Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

01.03.2023

TE-palvelut siirtyvät kunnille

Valtion tuottamat työllisyys- ja elinkeinopalvelut ovat siirtymässä kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Eduskunta hyväksyi lain täysistunnossa 1.3.2023.

– Nyt kunnat pääsevät tositoimiin eli keskustelemaan ja sopimaan työllisyysalueista. Jonkin verran keskusteluja alueen kunnat ovat jo käyneetkin, toteaa Pohjois-Pohjanmaan liiton TE2024 -hankkeen projektipäällikkö Jouni Korhonen.

Korhonen muistuttaa, että kunnat ovat jo pitkään esittäneet valtion tuottamien TE-palveluiden siirtoa niiden itsensä toteutettavaksi. Uudistus tarjoaa kunnille mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa työllisyydenhoidon palveluita lähellä henkilö- ja yritysasiakkaita.

Kunnille tulee kiire

Kunnissa on odotettu eduskunnan päätöstä. Lain voimaantulo tarkoittaa kiireisiä aikoja kuntapäättäjille. Heidän on ratkaistava isoja asioita.

Kuntien on muodostettava työllisyysalueet kolmen eri kriteerin perusteella: Uudella työssäkäyntialueella on oltava työvoimaa vähintään 20 000 henkilöä. Alueen on oltava maantieteellisesti yhtenäinen. Palvelutaso ei saa myöskään olennaisesti heiketä nykytilanteesta. Lisäksi kunnilla on oltava riittävät taloudelliset resurssit toimintaa varten.

– Kriteerien täyttyminen on jo nyt tuonut esille haasteita työllisyysalueiden muodostamisessa. Esimerkiksi Oulunkaaren alue ei muodosta kokonaisuudessaan lain tarkoittamaa luontaista työssäkäyntialuetta.

Kuntien on ilmoitettava sopimistaan yhteistoiminta-alueista valtioneuvostolle tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Oulu, Raahe ja Ylivieska ympäristökuntineen toteuttavat jo työllisyyskokeilua, joten työllisyysalueen palvelutuotannosta on jo jonkin verran kokemusta. Työllisyyskokeilun ulkopuolella on maakunnassa kuitenkin vielä 14 kuntaa. Kunnille siirtyvien palveluiden tuntemus vaihteleekin maakunnan alueella melkoisesti.

Tukea valmisteluun Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan alueella kunnille on tarjolla tukea muutokseen valmistautumisessa. Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoima hanke, Pohjois-Pohjanmaan TE2024. Hanke tuottaa ja tarjoaa tietoa kunnille päätöksenteon tueksi. Lisäksi se auttaa valmistautumaan uuteen toimintamalliin.

Pohjois-Pohjanmaan liiton hanke on tuottanut kuntakohtaisia selvityksiä työllisyydenhoidon resurssoinneista. Hanke on tuottanut kunnille näkemyksiä työllisyysalueiden muodostamiseksi perustuen eri tarkastelukulmiin sekä uudistuksen vaikutuksista kuntatalouteen.

– Vastaavaa hanketta ei ole yhdenkään toisen maakunnan alueella Suomessa. Pohjois-Pohjanmaan liiton panos on siis merkittävä uudistuksen toteuttamiseen ja sen tukemiseen.

Lisätietoja: Pohjois-Pohjanmaan TE2024 -hankkeen projektipäällikkö Jouni Korhonen, 040 685 0438, jouni.korhonen@pohjois-pohjanmaa.fi

 

Pohjois-Pohjanmaan TE2024 -hanke tukee kuntia, kun TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Muutos toteutuu 1.1.2025 alkaen. Hanke tuottaa ja tarjoaa tietoa kunnille päätöksenteon tueksi sekä auttaa valmistautumaan uuteen toimintamalliin. Hanke toteutetaan 13.5.2022 – 31.12.2024 ja sen rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto (AKKE-rahoitus). Hankkeen kustannusarvio on 501 886 euroa.