Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

14.09.2023

Kokonaisturvallisuus ja huoltovarmuus – Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmassa korostuvat ajankohtaiset teemat

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmalle laaditaan parhaillaan toimeenpanosuunnitelmaa. Suunnitelman teemana ovat kokonaisturvallisuus ja huoltovarmuus. Teemoja tarkastellaan aluekehittämisen näkökulmasta.

– Toimintaympäristön ja geopolitiikan muutokset ovat nostaneet esiin tarpeen tunnistaa myös aluekehittämisen toimenpiteitä kokonaisturvallisuuden edistämisessä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi TKI-toimenpiteitä vaikkapa kyberturvallisuudessa, ympäristöteknologioissa tai terveysteknologiassa, toteaa toimeenpanosuunnitelmasta vastaava kehittämispäällikkö Päivi Keisanen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Toimeenpanosuunnitelman laajojen teemojen sisällä tarkastellaan muun muassa elinkeinopolitiikkaa ja energiantuotantoa. Jo aiemmin esillä olleet logistiset tavoitteet lentoliikenteen ja kaksoisraiteen osalta sisältyvät myös suunnitelmaan. Muutokset turvallisuustilanteessa sekä Suomen Nato-jäsenyys avaavat uusia mahdollisuuksia ja tarpeita TKI-toiminnalle.

– Ei voi myöskään unohtaa yksilöiden merkitystä aluekehityksessä. Maakuntaohjelmassa painottuvat esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden tukeminen sekä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy. Kokonaisturvallisuuden kannalta väestön toimeentulolla ja muutosjoustavuudella on iso merkitys. On tärkeää, että täällä asuvilla on uskoa tulevaisuuteen ja pohjoisen mahdollisuuksiin elää, asua ja tehdä työtä.

Toimeenpanosuunnitelman valmistelussa Pohjois-Pohjanmaan liiton tukena on kilpailutuksen kautta tehtävään valittu Owal Group Oy.

Owal Group on haastatellut alueen johtavia asiantuntijoita ja kerää toimeenpanosuunnitelman tekemistä varten taustatietoja kyselyn avulla. Kysely on lähetetty 200 sidosryhmien edustajalle.

– Toivomme, että kyselyyn vastaan laajasti, jotta löydämme konkreettiset kehitysaskeleet eri teemoissa ja voimme edistää niitä käytössä olevilla kehittämisrahoituksilla ja muilla aluekehittämisen keinoilla, Päivi Keisanen toivoo.

Toimeenpanosuunnitelman on määrä valmistua marraskuussa 2023. Valmista suunnitelmaa käytetään aluekehityksen rahoituksen ja toimenpiteiden suuntaamiseen.

Lisätiedot:
kehittämispäällikkö Päivi Keisanen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, 050 431 0605, paivi.keisanen(a)pohjois-pohjanmaa.fi

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelma:
www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/mako/mako2025/