Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

06.04.2022

Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart tutustui Pohjois-Pohjanmaan alueellisiin kysymyksiin

Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart vieraili Pohjois-Pohjanmaalla muun muassa Tyrvävällä Pohjois-Pohjanmaan liiton hallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalon vieraana.

Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart vieraili maaliskuun loppupuolella Pohjois-Pohjanmaalla tutustuen Pohjois-Pohjanmaan liiton toimintaan ja monipuoliseen edunvalvontaan alueella. Itämeren komissio on yksi kuudesta komissiosta eurooppalaisessa CPMR-järjestössä (Perifeeristen merellisten alueiden liitto). Se tekee edunvalvontatyötä Euroopan unioniin suuntaan erityisesti aluepolitiikan-, liikenne-, energia-, ilmasto- ja merialuekysymyksissä.

Pohjois-Pohjanmaa edistää osaltaan Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista EU:n tavoitteiden mukaisesti. Pohjois-Pohjanmaan liiton luonnonvara-, bio- ja kiertotalous- sekä ilmastoasioihin perehtynyt erityisasiantuntija Ritva Isomäki esitteli Ehrhartille Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartan 2021–2030, joka valmistui kaksivuotisen kattavasta prosessin tuloksena.

”Pääsin tutustumaan liiton ja alueen toimintaan monipuolisesti. Esimerkiksi alueen suunnitelmat hiilineutraaliksi tulemiseen ilmastotiekartan avulla ovat vakuuttavia”, Ehrhart sanoo.

Ehrhart vieraili alueella monella tulokulmalla. Hän oli muun muassa Pohjois-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalon vieraana Tyrnävällä keskustellakseen alueen poliittisista prioriteeteista ja rajat ylittävän yhteistyön tärkeydestä. Ehrhart tapasi myös maakuntajohtaja Pauli Harjun ja Pohjois-Pohjanmaan kehitysjohtaja Tiina Rajalan sekä kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilän. Heidän kanssaan Ehrhart keskusteli alueen kannalta keskeisistä asioista. Vierailuun kuului myös Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tutustuminen.

Pohjois-Pohjanmaan panos Itämeren komission työssä sai kiitosta

Pohjois-Pohjanmaan liiton hallituksen kokouksessa vieraillessaan Ehrhart esitteli sille Itämeren komission toimintaa. Liiton hallituksen kanssa Ehrhart kävi muun muassa läpi liikenteen ydinverkko TEN-T:n kehitysnäkökulmia Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta. Myös EU Fit for 55 -paketin vaikutukset erityisesti Perämeren teollisuus-, satama- ja varustamoyhtiöiden toimintaan nousivat keskusteluun.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen Jari Nahkanen toimii Itämeren komission hallituksen puheenjohtajana. ”Jari Nahkanen on erittäin sitoutunut viemään alueen ja Itämeren komission yhteisiä tavoitteita eteenpäin”, Ehrhart kiittelee.

CPMR on kaikkiaan 24 maassa toimiva 150 alueen välinen kansainvälinen yhteistyöjärjestö. Itämeren komission ja sen emo-organisaation tavoitteena on lisätä alueiden osallistumista EU:n integraatiosta käytävään keskusteluun ja vähentää kilpailukykyeroja EU:n keskeisten seutujen ja perifeeristen seutujen välillä. Järjestö kerää ennakoivaa tietoa EU:sta ja vaikuttaa sen politiikkaratkaisuihin. Se kirjoittaa ja julkaisee jäseniään hyödyttäviä analyysejä.