Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

23.11.2022

Nuorten mielen hyvinvointia käsiteltiin monesta kulmasta Pohjois-Pohjanmaan nuorisofoorumissa


Nuorten mielenterveys ja mielen hyvinvointi oli monipuolisesti ja vaikuttavasti teemana Pohjois-Pohjanmaan nuorisofoorumissa 21. marraskuuta.

Päivän pääpuhujana toiminut Duudsoneista tuttu Jarno Laasala kertoi hänen ja kavereidensa matkasta Härmästä Hollywoodiin. Laasala kertoi monipuolisesti kokemuksistaan ja itsensä unohtamisesta sekä sen aiheuttamista ongelmista hänen mielenterveydelleen.

Laasala oli koonnut lisäksi konkreettisia vinkkejä, joiden avulla hän on oppinut käsittelemään elämäänsä ja opetellut läsnäoloa ja eri asioiden hyväksymistä.

Päivän juonsivat Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Iida Hyvärinen ja jäsen Inga Koskenniemi.

Kokemuksia nuorelta nuorille

Koskettavan puheenvuoron mielenterveydestä kertoi myös Nea-Noora. Hän jakoi rankan ja koskettavan tarinansa nuorille nuorena saamastaan vakavasta aivoinfarktista, halvaantumisestaan ja näiden tapahtumien vaikutuksesta hänen mielenhyvinvointiinsa.

Nea-Nooran punainen lanka elämälle oli, että asiat on hyväksyttävä, jotta niiden kanssa voi oppia elämään. Hän kertoi hyvistä kokemuksistaan muun muassa klubitalo Pönkästä, jossa hän käy useita kertoja viikossa.

Päivän avasivat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju. Harju kertoi nuorille tunnelmista Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa, ja sodan aiheuttaman kuormituksen vaikutuksista ihmisten mielialoihin. Harju muistutti myös ilmastokriisin vaikutuksista mielialoihin. ”Suunta on oikea ilmastoasioissa, ja asiat menevät parempaan suuntaan kuin julkisessa keskustelussa näyttäytyy. Olemme tehneet järeitäkin toimenpiteitä näiden asioiden eteen”, Harju totesi.

Paneeli kruunasi päivän

Päivän loppuhuipennuksena nähtiin vaalipaneeli, jonka pääteemana oli nuorten mielenterveys. Paneeliin osallistuivat Valtteri Tahkola kokoomuksesta, Eetu Leinonen SDP:stä, Jessi Jokelainen vasemmistoliitosta, Eveliina Leskelä keskustasta, Merja Hurskainen kristillisdemokraateista ja Eetu Saarenpää perussuomalaisista.

Panelistit ilmaisivat huolensa erityisesti mielenterveyden ongelmiin liittyvin hoitojonojen pituuksista. Kouluväkivallan siirtäminen selvemmin rikoslakiin sai panelisteilta niin ikään paljon kannatusta. Myös muun muassa seksuaalivähemmistöihin kohdistuva syrjintä ja keskimääräistä yleisempi kiusatuksi joutuminen puhuttivat panelisteja.

Tallenne nuorisofoorumista on katsottavissa joulukuun neljänteen päivään saakka tästä linkistä.

Pääset katsomaan lähetystä kirjoittamalla salasanaksi: ptv2022

Kuvatekstit:

1. Pohjois-Pohjanmaan nuorisofoorumin juonsivat Iida Hyvärinen (vas.) ja Inga Koskenniemi.

2. Nea-Noora kertoi koskettavan kokemuksen nuorena saamastaan vakavasta aivoinfarktista, halvaantumisestaan ja näiden tapahtumien vaikutuksesta hänen mielenhyvinvointiinsa.

3. Vaalipaneeliin osallistuivat Valtteri Tahkola (vas.) kokoomuksesta, Eetu Leinonen SDP:stä, Jessi Jokelainen vasemmistoliitosta, Elina Leskelä keskustasta, Merja Hurskainen kristillisdemokraateista ja Eetu Saarenpää perussuomalaisista.