Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

16.08.2023

”Pulahda puhtaaseen Perämereen” – Maakuntajohtaja ja kaupunginjohtaja kannustavat esimerkillään osallistumaan Itämeripäivään

Kaksi miestä seisoo meressä peukalot pystyssä.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Markus Erkkilä ja Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä kannustavat suojelemaan Itämerta.

 

Tänä vuonna ei tyydytä pelkästään puhumaan Itämerestä, vaan Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Markus Erkkilä ja Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä luottavat esimerkin voimaan. Tänään keskiviikkona 16. elokuuta julkaistulla videolla he pulahtavat itse mereen Oulun Nallikarissa ja toivovat muiden seuraavan heidän esimerkkiään varsinaisena Itämeripäivänä elokuun lopussa.

– Hyvän asian puolesta tarvitaan tiedon ja puheen lisäksi myös tekoja, Markus Erkkilä ja Seppo Määttä toteavat.

Samalla Markus Erkkilä ja Seppo Määttä haastavat mukaan niin alueen päättäjiä ja toimijoita kuin kuntalaisia ja kaupunkilaisia. Osallistua voi joko pulahtamalla mereen tai tekemällä pienen teon Itämeren hyväksi.  Osallistujia kannustetaan jakamaan oma hyvä teko tai pulahdus sosiaalisen median tileillä. Julkaisuihin voi liittää tapahtuman kaksi hashtagia: #itämeripäivä ja #pelastaperämeri.

– Teot Itämeren hyväksi voivat olla myös pieniä ja arkeen helposti sovitettavia. Esimerkiksi roskien kerääminen rannalta ennen uimaan menoa on mallisuoritus osallistumisesta, Markus Erkkilä muistuttaa.

Itämerellä on keskeinen rooli niin Oulun kaupungin kuin Pohjois-Pohjanmaan liiton toiminnassa. Pohjois-Pohjanmaan liitto toimii Euroopan unionin Itämeri-strategian matkailun politiikka-alueen koordinaattorina yhdessä Puolan Pomorskin alueen kanssa. Strategiassa korostuu matkailun vastuullisuus Itämeren suojelemiseksi. Oulun kaupunki puolestaan on lanseerannut Pelasta Perämeri -kampanjan osaksi Itämeripäivää. Perämeri on vielä varsin puhdas muuhun Itämereen verrattuna, ja Seppo Määttä toivoo niin olevan myös tulevaisuudessa.

– Perämeri ja sen vaikutukset näkyvät Oulun historiassa ja tulevaisuuden näkymissä paitsi taloudellisen vaikutuksen, myös sen tarjoamien luontoelämysten kautta. Harvassa suuressa kaupungissa voi esimerkiksi kalastaa lohta liki kaupungin keskustassa. Tämän haluamme olevan mahdollista myös tuleville sukupolville, hän toteaa.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä, jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Sitä vietetään vuosittain 31. elokuuta. Tavoitteena on innostaa ihmisiä nauttimaan kotoisasta Itämerestä ja tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Samalla lisätään tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.