Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

22.09.2021

Euroopan unioni esillä Pohjois-Pohjanmaalla eri tapahtumissa

Eurooppaan ja Euroopan unioniin liittyvät asiat ovat näkyneet Pohjois-Pohjanmaan liiton tapahtumissa viime viikkoina. Komissaari Jutta Urpilainen teki Pohjois-Pohjanmaalle virtuaalisen maakuntamatkan, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen avasi juhlavuoden studia generalia -luentosarjan ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin Unionin tila -puhetta arvioitiin tuoreeltaan suorassa lähetyksessä.

Arktisuus ja Afrikka puhuttivat Pohjois-Pohjanmaalla

Arktisuus, elpyminen koronakriisistä, osallisuus, Afrikka ja Euroopan unionin nuoret olivat laajasti puheenaiheina, kun komissaari Jutta Urpilainen teki maakuntamatkan Pohjois-Pohjanmaalle 20. syyskuuta.

Komissaari Urpilaisen vierailu alkoi kyselytunnilla, jossa häneltä kysyttiin päivänpolttavista aiheista Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta. Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju ilmaisi huolensa TEN-T-rahoituksesta (Euroopan laajuinen liikenneverkko) ja halusi tietää, miltä arktisen strategian päivittäminen näyttää Euroopan komission vinkkelistä.

”Tämän komission aikana arktinen tietoisuus on ollut hyvä. Asioita on haluttu tuoda kollegion keskusteluun. Minulla on 126 maailman maata vastuullani, ja salkussani oleviin maihin kuuluu myös Grönlanti”, Urpilainen painotti.

Komissaari Urpilainen vastasi myös Harjun kysymykseen Venäjä-yhteistyöstä osana arktista yhteistyötä. Urpilainen pitää hyvää keskusteluyhteyttä tärkeänä, vaikka EU:n ja Venäjän välisessä dialogissa on Urpilaisen mukaan myös haasteita.

Harjun lisäksi kyselytunnille osallistuivat Eija Ruohomäki (vanhempi neuvonantaja Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluista), Jussi Haukkamaa (projektipäällikkö ja lehtori, PINO Network & Oulun ammattikorkeakoulu) ja Janne Siltari (Kaira Clan Oy:n perustaja ja hallituksen jäsen).

Kyselytunnin lisäksi Urpilainen vieraili virtuaalisesti Kuusamon lukiolla. Lukiovierailusta voi lukea tarkemmin Kalevan jutusta (maksumuurin takana).

Tuppurainen avasi Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston juhlavuoden luentosarjan

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen avasi studia generalia -luentosarjan, joka on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton 90-vuotis- ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston 70-vuotisjuhlavuotta.

Tuppurainen puhui EU:n kriisinkestävyyden vahvistamisesta, oikeudenmukaisesta siirtymisestä hiilineutraaliin maailmaan ja yhteiskuntaan, ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä, sekä monesta näkökulmasta Euroopan unionin roolista globaalina toimijana. Tuppurainen korosti luennossaan myös pohjoisen Suomen tärkeää kansallista merkitystä.

Tuppuraisen luennon sekä maakuntajohtaja Pauli Harjun sekä ministeri Tuppuraisen välisen keskustelun voi katsoa tästä linkistä.

Studia generalia -luentosarjasta voi puolestaan lukea laajemmin tästä linkistä.

Vuosi 2022 on Euroopan nuorten vuosi

Eurooppa ja Euroopan unionin tulevaisuus puhuttivat myös “jälkilöylyissä”, jotka Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste järjesti Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin puheen jälkeen.

Keskusteluun ottivat osaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, Euroopan alueiden komitean jäsen ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä. Tilaisuuden juonsi Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedottaja Ville Koivuniemi.

Puheenjohtaja Von der Leyenin puheesta nousi esille erityisesti von der Leyenin nosto, jonka mukaan vuosi 2022 on Euroopan nuorten vuosi. Konkreettisena tekona nuorten vuoteen liittyen von der Leyen nosti ALMA-ohjelman, joka on nuorille tarkoitettu uusi kansainvälisen työvaihdon ohjelma Euroopan unionin alueella.

Katso Unionin tila -puheen jälkilöylyt tästä.

Lue Euroopan unionin ALMA-ohjelmasta tästä (Ylen juttu aiheesta).