Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

27.05.2022

Komissiolta 800 miljoonan euron suunnitelma puhtaan energian hankkeisiin

Euroopan komissio käynnisti 18.5.2022 uuden suunnitelman EU:n keskeisistä rajat ylittävistä energiainfrastuktuurihankkeista osana Repower EU -suunnitelmaa. Repower EU -suunnitelmassaan komission keskeisenä tavoitteena on pyrkiä edistämään EU:n energiajärjestelmän omavaraisuutta ja Venäjän fossiilisista polttoaineista irtaantumista.  Tavoite on irtaantua ennen vuotta 2030.  

Rahoitus Repower EU -suunnitelmaan on noin 800 miljoonaa euroa

Hankevalinnat ja mahdolliset rahoitukset perustuvat The Trans-European Networks for Energy:n (TEN-E) ja CEF for Energy:n muodostamille puitteille.  

TEN-E perustuu Euroopan laajuiseen infrastruktuurisuunnitteluun, ja se tarjoaa puitteet yhteistä etua koskevien hankkeiden tunnistamiseksi. Nämä hankkeet edistävät energian sisämarkkinoita, toimitusvarmuutta ja kestävyyttä ennalta määritellyillä energiainfrastruktuurin aihealueilla. 

CEF Energy –väline on ainoa erityinen EU:n rahoitusväline rajat ylittävän energiainfrastruktuurin rahoittamiseksi. CEF Energy -välineestä voidaan myöntää avustuksia ainoastaan yhteistä etua koskeville hankkeille. Lisäksi jopa 15 prosenttia rahoituksesta on käytettävissä rajat ylittäviin hankkeisiin uusiutuvan energian alalla. 

Jotta hankkeiden voidaan todeta olevan yhteistä etua koskevia, niiden on hyödytettävä merkittävästi vähintään kahta EU-maata, ja niiden on lisättävä kilpailukykyä, parannettava EU:n energiavarmuutta ja edistettävä kestävyyttä. CEF-energy:n rahoitustuella pyritään maksimoimaan hyöty hiilestä irtautumiseen energia-alalla. 

Hakemukset rahoituksen saamiseksi on jätettävä viimeistään 1.syyskuuta 2022. Rahoitettavat projektit valitaan ennen vuoden 2022 loppua. 

Lue lisää aiheesta tästä.