Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

24.09.2021

Itämeren komissio juhlisti 25-vuotista taivaltaan

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen jäsen Jari Nahkanen, kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä, maakuntajohtaja Pauli Harju, erityisasiantuntija (luonnonvarat, bio- ja kiertotalous, ilmastoasiat) Ritva Isomäki, kehitysjohtaja Tiina Rajala, ympäristöpäällikkö Erika Kylmänen, 1. varapuheenjohtaja Lyly Rajala ja maakuntainsinööri Lauri Romppainen osallistuivat Itämeren komission 25-vuotisjuhlakokoukseen.

Itämeren komissio 25-vuotisjuhjuhlissa haettiin ratkaisuja Itämeren tilaan monipuolisesti

Itämeren komissio  (The CPMR Baltic Sea Commission) juhli 25-vuotisjuhliaan tämän viikon torstaina. Juhlakokouksessa nousi esille, että Itämeren suojelun näkökulmasta tänä päivänä keskeisenä asiana näyttäytyy kyky toimia ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan sekä globaalin lämpötilan nousun pysäyttäminen. Itämeren altaan alueet kohtaavat ilmastonmuutoksen vaikutukset monin tavoin.

Juhlapuheessaan Alexander Stubb nosti kolme Itämereen vaikuttavaa historiallista kehityskulkua. Ne ovat ympäristön tilaan liittyvä kehitys, talous sekä turvallisuuspolitiikka. Stubb tutkii ja opettaa tällä hetkellä Firenzessä EU:n alaisessa European University Institutessa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton Jari Nahkanen johti juhlakokousta

Kokouksen puheenjohtajana toimi Pohjois-Pohjanmaan liiton Jari Nahkanen. Kokouksen avauspuheenvuorossa Jari Nahkanen kiitti Uudenmaan liittoa ja sen hallituksen puheenjohtajaa Markku Markkulaa, joka toimi kokouksen isäntämaakuntana.

Annika Annerby-Jansson, joka on toiminut myös CPMR:n puheenjohtajana, pohti puheenvuorossaan, minkä roolin Itämeren komissio voi tulevaisuudessa ottaa. Hän korosti alueen vahvuuksia, joita ovat teollisuus, joka on valmis investoimaan uudistaakseen tuotantonsa ilmastoneutraaliksi, tutkimus- ja kehitysintensiteettiä, hyvinvointivaltion vahvaa pohjaa ja yrittäjyyttä. Hän nosti myös esiin nuoret, jotka mahdollista muutoksen, jos me annamme heille siihen mahdollisuuden.

Annerby- Jansson näki Itämeren alueen mahdollisena tulevaisuuden vihreän teknologian kärkialueena ja maalaili kuvaa eko-piilaaksosta, joka sopii yhteen komission puheenjohtajan Ursula von der Layenin omassa Unionin tila puheessaan viikko sitten mainitseman eurooppalaisen puolijohde-ekosysteemin kehittämisen kanssa. Vähähiilisyyden soveltaminen tähän teollisuuden alaan voidaan tehdä Euroopassa, ja miksi ei Itämeren alueella.

CPMR:n on perifeeristen merellisten alueiden eurooppalainen yhteistyöjärjestö. Sen Itämeren alueen komissio perustettiin 25 vuotta sitten Silja Symphony laivalla, joka liikennöi Helsingin ja Tukholman väliä. Tänään komissio juhli varttivuosisataansa terveysturvallisesti Internetin aalloilla.

Itämeren komissio perustettiin vuonna 1996 tunnelmissa, joita vielä väritti Eurooppaa jakaneen rautaesiripun alas repiminen. Tunnelma alueellisen yhteistyön kehittämisessä oli hyvin positiivinen poliittisesti ja taloudellisesti eikä jakolinjoja näyttänyt olevan lainkaan.

Nyt juhlimme kansanterveydelle yleisvaarallisen pandemian varjossa, joka estää meitä fyysisesti tapaamasta ja joka on sulkenut poikkeuksellisella tavalla rajoja Euroopassa. Tilaisuus oli kuitenkin hyvin lämminhenkinen ja osallistujat olivat runsaasti vuorovaikutuksessa keskusteltavista aiheista.

Pohjois-Pohjanmaan liitosta kokoukseen osallistuivat  maakuntahallituksen jäsen Jari Nahkanen, kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä, maakuntajohtaja Pauli Harju, erityisasiantuntija (luonnonvarat, bio- ja kiertotalous, ilmastoasiat) Ritva Isomäki, kehitysjohtaja Tiina Rajala, ympäristöpäällikkö Erika Kylmänen, 1. varapuheenjohtaja Lyly Rajala ja maakuntainsinööri Lauri Romppainen.

Lisätietoja Itämeren komissiosta.

25-vuotisjuhla-albumi löytyy täältä.