Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

10.07.2023

Marrastulet tuovat valoa ja tunnelmaa Rantalakeuden kuntiin

Lakeuden kunnat, Lumijoki, Liminka, Tyrnävä ja Kempele, toteuttavat yhteistyössä elämyksellisen ja osallistavan Marrastulet valotapahtumien sarjan marraskuussa 2023. Tuotannosta ja sisällöstä vastaa Pohjoinen oopperakomppania.

Paikkasidonnaiset teokset syntyvät kuntien ideoimista teemoista, kuten pimeys, kuolema, toivo, yhteisöllisyys ja lakeus. Kaikkia yhdistävänä teemana on valo. Mukaan kerätään paikallisia tarinoita ja legendoja yhteistyössä muun muassa kyläyhdistysten kanssa.

”Olemme Marrastulet tapahtumasta kovasti innoissamme ja suunnittelemme sille jo jatkoa yhdessä muiden lakeuden kuntien kanssa”, sanoo Tyrnävän kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Elina Huurre.

”Pilotti on hyvä startti kuntien kulttuuritoiminnan yhteistyölle”, jatkaa Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevala.

Tapahtumat sijoittuvat arkisille paikoille, jotka voi kokea toisin yhden illan ajan. Tapahtumapaikat ja -ajat ovat:
4.11. Tyrnävän nahkatehtaan ympäristö klo 17–20
15.11. Kempeleessä Vihiluodon luontopolku klo 17–20
18.11. Limingassa Alakestilän Arboretum klo 16–19
25.11. Lumijoen Varjakka klo 15–18

Pohjoisen oopperakomppanian tuottamassa sarjassa työskentelevät valo- ja visuaalitaiteilija Jani Pitkänen, valokuvaaja Inkeri Jäntti, kuva- ja performanssitaiteilija Mari Kämäräinen, katutaiteilija Marko Anttila, näyttelijä ja tanssija Eeva-Maria Kauniskangas, kirjailija ja tuottaja Jonna Pulkkinen sekä äänisuunnittelussa Jussi Alaraasakka. Kokonaisuudesta vastaa taiteellinen johtaja Jenni Kinnunen.

Pohjoinen oopperakomppania on vuonna 2016 perustettu monitaiteellinen oopperateatteri, joka tuottaa kokeellisia oopperateatteriesityksiä pääasiassa Pohjois-Suomen alueella. Se etsii uusia näkökulmia ja avauksia, jotka lisäävät keskustelua sekä taiteen lajien että yleisön välillä. Teosten taustalla on usein häiritsevä, kysymyksiä herättävä ajatus, joka toteutuu kokonaistaideteoksen (Gesamtkunstwerk) periaattein.

Marrastulet on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa loppuvuonna toteutettavasta kuudesta taidepilotista. Yhteistä kaikille piloteille on osallistavuus, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Piloteilla vahvistetaan kuntien välistä yhteistyötä kulttuuripalveluiden tuottamisessa. Marrastulet ovat myös osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026:n, Valon kuukautta.

Lisätiedot:

Pohjoisen oopperakomppanian taiteellinen johtaja Jenni Kinnunen, jenni.kinnunen(at)nocpok.fi, 040 756 7865, www.nocpok.fi
Pohjois-Pohjanmaan liiton erityisasiantuntija, hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443, auli.suorsa(at)pohjois-pohjanmaa.fi
Pohjois-Pohjanmaan liiton taidepilottien kulttuurituottaja Anni-Stiina Hujala, 040 685 4043, anni-stiina.hujala(at)pohjois-pohjanmaa.fi

Facebook ja Instagram #Kulttuurikenno
Taidepilottien ja taiteilijoiden esittely Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta.
Kulttuurikenno hankkeen esittely Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi)

kuvassa pimeydessä sinistä ja vaaleaa valoa polun päässä
Kuva_Inkeri Jäntti_Pohjoinen oopperakomppania

Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke edistää kuntien kulttuuritoimintaa, kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain tavoitteiden toteutumista ja erityisesti lain alueellista kehittämistehtävää maakunnan alueella. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.