Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

10.05.2022

Solidaarisuus Ukrainaa kohtaan keskiössä Eurooppa-päivän vietossa Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste vietti Eurooppa-päivää kohdistaen huomiota Euroopan ja Euroopan unionin solidaarisuuteen Ukrainaa kohtaan. Eurooppa-päivän päätapahtuma Pohjois-Pohjanmaalla järjestettiin kauppakeskus Valkeassa Oulussa, jossa Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä ja Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopisteen tiedottaja Ville Koivuniemi vastailivat ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin Euroopan unioniin liittyen.

Valkean lavalla pidetyn keskustelutilaisuuden aiheena oli Suomen uusi asema osana Eurooppaa ja erityisesti osana arktista aluetta. Keskustelutilaisuuteen osallistuivat Honkamäkilän ja tilaisuuden juontaneen Koivuniemen lisäksi kansanedustaja, Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuuston puheenjohtaja ja Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen Mari-Leena Talvitie sekä Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä. Keskustelussa nousi ennen kaikkea esille, että arktisen alueen politiikka on tällä hetkellä jäissä, mutta tulevaisuutta silmällä pitäen ja turvaten on tärkeää toimia niin, että yhteistyö arktisella alueella voisi Venäjän kanssa tulevaisuudessa jatkua.

Ohjelmassa nähtiin myös Eemeli Vaaran ja Jonne Siekkisen musisointia. Heidän ohjelmistoonsa kuului solidaarisuuteen liittyviä kappaleita. Vaara onkin tullut tutuksi oululaisille työstään ja kampanjoinnistaan koulukiusaamista vastaan.

Somekampanja komppasi päivän pääviestiä

Valkean-tapahtuman ohella Pohjois-Pohjanmaan Eurooppa-päivän ohjelmaan kuului sosiaalisen median kampanja, jonka Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste rakensi yhdessä kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n kanssa.

Siinä joukolle vaikuttajia tarjottiin mahdollisuus osoittaa solidaarisuuttaan Ukrainaa ja rauhaisaa Eurooppaa kohtaan. Vaikuttajille lähetettiin kullekin kaksi kappaletta uniikkeja, oululaisen Kooma-brändistä tunnetun Antti ”Koomamies” Putkosen suunnittelemia rannekkeita, jotka Putkonen on suunnitellut tähän tarkoitukseen antamaan tukea Ukrainalle. Sini-keltaisissa rannekkeissa lukee valkoisella Slava Ukraini.

Vaikuttajat saivat myös askarteluvälineitä, joilla voivat suunnitella oman versionsa rauhankoneesta. Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelman isoin lippulaivahanke on Rauhankone. Sen lähtökohtana on Euroopan unionin perustaminen sodan raunioille Euroopan rauhanturvaajaksi. Rauhankoneen suunniteltiin yhdistävän eurooppalaisia, olevan vastavoima someöyhötykselle ja vihapuheelle.