Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kulttuurikenno -hanke

Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin

Pohjois-Pohjanmaan liitto toteuttaa vuosien 2022-2023 aikana kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain mukaista alueellista kehittämistehtävää yhdessä maakunnan kuntien kanssa. Kulttuurikenno, yhteistyötä ja vaikuttavuutta ​kulttuuripalveluihin -hankkeen tavoitteet ovat seuraavat:

 • Tukea Pohjois-Pohjanmaan kuntia kulttuuripalveluiden laadukkaassa järjestämisessä ja edistää kuntalaisten yhdenvertaisuutta
 • Vahvistaa kulttuurin roolia aluekehittämistyössä ja maakunnan elinvoimaisuudessa
 • Rakentaa vahvaa alueellista kulttuurin yhteistyöverkostoa, Kulttuurikennoa
 • Edistää kulttuurin ja luovan alan ammattilaisten toiminta- ja työllistymisedellytyksiä
Hankkeen keskeiset toimenpiteet ovat:
Kulttuurikenno hankkeen toimenpiteet ovat osaamisklinikat, kehittämispajat, taidepilotit, kehittämistarinat, kulttuuriforum ja viestintä.

Hanke toteutetaan tiivissä yhteistyössä alueen kuntien ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta.


Hankkeessa tapahtuu:
 • Hankkeeseen on valittu kulttuurituottajaksi Anni-Stiina Hujala. Hän aloitti tehtävässä heti toukokuun alussa.
 • Taidepiloteista saatiin yhteensä 29 tarjousta ja toteuttajat viiteen pilottiin on nyt valittu. Pilottien toteutumista voi seurata niiden omilta verkkosivuilta ja Instagram kanavasta @Kulttuurikenno.
 • Pohjois-Pohjanmaan kulttuurifoorumi järjestettiin 23.3.2023 teemalla Kestävyyttä kulttuurista. Yhteistyössä oli mukana Taiteen edistämiskeskus ja joukko innokkaita työpajojen toteuttajia. Tilaisuudesta on tulossa tallenne lähiaikoina. Lue lisää ja tutustu työpajojen tuloksiin täältä.

Hankkeen eteneminen:
 • Osaamisklinikka vapaaehtoistyöstä ja sen koordinoinnista kulttuuripalveluissa 15.11.2022.
 • Maakunnan matkailu-, kulttuuri- ja ruokaverkoston (Makuru) 2. tapaaminen Oulussa Hotelli Lasaretissa 7.10.2022. Aiheena oli kulttuurimatkailutuotteita kansainvälisille markkinoille: tuotteistuksen, markkinoinnin ja myynnin edistäminen. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Culture Finlandin, Oulun kulttuurisäätiön ja Oulun kaupungin kanssa.
 • Osaamisklinikka ja Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen – seminaari 8.9. järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa. Pääpuhujat olivat neurotieteilijä, tanssija Hanna Poikonen ja tutkija, musiikkiterapeutti Taru-Anneli Koivisto. Hyvinvointitorilla oli mukana runsas joukko kulttuurihyvinvointipalveluiden tuottajia.  Lue lisää uutisjutusta.
 • Osaamisklinikka yhdenvertaisuudesta ja moninaisuudesta kulttuuripalveluissa 16.8.2022. Yhteistyössä Oulun kulttuurisäätiön kanssa.
 • Kulttuurista ja taiteesta virtaa kehittämiseen webinaari 2.6. Tilaisuuden käsiteltiin kulttuurin, taiteen ja taiteilijoiden mahdollisuuksista ja potentiaalista toimia uusilla aloilla, yhteiskunnan eri sektoreilla ja kehittämistyössä. Esimerkkeinä olivat elämysmatkailu, hyvinvointityö ja kaupunkikehittäminen. Tilaisuuden järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen Kohtaantoa työelämään hankkeen kanssa.
 • Pohjois-Pohjanmaan matkailu-, kulttuuri- ja ruokatoimijoiden ensimmäinen verkostotapaaminen 4.5. Tilaisuudessa oli innoittajana psykologi, valmentaja Iida Mäkikallio teemalla muutoksessa eläminen ja tunnetaidot. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Oulun kaupungin Kulttuurin elämysoppaat ja Oulun kulttuurisäätiön Ruokakulttuurin ja matkailun kehittämishankeiden kanssa.
 • Euroopan kulttuuriympäristöpäivien info- ja ideointitilaisuus 2.5.2022. Tehdään yhdessä Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristöä näkyväksi järjestämällä kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia! Tämän linkin takaa löydät tilaisuuden yhteenvedon.
 • Ohjausryhmä järjestäytyi 25.3.2022. Puheenjohtaksi valittiin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Elina Huurre Tyrnävän kunnasta ja varapuheenjohtajaksi erityisasiantuntija Arja-Liisa Räisänen Taiteen edistämiskeskuksesta.
 • Hanke starttasi yhteisellä avaustilaisuudella 22.2.2022. Alustajina olivat erityisasiantuntija Johanna Selkee Kuntaliitosta ja kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja Oulaisten kaupungista. Tämän linkin takaa löydät yhteenvedon alustuksista.

Ohjausryhmä

Puheenjohtajat:
Elina Huurre, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja / Tyrnävän kunta (puheenjohtaja)
Arja-Liisa Räisänen, erityisasiantuntija / Taiteen edistämiskeskus (varapuheenjohtaja)
Jäsenet seuraavista organisaatioista:
Oulun ammattikorkeakoulu, kulttuuri
Kalajoen kaupunki
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Iin kunta, Kulttuurikauppila
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut
Tiede- ja taidekeskus Luuppi
Kuusamon kaupunki
Pohjois-Pohjanmaan liitto


Lisätietoja:
Erityisasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, puh 050-3868443
Kulttuurituottaja Anni-Stiina Hujala, puh 040 685 4043
s-posti: etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo