Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

03.06.2022

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo Brysselissä korosti liikenneverkoston merkitystä Suomen tavara- ja henkilöliikenteelle

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo osallistui keskiviikkona 1.6.2022 Brysselissä pidettyyn tilaisuuteen Turning the ambition of the new EU Arctic Policy into a reality, jossa käsiteltiin EU:n arktista politiikkaa.

EU julkaisi lokakuussa 2021 yhteisen tiedonannon arktisesta politiikasta. Tilaisuudessa keskityttiin erityisesti tiedonannon toimeenpanoon sekä tarkasteltiin tarvetta integroida arktiset kysymykset EU:n politiikkaan ja säilyttää arktinen alue matalan jännitteen alueena.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo nosti puheessaan esiin Euroopan laajuisen liikenneverkoston (TEN-T) merkityksen Suomen tavara- ja henkilöliikenteelle, Suomen kestävän metsäpolitiikan sekä arktisen merenkulun merkityksen ja sen haasteiden huomioisen EU:n vihreässä siirtymässä.

Ylitalo korostaa puheessaan, että metsäteollisuuden kautta Suomella on mahdollisuus päästä ilmastotavoitteisiin ja vahvistaa samalla taloutta ja työllisyyttä. Metsäteollisuus on Suomessa jo pitkälle irtautunut fossiilisista polttoaineista ja pitää päästövähennysten jatkamista edelleen tärkeänä. EU:n metsätavoitteet haastavat kuitenkin suomalaista metsätaloutta- ja teollisuutta, koska EU:n tavoitteet metsien osalta keskittyvät pitkälti ennallistamiseen, suojeluun ja metsänistutukseen.

Perämerenkaaren alue on kansainvälisesti merkittävä logistinen keskus pohjoisimman Euroopan ja Barentsin alueella. Alueen logistiikka on perinteisesti tavaraliikennepainotteista, mutta myös henkilöliikenne alueella on ollut vahvassa kasvussa.

Olemme käynnistäneet Perämerenkaaren TEN-T-ydinverkkokäytävän tulevaisuusvisiotyön yhteistyössä Pohjois-Ruotsin ydinverkkotoimijoiden kanssa, toteaa Ylitalo ja jatkaa: yhteiskehittämisen lopputuloksena syntyy Perämerenkaaren liikennejärjestelmän tulevaisuusvisio ja strategia.

EU:n ilmastotavoitteet ja säännöt ovat haaste pohjoiselle merenkululle. Suomi on maailman ainoa maa, jonka satamat voivat jäätyä talvisin kokonaan. Kotimainen elinkeinoelämä on talvisin jäänmurron varassa. Lopuksi Ylitalo painottaa, että kilpailukyvystä on huolehdittava, sillä teollisuuden ilmastomyönteiset tuotteet on saatava maailmalle kustannustehokkaasti.

Mukana keskustelemassa olivat europarlamentaarikko Pierre Karleskind, maakunnan aluekehityksestä vastaava Tomas Mörtsell Västerbottenin maakunnasta, Montserrat Riba Katalonian aluehallinnosta ja vararehtori Ketil Eiane Norjan Bodøn yliopistosta.

Tilaisuuden järjestivät Euroopan parlamentin Searica intergroup ja CPMR:n Itämeren komissio.

Jussi Ylitalon puhe löytyy tästä linkistä

Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo, p. 045 160 6466