Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

01.09.2021

Lähiruokapäivään 3.9. osallistuu liki 30 ruokapalvelupistettä Pohjois-Pohjanmaalla

Suomalaisen ruoan päivää vietetään kolmatta kertaa lauantaina 4. syyskuuta. Sen kunniaksi 28 eri ruokapalveluyksikköä Pohjois-Pohjanmaalla tarjoaa aterioillaan perjantaina 3. syyskuuta kotimaisista ja pohjoispohjalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa.

Lähiruoka-aiheinen teemapäivä antaa tilaisuuden lisätä lähellä tuotettujen elintarvikkeiden määrää ruokalistoilla sekä testata erilaisia tuotteita ja alueen uutuuksia. Lähiruoan käyttö lisää oman alueen elinvoimaisuutta, taloutta ja omavaraisuutta sekä ruoan alkuperän ja tuotantotavan jäljitettävyyttä.

Lähiruokapäivän tavoitteena on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita ja että alkuperä tulee näkyväksi asiakkaalle. ”Kuntien ruokapalveluissa tehdään jo nyt paljon yhteistyötä tuottajien kanssa, että alueemme raaka-aineita saadaan mukaan ruokalistoille. Oman alueen tuotteista, uutuuksista ja tuotekehityksestä ollaan kunnissa myös kiinnostuneista”, Ruokeva-hankkeen projektipäällikkö Soila Hiltunen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista kertoo.

Lähiruokapäivässä on mukana ainakin 28 kuntaa ja toimipistettä: Alavieska, Haapajärvi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos (Muhoksen kunta, Koulutuskuntayhtymä OSAO Muhoksen yksikkö), Oulainen, Oulu (Oulun Tuotantokeittiö Oy / Lööki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun kaupunki, Oulun Palvelualan opisto), Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

Paikallisia raaka-aineita ruokalistoilla

Esimerkiksi Muhoksella ja Utajärvellä on tarjolla jauhelihakiusausta Tervakankaan perunasta ja Viskaalin jauhelihasta, salaattina paprikainen vihersalaatti Kasvishovin kasviksista. Muhoksella vietetään lähiruokateemaviikkoa, ja aihetta voi seurata heidän somekanavissaan.

Vaalan kunnan ruokapalveluissa lähiruoka näkyy kaikilla päivän aterioilla. Aamiaisella on puuroa Tyrnävän Myllyn hiutaleista ja kuusamolaista savujuustoa, lounaalla mureketta Viskaalin lihasta, Pohjolan Perunan perunoita, kastiketta Sienestä Oy:n sienistä ja kotimaista porkkanaraastetta. Jälkiruokana on Vaalan Juustolan leipäjuustoa ja paikallisia hilloja.

Lumijoen peruskoulussa ja Ensilumi-päiväkodissa tarjotaan kermaista ahvenkeittoa Karinkannan perunoista ja Varjakan kaloista sekä Pulla-Pirtin ruisleipää.

Oulun Tuotantokeittiö Oy valmistaa Oulun kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin muun muassa puuroa Kinnusen myllyn luomuohrasuurimoista, marjakiisseliä Kasvishovin kotimaisista marjoista. Lisäksi tarjolla on Pulla-Pirtin ruispalaa ja luomukurkkua ja -tomaattia. Hyvinvointilaitoksissa, kuten ikäihmisten palveluissa ja kotiaterioilla on Kuhan kalaliikkeen paistettuja muikkuja ja perunamuusia.

Kuusamon kaupungissa syödään lohikeittoa, lanttu- ja porkkanapölkkyjä sekä Kuusamon Juuston juustoa ja Petäjälämmen Herkun rieskaa.

Mukana olevia ruokapalveluja ja heidän ruokalistojansa julkaistaan Oulun Maa- ja kotitalousnaisten some-kanavissa Facebookissa ja Instagramissa sekä toimijoiden omissa kanavissa. Osallistu keskusteluun, seuraa tunnistetta #poplähiruoka ja katso, onko oma kuntasi mukana!

Pohjois-Pohjanmaan kuntien ja koulujen lähiruokapäivää 3.9. koordinoi Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hanke, jota hallinnoi ja toteuttaa ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.