Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

21.06.2023

EU investoi merkittävästi pohjoisiin liikenneyhteyksiin – Lähes 2 miljoonan euron rahoitus New North -hankkeelle

Suomi, Ruotsi ja Norja yhdistävät voimansa kehittääkseen pohjoista aluetta ja sen liikennejärjestelmää. Euroopan unionin Interreg Aurora -ohjelma on myöntänyt huomattavan, lähes kahden miljoonan euron rahoituksen New North – Transport, Logistics and Security of Supply -hankkeelle, joka keskittyy pohjoisen alueen liikenne- ja logistiikkajärjestelmän kehittämiseen.

Interreg Aurora -ohjelman myöntämä liki kahden miljoonan euron rahoitus vahvistaa pohjoisen alueen yhteistyötä. Se mahdollistaa sujuvammat kuljetusketjut, huoltovarmuuden, sähköisen lentoliikenteen sekä vihreiden kuljetuskäytävien kehittämisen. Tavoitteena on vastata myös alueen tulevaisuuden investointipotentiaalin toteutumiseen sekä liikenteeseen ja logistiikkaan liittyvän teknologian kehittymisen mahdollisuuksiin.

”Hanke parantaa Pohjois-Pohjanmaan kilpailukykyä ja huoltovarmuutta. Se tukee sekä Pohjoisen ohjelman toimeenpanoa että Pohjois-Suomen liikenne- ja logistiikkastrategian valmistelua”, vahvistaa vs. suunnittelujohtaja Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

New North -hankkeen tavoitteena on kehittää kestävää liikennejärjestelmää pohjoisella alueella ja ottaa huomioon tulevaisuuden liikenteen mahdollisuudet. Hanke pyrkii vastaamaan muuttuneeseen geopoliittiseen tilanteeseen läntisellä Barentsin alueella ja jatkaa alueen logistiikan kehittämistä aiemmissa liikennehankkeissa kerätyn tiedon pohjalta. Ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa alueen toimijoiden välistä yhteistyötä ja parantaa pohjoisen alueen liikenneyhteyksiä.

Hankkeessa yhteistyötä tekevät Suomessa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin ja Pohjois-Karjalan liitot. Mukana ovat myös Merenkurkun neuvosto, Ruotsista Västerbottenin ja Norrbottenin alueet sekä Norjasta Tromssan ja Finnmarkin alueet. Lisäksi hanke saa tukea laajalta yhteistyöryhmältä, mikä varmistaa tiedonkulun ja vuorovaikutuksen sujuvuuden.

Hankkeen pääpartneri on Suomessa Lapin liitto ja se toimii yhdessä Ruotsin ja Norjan alueellisten toimijoiden kanssa. Pohjois-Pohjanmaan liitto osallistuu hankkeeseen ja on sen osarahoittaja. Hanke käynnistyy syksyllä 2023 ja kestää kolme vuotta.

Lisätietoja:

Ilpo Tapaninen
vs. suunnittelujohtaja
ilpo.tapaninen(at)pohjois-pohjanmaa.fi
p. +358 50 301 7546

Lauri Romppainen
maakuntainsinööri
lauri.romppainen(at)pohjois-pohjanmaa.fi
p.+358 40 685 4021