Numero 7 (2010)
 

Pohjois-Pohjanmaa palkinto numro 7 (2010)

Maaherra Eino Siuruainen

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon maaherra, fil.tri Eino Siuruaiselle ansiokkaasta elämäntyöstä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan hyväksi. Eino Siuruaisen koko työura niin maantieteilijänä, kansanedustajana kuin pitkäaikaisena Oulun läänin maaherranakin on liittynyt vahvasti Pohjois-Pohjanmaan ja koko Pohjois-Suomen kehittämiseen. Kantavia teemoja hänen urallaan ovat olleet alueiden vastuu omasta tulevaisuudestaan sekä yhteiskunnallinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Pohjois-Pohjanmaa palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Palkinnon luovuttivat fil. tri Eino Siuruaiselle maakuntahallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen, varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja maakuntajohtaja Pauli Harju Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämällä Loppiaisvastaanotolla Oulussa.

Maaherra Eino Siuruainen on tehnyt mittavan elämäntyön Pohjois-Pohjan¬maan ja koko Pohjois-Suomen hyväksi. Hänen koko uraansa on leimannut tiedemiehen analyyttinen ote, mutta hänet tunnetaan myös pohjoisen visioijana, joka ammentaa pohjan tulevaisuuden ennakoinnille vahvasti historian kehityskuluista ja tutkitusta tiedosta. Toimiessaan Oulun läänin maaherrana v. 1991-2009 Eino Siuruainen on ollut arvostettu ja käytetty asiantuntija erilaisissa yhteiskunnallisissa selvitystehtävissä. Tällöin hän on tuonut myös pohjoisen näkökulman moniin uudistuksiin.

Maaherra Eino Siuruaisen hyvät kansainväliset verkostot erityisesti Karjalan tasavaltaan, laajemminkin Luoteis-Venäjälle sekä Saksaan ja viime vuosina myös Kiinaan ovat avanneet myös pohjoispohjalaiselle elinkeinoelämälle uusia mahdollisuuksia kansainvälistyä.

Eino Siuruaisella on vahvat juuret maaseudulla. Leimaa-antavaa Siuruaisen toiminnassa ja puheissa onkin se tapa, jolla hän luontevasti tuo ajassa olevat virtaukset ja uudistukset lähelle ihmistä ja arkipäivää. Lapsuudessa ja nuoruudessa opittu korkea työmoraali on ollut esimerkillistä myös kaikessa mihin Eino Siuruainen on työurallaan tarttunut.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon perusti maakuntahallitus vuonna 2004 ja palkinto myönnettiin nyt seitsemännen kerran. Pohjois-Pohjanmaa-palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon ovat saaneet professori Seppo Säynäjäkangas 2005 ja opetusneuvos Marketta Viitala 2006, Oulu Kärpät Oy 2007, pitkäaikainen maakuntajohtaja, maakuntaneuvos Pentti Lampinen 2007, Oulun yliopisto 2008 ja luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala 2009.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Pauli Harju p. 0400 389 152