Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

13.09.2022

Video Haapakosken smolttien alasvaellusväylän rakentamisesta on julkaistu

Kuva: Pohjois-Pohjanmaan liitto. Haapakosken smolttien alasvaellusväylän rakentamisen eri vaiheet taltioitiin dokumenttivideolle. Kuvassa smolttiputken asennusta kevättalvella 2021.

Iijoen Haapakoskella on kuluvana kesänä otettu käyttöön Suomen ensimmäinen lohikalojen alasvaellusväylä ja kiinniottolaitteisto. Väylän rakentamisesta on nyt julkaistu video. Videon tuotti BrainyDay Visual Oy.

”Videolla käydään läpi alasvaellusväylän rakentamisen eri vaiheet ja kerrotaan, miksi väylä on rakennettu ja miten se toimii. Olemme erittäin tyytyväisiä videoon”, toteaa Iijoen vaelluskalahankkeen 2020–2022 projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Alasvaellusväylän rakentaminen kesti noin vuoden, joten kuvauksia tehtiin eri vuodenaikoina.

”Dokumenttivideon tuottaminen Haapakosken smolttien alasvaellusväylästä oli mielenkiintoinen projekti tärkeän aihepiirin ympärillä. Vaihtelevat luonnonolosuhteet aiheuttivat tuotannollisia haasteita, mutta osapuolten välinen joustava yhteistyö mahdollisti laadukkaan lopputuloksen”, kertoo toimitusjohtaja Johannes Valkonen BrainyDay Visual Oy:stä.

Video on katsottavissa osoitteessa: https://youtu.be/AATA28eVmLY

Lohikalojen vaelluspoikasten eli smolttien reitti alavirtaan Haapakoskella koostuu alasvaellusväylästä ja ohjausaidasta. Alasvaellusväylän alkuosassa on kiihtyvä virtaus. Tarkoituksena on, että smoltit tulevat väylän suulle ohjausaitaa seuraten, havaitsevat virtauksen ja hakeutuvat sen houkuttelemana väylään. Tämän jälkeen kalat ohjataan joko kiinniottolaitteeseen tai putkea pitkin voimalaitoksen alakanavaan jatkamaan vaellustaan. Ensimmäiset smoltit hakeutuivat väylään jo kesällä 2022.

Iijoen vaelluskalahankkeen 2020–2022 toimenpiteitä ovat muun muassa smolttien alasvaellusväylän rakentaminen Haapakoskelle, pienpoikasten istuttaminen sekä lohikalojen ylisiirrot ja seuranta. Hanketta toteuttavat PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus, maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Iijoen kalatalousalue, Metsähallitus, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Luonnonvarakeskus. Hanketta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 2,2 miljoonaa euroa.

Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta. Ohjelmalla parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja pyritään palauttamaan vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä.

Lisätiedot:

Mirko Laakkonen, projektipäällikkö, Iijoen vaelluskalahanke 2020-2022, Pohjois-Pohjanmaan liitto, puh. 040 685 4036, mirko.laakkonen(at)pohjois-pohjanmaa.fi