Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

01.12.2021

Nuoret hakivat yhteisiä ratkaisuja Euroopan unionin tulevaisuuden haasteille Oulussa

Mirja Vehkaperä, Tytti Tuppurainen, Adalmiina Irvankoski, Armiida Hämäläinen, Daria Zaikovskaia ja Maksim Marchenkov etsivät ratkaisuja EU:n tulevaisuuteen paneelissa pienryhmätyöskentelyn jälkeen.

Huolia ja murheita etenkin tilanteesta Euroopan unionin rajoilla, mutta myös paljon positiivista uskoa tulevaan. Niin voisi kiteyttää työryhmien keskustelun annin, kun viitisenkymmentä nuorta Barentsin alueelta eli Ruotsista, Norjasta, Venäjältä ja Suomesta kokoontui keskustelemaan Euroopan unionin tulevaisuudesta Ouluun tiistaina 30. marraskuuta.

Keskustelua käytiin ensin pienryhmissä muun muassa EU:n arvoista, oikeusvaltioperiaatteista, demokratiasta, turvallisuudesta, ympäristökysymyksistä ja ilmastonmuutoksesta. Myös talouskysymykset, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, koulutus, nuoriso, digitaalinen kehitys ja arktiset kysymykset nousivat keskusteluun.

Pienryhmäkeskustelujen pohjalta jokaisen ryhmän ajatukset tuotiin esille purkutilaisuudessa, jota kuka tahansa pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä vaikka kotisohvaltaan. Purkutilaisuudessa ja sitä seuranneessa paneelissa nuoria edustivat Adalmiina Irvankoski, Armiida Hämäläinen, Daria Zaikovskaia ja Maksim Marchenkov. Paneeliin osallistuivat myös eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.

Tuppurainen kävi illan päätteeksi kulttuuritalo Valveella kuuntelemassa myös oululaisten ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Hän lupasi viedä Barentsin nuorten ja oululaisten ehdotukset Euroopan unionissa eteenpäin.

Eurooppalainen identiteetti välittyi keskusteluissa

Nuoret nostivat keskusteluun monia vaikeitakin huolenaiheita. Erityisesti heitä huoletti se, mitä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla tapahtuu, nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuus ja nuorten työllistyminen.

Adalmiina Irvankoski muistutti, että nuorten ääni pitäisi saada kuuluviin Euroopassa entistä matalammalla kynnyksellä.

”Monet nuoret jotka ottavat osaa (yhteiskunnalliseen toimintaan), ottavat osaa paljon. Sitten on nuoria, jotka eivät ota osaa ollenkaan”, Irvankoski sanoi.

Pohjois-Pohjanmaan liiton nuorisovaltuuston edustajat Kosma Rönkä ja Anni Koskenniemi pitivät tilaisuutta paljon toivoa herättävänä.

”Kuulun päivän aikana tosi syvällisiä pointteja ja näkökulmia, ja vieläpä itseäni 3-4 vuotta nuoremmilta osallistujilta”, asepalvelustaan parhaillaan suorittava Rönkä sanoi.

Koskenniemellä jäi keskusteluista tunne, että yhteinen eurooppalainen identiteetti oli keskustelijoiden keskuudessa vahva.

”On äärimmäisen ihana nähdä, että yhteisiä keinoja ja ideoita asioiden parantamiseksi on nähtävillä.”

Nuoria Barentsin alueelta koonnut päivä oli ministeri Tytti Tuppuraisen koolle kutsuma. Päivä kuului myös Euroopan tulevaisuuskonferenssin ohjelmaan ja oli osa Eurooppa olemme me -kiertuetta. Päivän järjestelyistä vastasivat valtioneuvoston kanslia, Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä ulkoministeriö. Päivä oli samaan aikaan myös Barentsin euroarktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden tapahtuma.