Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tiedotteet

06.01.2023

Ruka Nordicille Pohjois-Pohjanmaa-palkinto

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon Ruka Nordicille.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä.

Ruka Nordic on mäkihypyn, yhdistetyn ja maastohiihdon maailmancup-osakilpailu Rukalla, Kuusamossa. Kuusamon Erä-Veikot Ry vastaa Ruka Nordicin järjestämisestä ja tapahtuman kokonaisvastuusta.

Vuonna 2022 kisat järjestettiin jo 21. kerran. Marraskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävään tapahtumaan osallistuu vuosittain jopa 400 urheilijaa noin 30 eri maasta. Tapahtuma kerää katsojia noin 20 000, jonka lisäksi sen kansainvälinen tv-näkyvyys on noin 90–110 miljoonaa suoraa katsojaa. Katsojakontaktien määrä osakilpailuviikonlopun aikana on noin 1,1 miljardia. Tämä on erittäin arvokas imagoetu Kuusamolle ja koko Suomelle. Tapahtuma jättää vuosittain Kuusamon aluetalouteen yli yksi miljoonaa euroa.

Keskeistä on tapahtuman pitkäjänteisyys ja järjestävien tahojen yhteistyö ja luotettavuus. Laaja sidosryhmäyhteistyö kansallisella ja kansainvälisellä tasolla on taannut tapahtuman jatkumon. Vuoden 2022 Ruka Nordic keräsi yli 800 toimitsijaa tekemään yhtä Suomen suurinta urheilutapahtumaa. Mukana oli suuri joukko opiskelijoita, urheiluseurojen talkoolaisia ja vapaaehtoisia ympäri Suomen. Tapahtuma työllistää ja yhdistää laaja-alaisesti Rukan alueen yrityksiä, yhdistyksiä, päätöksentekijöitä sekä oppilaitoksia Kuusamon alueelle. Tapahtumaan liittyy monia oheistapahtumia ja siitä on tullut hiihdon ammattilaisten, harrastajien ja kaikenikäisten tapahtuma Kuusamon kaupungille.

Ruka Nordic on ollut vastuullisen tapahtumajärjestämisen edelläkävijä. Vuonna 2022 Ruka Nordic on kartoittanut vastuullisuuteen liittyviä asioita ja kerännyt tietoa, jonka pohjalta tapahtumalle voidaan lähteä tavoittelemaan Ekokompanssi-ympäristösertifikaattia. Osana tätä prosessia Ruka Nordicille on tavoitteena rakentaa oma ympäristöohjelma.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinnon vastaanottavat Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämällä loppiaisvastaanotolla 6.1.2023 Kuusamon Erä-Veikot Ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä, Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen ja Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen. Palkinnon luovuttavat maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo ja maakuntajohtaja Pauli Harju.

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon ovat saaneet professori Seppo Säynäjäkangas 2005, opetusneuvos Marketta Viitala 2006, Oulu Kärpät Oy 2007, maakuntaneuvos Pentti Lampinen 2007, Oulun yliopisto 2008, luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala 2009, maaherra Eino Siuruainen 2010, DI, tekniikan tohtori h.c. Juha Hulkko 2011, lentoaseman päällikkö Pekka Mäntynen 2012, järjestöneuvos Marja Irjala 2013,kapellimestari Timo Hannula 2014, professori Anssi Paasi 2015, pilapiirtäjä Jari Elsilä 2016, kaupunginjohtaja Matti Pennanen 2017, oopperalaulaja Soile Isokoski 2018,teollisuusneuvos Veijo Sydänmetsä 2019, professori, tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi 2020, jääkiekkoilija Lasse Kukkonen 2021 sekä toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija Helena Petäistö 2022.

Lisätiedot:
Pohjois-Pohjanmaan liitto, maakuntajohtaja Pauli Harju, p. 0400 389 152
Kuusamon Erä-Veikot Ry, puheenjohtaja Matti Heikkilä, p. 0400 280 421