tulevaisuuteen ja kansainvälisyyteen. Keskiössä ovat lapset ja nuoret. Kun Suomi itsenäistyi, kylvettiin Itsenäisyyden kuusi, joka istutettiin Helsingin Kaivopuistoon Helsinkiin. Kun Suomi täytti 50 vuotta, istutettiin eri puolille maata yli 30 000 Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettua jälkeläistä, Kotikuusta. Kun Suomi täyttää sata vuotta, suomalaiset istuttavat jälleen itsenäisyyden juhlakuusia. Kampanja tarjoaa mahdollisimman monelle tilaisuuden kunnioittaa itsenäisyytemme historiaa ja tukea tulevaisuuden kestävää kehitystä istuttamalla yhdessä juhlapuita satavuotiaalle Suomelle. Hankkeessa on myös kartoitettu missä 1967 istutettuja kotikuusia vielä kasvaa. Kuusista ja niihin liittyvistä tarinoista on tehty maakunnittaisia videoita, joita julkaistaan vuoden 2017 aikana; Pohjois-Pohjanmaan video helmikuussa.

http://www.tulevaisuudenkuusi.fi/
@Tuku2017

 

Kaupunkisinfoniat: Miltä satavuotias Suomi näyttää?


Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulun koordinoiman koulujen elokuvaviikon aikana koululaiset kuvaavat lähiympäristöään toteuttamistapana 1920-luvun kaupunkisinfoniat elokuvan lajia. Millaista elämää Suomalaisessa kaupungissa on? Mistä kaupungin olemus muodostuu? Millainen on kaupunkien tunnelmat, syke ja sävyt? Korttelit, kadut, aukiot, viheralueet, kauppapaikat, torit ja vesistöt ovat rakennuspalikoita kaupunkikuvan muodostumisessa. Kaupunkisinfonia voi olla myös koulu-, kylä- tai lähiympäristösinfonia. Kaupunkisinfonia-työpaja voidaan järjestää haluamassaan ympäristössä, jota halutaan kuvata ja tutkia eri teemojen avulla. Elokuvaviikko on suunnattu kaikille 3. ja 8. luokkalaisille. Elokuvaviikkoa vietetään 2.-6.10.2017.

http://www.elokuvaviikko.fi/

 

Unelmien liikuntavuosi Pohjois-Pohjanmaalla

Unelmat liikkeelle on valtakunnallisesti levittäytyvä tapa toimia, joka innostaa ja osallistaa ihmisiä toteuttamaan omia liikkumisen unelmiaan. Se rohkaisee yksittäisiä ihmisiä ja paikkakunnan toimijoita verkottumaan ja kokeilemaan eri keinoja liikkumisen lisäämiseksi. Hankkeessa aktivoidaan Pohjois-Pohjanmaan toimijoita toteuttamaan Unelmien liikuntavuoteen liittyviä tapahtumia ja kampanjoita Pohjois-Pohjanmaalla. Maakunnallisesti hanketta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja urheilu ry. Valtakunnallisesta Unelmien liikuntavuosi kokonaisuudesta vastaa Valo ry.

Vuosi 2017 laitetaan kunnolla unelmat liikkeelle!

http://www.unelmatliikkeelle.fi/
https://www.facebook.com/unelmatliikkeelle/?fref=ts
@unelmatliikkeelle

Kotiin / Pohjoinen Oopperakomppania ry

Musiikkinäytelmä, joka perustuu evakkojen, siirtolaisten, maahanmuuttajien ja pakolaisten tarinoihin kodin jättämisestä ja heidän sen vuoksi kokemaan vierauden ja ulkopuolisuuden tunteeseen. Teos pohtii miten Suomen tulevaisuutta rakennetaan näiden erilaisten tarinoiden päälle: Miten ja millaisessa maassa koti nyt on, miten koti syntyy, ketkä sen tekevät, millainen on suomalainen koti tulevaisuudessa? Säveltäjänä toimii tohtori Jouko Tötterström ja taiteellisena johtajan ja tuottajana Jenni Kinnunen.

Esitykset syksyllä 2017.

Loistava Pohjois-Pohjanmaa / Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun toimipiste

Läänintaiteilija Leevi Lehtinen toteuttaa kymmeneen kuntaan ulottuvan valotaidetaidekiertueen marraskuun 2017 aikana. Uniikit, paikkasidonnaiset taideteokset tehdään yhteisöllisesti taiteilijaryhmän ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa. Kiertue ja valotaide tuo kokeilevaa taidetta uusille yleisöille, osallistuttaa yleisöä kokeilemaan taiteen tekemistä ja kokemista, ja synnyttää yhteistyötä taiteilijoiden, yhdistysten, yritysten ja kunnallisten toimijoiden välille.

Loistava Pohjois-Pohjanmaa valotaidekiertue luo valoa synkimpään vuodenaikaan ollen valopilkku, joka muistuttaa valon ja yhteisöllisyyden merkityksestä.

Paikkakunnat: Kuusamo, Pudasjärvi, Utajärvi, Pyhäjärvi, Ylivieska, Raahe, Tyrnävä, Kempele, Ii, Oulu.

Pohjoinen luonto Suomi-kuvan rakentajana /Kuusamon kaupunki

Kuusamossa toteutetaan kaksi luontokuvanäyttelyä: valokuvaaja Hannu Hautalan näyttely ja italialaisen Ars&Nature -luontotaiteilijaryhmän taidenäyttely. Valokuvaaja Hannu Hautalan näyttelyssä on esillä luontokuvia, joiden aiheet nousevat suomalaisesta kulttuuriperinteestä ja kalevalaisesta mytologiasta. Ars & Natura -luontotaiteilijaryhmän taideteoksissa tuodaan esille Kuusamon luontoa ulkomaalaisen silmin nähtynä. Tähän liittyy myös Ars & Natura -ryhmän luontotaidekirja Kuusamon Taika, joka julkaistaan 2017. Hannu Hautalan näyttely avataan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi perustetun Hossan kansallispuiston avajaisten yhteydessä 16.6.2017. Italialaisen Ars & Natura -ryhmän näyttely 8.9.2017 Kuusamo Nature Photo -tapahtuman yhteydessä. Näyttelyt ovat esillä Kuusamotalossa.

Tervan tie – kansainvälinen nuorisoleiri

Lions Club Vaala järjestää yhteistyössä muiden lähialueen Lions Clubien kanssa kansainvälisen nuorisoleirin kesällä 2017. Leiri antaa osallistuville nuorille kokemuksia kansainvälisyydestä, eri tahoilta tulevien osallistujien erilaisuudesta, mutta samalla myös kansoja yhdistävistä tekijöistä ja asuinpaikoista riippumaattomista yhtenäisyyksistä. Yhdessä nuoret perehtyvät Suomen luontoon, perinteisiin, paikalliseen kotiseutuun, tapoihin, kulttuuriin ja aktiviteetteihin. Leiri punoo osallistujat osaksi maailmaa, ja maailman osaksi leiriläisiä.

 

Kempele Gaala


Kempeleen kunta viettää yhtä aikaa 150-vuotisjuhlavuottaan satavuotiaan itsenäisen Suomen kanssa. Tämän kunniaksi kunta järjestää Kempele Gaalan, jossa mukana on kempeleläisiä tai Kempeleestä lähtöisin olevia esiintyjiä. Tapahtumassa nostetaan esiin Suomen ja Kempeleen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Gaalan yhteydessä on valokuvanäyttely sekä näyttely kouluissa ja päiväkodeissa tehdyistä juhlavuoden teoksista. 

Floralia #100 satoa –puutarhanäyttely: Kevät alkaa Kempeleestä

Oulun seudun ammattiopisto, Kempeleen yksikkö yhteistyökumppaneineen toteuttaa itsenäistä Suomea kunnioittavan puutarhanäyttelyn teemalla ´100 satoa – Suomesta 100 vuoden ajalta´. Tapahtuma esittelee puutarhakulttuurin vaiheita alueen ja koulutuksen näkökulmasta. Se kokoaan alan osaajat yhteen, nostaa puutarhakulttuurin tuntemusta, antaa alan opiskelijoille puitteet tekemällä oppimiseen ja suurelle yleisölle nautinnollisen kattauksen puutarhahistoriasta. Tapahtuman yhteydessä järjestetään 100 viljelylaatikkoa -yhteisöviljelykampanja.

Näyttelyn ajankohta 5.5.-7.5.2017.

Maakinen Martinniemi merellä

Vuonna 2017 maakiseen Martinniemeen saavutaan mereltä. Tapahtumassa kuullaan tarinoita Perämerestä, joista ja rannoista. Se tekee tunnetuksi itsenäisen Suomen tarinoita, historiaa, musiikkia ja kulttuuria sekä paikallista kotimaisemaa, siihen liittyviä tarinoita. Matkalla on mukana kirjailijoita, muusikoita, kuvataiteilijoita, tanssijoita. Osaksi merellä toteutuvasta tapahtumasta vastaa Martinniemen kyläyhdistys työryhmineen.

        

Syödään yhdessä  - Maistuva maaseutu Pohjois-Pohjanmaalla


Maa- ja kotitalousnaiset juhlistavat satavuotiasta itsenäistä Suomea tarjoamalla maakuntien makuja Maistuva maaseutu –tilaisuuksissa. Kyse on Syödään Yhdessä –hankkeeseen liittyvistä yhteisöllisistä kekri- tai muista ruoka-aiheisista tapahtumista ympäri Suomen. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät yhdistysten kekritapahtumia pohjustamaan kolme yhteisöllistä ja kurssilaisia osallistavaa Pohjoispohjalainen perinneruoka – Maistuva maaseutu –työpajapäivää ideana päivittää perinneruokia tähän päivään sekä vaihtaa alueellisia kokemuksia perinneruuista ja vuoden kierron ruokajuhlista.

 

 

Kulttuurivuoden kaksitoista askelta: Historiallinen kulkue Ylivieskassa


Ylivieskan kaupunki juhlistaa itsenäistä Suomea koko vuoden mittaisella tapahtumien sarjalla. Sen yhtenä osana toteutetaan historiakulkue kotiseutumuseo Puuhkalan pihamiljöössä yhteistyössä yhteisöjen ja järjestöjen kanssa. Kulkueessa pukeudutaan eri vuosikymmeniä kuvaaviin asuihin. Tapahtuma on osa Ylivieskan kaupungin kulttuuriviikkoa elokuussa 2017.

 

Silta Suomen historiaan


Mankilan kyläseura Siikalatvalla järjestää Suomen juhlavuoden kunniaksi tapaamisia, joissa eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat kuntalaiset kohtaavat yhteisten aiheiden parissa. Teemoissa keskitytään Suomen itsenäisyyden vuosien vaiheisiin ja tuona aikana tapahtuneisiin muutoksiin. Tilaisuudet suunnitellaan ja järjestetään yhdessä Siikalatvan koulutoimen kanssa.

Tammikuussa järjestetään lisäksi Rantsilan kouluilla teemaviikko, jonka aikana Suomen itsenäisyyden vuosikymmenet tulevat tutksi eri teemoja läpikäyden. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi eläkeläisjärjestön, maa- ja kotitalousseuran ja muiden yhdistysten kanssa. Teemaviikon tuotoksista kootaan näyttely kunnan Itsenäisyyspäivän pääjuhlaan.