Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

03.05.2023

Komissaari Jutta Urpilainen vierailee Oulussa Eurooppa-päivän aattona 8.5.

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. Valkeassa

Eurooppa-päivää vietetään toukokuun 9. päivänä Oulussa ja tänä vuonna tapahtuma laajenee kaksipäiväiseksi.

Eurooppa-päivän aattona 8.5. EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen vierailee Oulussa, ensimmäistä kertaa komissaarin roolissa. Päivän ohjelmassa on erilaisia vierailuja ja kaikille kansalaisille avoin Komissaarin kyselytunti. Kyselytunti pidetään maanantaina 8.5. kello 11.00–11.45 kulttuuritalo Valveella kahvila-ravintola Paljetissa. Tarjolla on ilmaiset pullakahvit 30 ensimmäiselle paikalle saapuneelle kuulijalle.

Varsinaista Eurooppa-päivää vietetään kauppakeskus Valkeassa tiistaina 9.5. EU:sta kiinnostuneet voivat tulla juttelemaan kello 12–15 Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen esittelypisteelle. Samalla voi tutustua Oulu2026-hankkeeseen, joka osallistuu myös Eurooppa-päivän viettoon. Jaossa on EU-aiheisia tuotteita ja kirjoja.

Eurooppa-päivän päätapahtuma on Kauppakeskus Valkean lavalla samana päivänä. Kello 13.15–14.30 käydään keskustelua pohjoisen roolista muuttuvassa Euroopassa. Aiheesta puhuvat professori Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta ja erityisasiantuntija Eerikki Vainio Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistosta. Keskustelun päättää Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) School of Transnational Governance -keskuksen johtaja Alexander Stubb (etäyhteys). Keskustelua johtaa Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Sitä vietetään joka vuosi 9.5. Schumanin julistuksen muistoksi. Schuman esitti julistuksessaan idean Euroopan maiden välisestä yhteistyöstä, mitä pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

EU-tietopisteet eli Europe Direct -pisteet hoitavat yleisötiedotusta EU-maissa. Ne vastaavat EU:n toimia, ohjelmia ja painopisteitä koskeviin kysymyksiin. Niiden tehtävänä on myös luoda aktiivisesti yhteyksiä kansalaisiin ja sidosryhmiin ja edistää osallistumista EU-aiheisiin keskusteluihin.