Numero 13 (2016)
 

Pohjois-Pohjanmaan palkinto 13 (2016)

Pilapiirtäjä Jari Elsilä

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon pilapiirtäjä Jari Elsilälle tunnustuksena ansiokkaasta urasta Pohjois-Suomen suurimman sanomalehden, Kalevan, pilapiirtäjänä.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinto julkistettiin 6.1.2016 Pohjois-Pohjanmaan liiton Loppiaisvastaanotolla Ylivieskan Akustiikkatalolla. Palkinnon luovutti maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja sen vastaanotti Sanomalehti Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen Jari Elsilän ollessa estynyt osallistumasta tilaisuuteen.

Sanomalehti Kalevaan päivittäin piirtävä Jari Elsilä on Suomen tunnetuimpia pilapiirtäjiä. Limingassa syntynyt Jari Elsilä, piirtäjänä nimimerkillä Jari, on tehnyt pilapiirroksia Kalevaan vuodesta 1994. Elsilän piirrostyyli on hivenen rujoa ja varsin pelkistettyä – esimerkiksi varjostuksia on vain vähän. Itse hän kuvaa tyyliään ´taloudelliseksi viivankäytöksi´. Elsilä piirtää perinteisellä tekniikalla käsin ja käyttää tietokonetta ainoastaan viimeistelyyn ja lopputuloksen skaalaukseen.

Sosiaalisesta mediasta julkisuuden virtaan valunut vastakkainasettelu on muuttunut suomalaiselle yhteiskunnan arvoille vieraaksi käyttäytymiseksi jopa väkivallaksi. Sanomisen vapaudesta ja vastuusta käytävä keskustelu odottaa vielä kypsempää aikaa. Pilapiirrokset parhaimmillaan avaavat uusiin näkökulmiin ja viiltävällä mutta hyväntahtoisella huumorillaan rakentavat enemmän kuin repivät. Jarin pilapiirrokset ovat odotettuja aamujemme avauksia. Hän saa meidät hyvälle mielelle, mutta myös ajattelemaan. Tämä on sananvapautta parhaimmillaan.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon perusti maakuntahallitus vuonna 2004 ja palkinto myönnettiin nyt kolmannentoista kerran. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnosta päättää maakuntahallitus.

Lisätietoja:
Pohjois-Pohjanmaan liitto, maakuntajohtaja Pauli Harju, p. 0400 389 152