Numero 14 (2017)
 

Pohjois-Pohjanmaan palkinto 14 (2017)

Kaupunginjohtaja Matti Pennanen

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon kaupunginjohtaja Matti Pennaselle tunnustuksena ansiokkaasta urasta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Utajärvellä syntynyt Matti Pennanen valmistui diplomi-insinööriksi Oulun yliopiston teknillisestä tiedekunnasta vuonna 1979. Ennen kaupungin palvelukseen tuloa Pennanen työskenteli lähes 20 vuotta elinkeinoelämän palveluksessa. Tuotantojohtajana tervolalaisessa Lapin Marmori Oy:ssä alkanut ura eteni rakennusalan kotimaisista tehtävistä aina kansainvälisiin tehtäviin saakka. Tämä työkokemus antoi hyvän pohjan toimia ison ja laajentuneen kaupunginjohtajan tehtävässä, sillä kaupungin johtaminen ja sen eteenpäin vieminen on monella tapaa kuin rakennusprojekti.

Kaupunginjohtajana Matti Pennanen on omalla työllään tuonut Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnan Suomen kartalle ja osoittanut monien alueellisten ja valtakunnallisten luottamustehtävien sekä lukuisten työryhmien kautta, että pohjoinen maakunta voi olla monen asian veturi. Kaupunginjohtaja on tuttu näky Oulu-Helsinki-Oulu -lentokoneessa – kun on ollut tarvetta, hän on lähtenyt viemään viestiä eteenpäin. Hän on huolehtinut, että pohjoispohjalainen ääni on kuulunut ja vaikuttanut. Vahvalla, aloitteellisella ja aktiivisella yhteistyöotteella hän on tehnyt näkyväksi alueellisen kaupunkipolitiikan ja pohjoismaisen yhteistyön merkityksen maakunnan kehittymiselle. Kansainvälisten valtiovierailujen määrä on kuluneella kaupunginjohtaja kaudella erittäin merkittävä.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinto julkistettiin 6.1.2017 Pohjois-Pohjanmaan liiton Loppiaisvastaanotolla Oulussa. Palkinnon luovutti maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon perusti maakuntahallitus vuonna 2004. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnosta päättää maakuntahallitus.

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon ovat saaneet professori Seppo Säynäjäkangas 2005, opetusneuvos Marketta Viitala 2006, Oulu Kärpät Oy 2007, maakuntaneuvos Pentti Lampinen 2007, Oulun yliopisto 2008, luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala 2009, maaherra Eino Siuruainen 2010, DI, tekniikan tohtori h.c. Juha Hulkko 2011, lentoaseman päällikkö Pekka Mäntynen 2012, järjestöneuvos Marja Irjala 2013,kapellimestari Timo Hannula 2014, professori Anssi Paasi 2015 ja pilapiirtäjä Jari Elsilä 2016.

Lisätietoja:
Pohjois-Pohjanmaan liitto, maakuntajohtaja Pauli Harju, p. 0400 389 152