Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

06.05.2022

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen Eurooppa-päivän keskustelutilaisuus 9.5. kello 13.30 alkaen kauppakeskus Valkeassa Oulussa

 

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste viettää Eurooppa-päivää Oulussa kauppakeskus Valkeassa 9. toukokuuta kello 12–15. Halukkaat voivat tulla tuolloin juttelemaan Euroopan unionista Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton asiantuntijoiden kanssa. Tarjolla on myös Eurooppa-aiheista jakotavaraa.

Kello 13.30 Valkean lavalla keskustellaan Euroopan arvoista ja yhtenäisyydestä. Asiantuntijoiksi puhumaan saapuvat Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä, kansanedustaja, Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie ja Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä. Tilaisuuden juontaa Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedottaja Ville Koivuniemi. Honkamäkilä ja Koivuniemi ovat tavattavissa Valkean kävelykadulla myös kello 12–15.

Rauhan ja yhtenäisyyden juhla

Eurooppa-päivää juhlitaan vuosittain 9. toukokuuta. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään erityisesti Euroopan unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien vuoksi.

Eurooppa-päivä näkyy myös Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen sosiaalisen median kanavissa 9.5. alkavalla viikolla valittujen kumppanien kanssa. Tästä yhteistyöstä kerromme tarkemmin varsinaisena Eurooppa-päivänä eli maanantaina 9. toukokuuta. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on nimennyt vuoden 2022 nuorten vuodeksi. Tämä näkyy mainitussa kampanjassa kumppaniemme kanssa ja viestinnässä muutenkin tänä vuonna.

Eurooppa-päivän juuret ovat toisen maailmansodan lopussa. Viisi vuotta ja yksi päivä sodan loppumisen jälkeen Robert Schuman piti kuuluisan puheen yhtenäisen Euroopan luomisesta rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi. Sen katsotaan olevan lähtölaukaus Euroopan unionille. Samasta historiallisesta syystä toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella taistelleet maat juhlivat 8. tai 9. toukokuuta voitonpäivää. Venäjä juhlinee voitonpäivää tänä vuonna mahtipontisesti, minkä vuoksi Euroopan unionin Eurooppa-päivän vietossa korostuu Euroopan ja Euroopan unionin solidaarisuus ja tuki Ukrainaa kohtaan.

Seuraa Eurooppa-päivää ja sen tapahtumia sosiaalisessa mediassa kansallisesti ja kansainvälisesti seuraamalla aihetunnisteita: #EuropeDay ja #Eurooppapäivä