Numero 2 (2006)
 

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto numero 2 2006

Opetusneuvos Marketta Viitala

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt järjestyksessään toisen Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon opetusneuvos Marketta Viitalalle ansiokkaasta elämäntyöstä Pohjois-Pohjanmaan tanssitaiteen hyväksi. Pohjois-Pohjanmaa palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Palkinto luovutettiin Pohjois-Pohjanmaa maakuntapäivillä tänään maanantaina. Palkinnon luovuttivat opetusneuvos Marketta Viitalalle maakuntavaltuuston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen, maakuntahallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja maakuntajohtaja Pentti Lampinen.

Opetusneuvos Marketta Viitala on tehnyt mittavan elämäntyön Pohjois-Pohjanmaan tanssitaiteen edistämiseksi paikallisella, alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti pedagogisen työnsä 1950-luvulla lasten ja nuorten parissa, erikoistui 1960-luvulla esittävään liikuntaan ja sen myötä 1970-luvun alusta lähtien lasten ja nuorten tanssiin.

Marketta Viitala työ nykytanssin parissa on ollut hyvin kokonaisvaltaista. Hän on tanssipedagogi ja koreografi. Hän on toiminut valtakunnallisissa luottamustehtävissä sekä tanssitaiteen että lastenkulttuurin alueella. Marketta Viitala on monien alueellisten ja valtakunnallisten tanssitapahtumien ideoija ja organisoija.

Marketta Viitalassa yhtyvät kunnianhimoinen taiteilija ja olosuhteisiin nöyrästi sopeutuva organisoija. Henkilökohtaisilla suhteillaan hän on saanut työtään tukemaan valtakunnallisesti tunnettuja tanssitaiteilijoita, jotka ovat jakaneet erikoisosaamistaan koko Pohjois-Pohjanmaan käyttöön. Marketta Viitalan sitkeä työ ja taidokas suhdetoiminta ovat tehneet hänen kotikunnastaan Pyhäjärvestä valtakunnallisesti merkittävän tanssin keskuksen.

Toimiessaan ohjaavana läänintaitelijana 1980-luvun lopulla Marketta Viitala synnytti maakuntaan laajan tanssin harrastajakentän, mikä puolestaan on luonut perustaa ammattitanssille. Vuosien mittaan hän on ollut luomassa monia tanssitapahtumia, joista valtakunnallisesti tunnetuimpia lienevät valtakunnallinen lasten ja nuorten tanssin katselmus Arktiset Askeleet Oulussa ja Täydenkuun tanssit -festivaali Pyhäjärvellä.

Koko uransa ajan opetusneuvos Marketta Viitala on kehittänyt itseään kartuttamalla pedagogisia taitojaan Euroopassa, Aasiassa, Australiassa, Afrikassa, Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa. Saman elämyksistä rikkaan maailman hän on avannut myös tanssiryhmilleen, jotka ovat esiintyneet laajasti eri puolilla maailmaa.

Opetusneuvos Marketta Viitalan tanssin filosofia kiteytyy hänen vuonna 1998 ilmestyneen kirjansa, “Tanssia elämyksen ehdoilla´, nimessä. Marketta Viitala on halunnut, ja haluaa, tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuden toteuttaa itseään, omaa perimmäistä minuuttaan, tanssin avulla.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon perusti maakuntaneuvos Pauli Saapungin johtama maakuntahallitus vuonna 2004 ja palkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran. Pohjois-Pohjanmaa-palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon saaneet

Lisätietoja:
Opetusneuvos Marketta Viitala p. 040 586 7745 Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuure Holopainen p. 050 564 5213