Numero 6 (2009)
 

Pohjois-Pohjanmaa -palkinto numero 6 (2009)

Luontovalokuvaaja Hannu Hautala

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautalalle Kuusamosta ansiokkaasta elämäntyöstä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan hyväksi. Hannu Hautalan elämäntyössä yhdistyvät hyvin kokonaisvaltaisella tavalla luonto, valokuvataide, luontokirjallisuus, luontoa koskeva viestintä ja luontomatkailu. Pohjois-Pohjanmaa palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinto luovutettiin Pohjois-Suomi-päivillä tänään maanantaina.

Palkinnon luovuttivat fil. tri h.c. Hannu Hautalalle maakuntavaltuuston puheenjohtaja Lyly Rajala, maakuntahallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ja maakuntajohtaja Pauli Harju.

Luontovalokuvaaja Hannu Hautala on tehnyt mittavan elämäntyön Pohjois-Pohjan¬maan, Koillismaan ja koko Suomen hyväksi. Hannu Hautalan työ luonnon valokuvauksen parissa on kokonaisvaltaista. Siihen sisältyy valokuvaamista, näyttelyitä, esitelmöintiä, kirjallisuutta, myös lapsille tarkoitettua kirjallisuutta, ja runsain mitoin kansainvälisiä yhteyksiä, jotka ovat tehneet Koillismaan luontoa ja suomalaista luonnonvalokuvausta tunnetuksi kaikkialla maailmassa.

Tämän lisäksi Hannu Hautala on edesauttanut elämäntyötään koskevia järjestelyitä niin, että siitä on pysyvää iloa ja hyötyä sekä Koillismaan että koko Pohjois-Pohjanmaan kulttuuri- ja elinkeinoelämälle. Tästä kaikesta huolehtivat Hannu Hautala -säätiö ja sen ylläpitämä Suomen ensimmäinen luontokuvakeskus, Hannu Hautala luontokuvakeskus.

Hannu Hautala kuuluisimpia luontokuvia lienevät kotkakuvat, joista "Kotkat parittelevat" valittiin vuoden 1973 lehtikuvaksi, ja hellyttävä kuva pääskysen poikasista, jotka odottavat suu auki ruokaa, mutta johon assosioituu suunnaton määrä riemua ja elämisen voimaa. Kotkien lisäksi Hannu Hautala on kuvannut erityisesti joutsenten ja kuukkelien elämää.

Hannu Hautalan luontokuvat kertovat rakkaudesta luontoon. Toisinaan hänen kannanottonsa luonnon puolesta ovat saaneet myös kriittisiä sävyjä luontoa uhkaavia vaaroja vastaan.