Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

31.01.2023

Eloa ja iloa taiteesta Pohjois-Pohjanmaan kuntiin – taidepilotteihin etsitään toteuttajia

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää tarjouksia taiteilijoilta ja luovan alan ammattilaisilta kuuden taidepilotin toteuttamiseen Pohjois-Pohjanmaan kunnissa. Pilotit toteutetaan vuoden 2023 aikana ja niissä on mukana kaikkiaan 29 kuntaa.  

Pilottiaihiot ovat kuntien itsensä ideoimia ja niiden omiin tarpeisiin pohjautuvia. Yhdistävänä ajatuksena piloteissa on lisätä taiteen ja kulttuurin näkyvyyttä kunnissa ja kuntalaisten arjessa sekä luoda taiteen avulla kuntiin eloa, iloa ja osallistumisen mahdollisuuksia. Pilottien teemoissa korostuvat luonto ja kestävyys, arkiympäristöt ja kotiseutu, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Aiheet vaihtelevat heilastelukulttuurin dokumentoinnista luontosuhteen käsittelyyn ja aina taidelaboratorion toimintaan asti. Vaihtelua siis on runsaasti. 

”Pilottien toteuttamiseen sopivien taidemuotojen kirjo on yhtä laaja kuin niiden teemat ja aiheetkin ovat. Pilotit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia erilaisiin tuotantoihin. Toivomme toimijoilta rohkeita jatkoideoita ja esityksiä pilottien toteuttamiseen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa.  

Pilotit ovat osa Pohjois-Pohjanmaan liiton vuosina 2022–2023 toteuttamaa Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama alueellinen kulttuurin kehittämistehtävä.  

Tarjouspyynnöt on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla ja Hilma hankintailmoitukset -palvelussa. Kirjalliset tarjoukset tulee toimittaa Pohjois-Pohjanmaan liittoon viimeistään 24.2.2023 klo 15.00.  

Lisätietoja: Auli Suorsa, hankkeen projektipäällikkö ja erityisasiantuntijakulttuuri, Pohjois-Pohjanmaan liitto (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi puh. 050 386 8443) 

Lisätietoa hankkeesta: Kulttuurikenno -hanke – Pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä (pohjois-pohjanmaa.fi). 

Asiasanat:

kulttuurikenno

Aiheeseen liittyvät artikkelit

15.01.2024
Hailuoto, Alavieska, Pyhäjoki, Sievi ja Kalajoki saivat mikättimistä tehdyt yhteisötaideteokset: Video nyt katsottavissa

Vuoden 2023 syksyn aikana taiteilijat Sinikka Eirola ja Tiina Vehkaperä kokosivat yhdessä kuntalaisten kanssa taideteokset viiteen kuntaan. Materiaalina olivat metalliset kierrätystavarat eli mikättimet, jotka saivat teoksissa uuden elämän arjen aarteina. Teoksiin ja niiden valmistamisprosessiin voi tutustua julkaistun videon kautta Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavalla: Ympäriämpäri: Yhteisötaidetta pihoilla ja poluilla (youtube.com) Hailuodossa, Alavieskassa, Pyhäjoella, Sievissä ja Kalajoella sijaitsevat teokset kurkistavat nyt talvella lumesta odottaen kevään saapumista ja jatkotyöstämistä. ”Nämä taideteokset ovat siitä mukavia, etteivät ne ole koskaan ihan valmiita. Niiden työstämistä voi jatkaa yksin tai yhdessä lisäämällä uusia mikättimiä oman mielen mukaan. Teokset muuntuvat ajan saatossa niin sään kuin kuntalaisten taideaktiivisuuden myötä,” sanoo Sinikka Eirola. Mikättimistä tehtyjä teoksia koottiin yhteisöllisissä taidetyöpajoissa. Samalla teemalla halutaan jatkaa ja palata teosten äärelle yhä uudelleen yhdessä ja erikseen. ”Pyhäjoen kirkkopuistossa sijaitseva teos herätti kovasti mielenkiintoa jo tekovaiheessa. Ajatuksena on jatkaa sen runsastuttamista esimerkiksi kotiseutupäivillä. Minulla on jo valmiina pussillinen vanhoja avaimia, jotka varmasti löytävät paikkansa muiden mikättimien joukosta. Samalla avaimet ja muutkin esineet voivat inspiroida kertomaan kotiseututarinoita pyhäjokisille tärkeistä paikoista, tapahtumista ja muistoista,” ideoi Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja.  Teosten työstämisessä rohkaistaan oma-aloitteisuuteen, kunhan mikättimet kiinnitetään tiukasti paikoilleen. Teosten sijaintipaikat ovat: - Alavieskassa puistoalue seurakuntatalon läheisyydessä (Papinpolku 1), - Sievissä Villenjärven uimaranta (Rantatie 2), - Kalajoella Jokipuisto kaupungintalon vieressä (Kalajoentie 5), - Pyhäjoella kirkkopuisto (Vanhatie 27), - Hailuodossa vanhan koulun pihaan johtava polku (Luovontie 61 A). Ympäriämpäri – Taidetta pihoille ja poluille taidepilotti oli osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanketta. Se toimeenpanee kulttuurin alueellista kehittämistehtävää Pohjois-Pohjanmaalla. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätiedot: Taiteilija Sinikka Eirola, Kulttuuriyhdistys Vimma p. 0442823833, sinikka.eirola@gmail.com Hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto p. 050 386 8443, auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Taidepilottien esittely Taidepilotit - (pohjois-pohjanmaa.fi) Kulttuurikennohankkeen esittely Kulttuurikenno -hanke - (pohjois-pohjanmaa.fi Facebook, Instagram Kuvatekstit: - Alavieskan yhteisötaideteos sai muotonsa vanhaan puunrunkoon (kuva Sinikka Eirola). - Taitelijat Sinikka Eirola ja Tiina Vehkaperä työssään Alavieskassa (kuva Auli Suorsa). - Hailuodossa yhteisötaideteos toimii…

14.12.2023
Seinämosaiikkiteoksista muodostui osiensa summa

Kuluneen kesän ja syksyn aika Raahessa, Siikajoella, Ylivieskassa, Reisjärvellä, Pyhännällä ja Pyhäjärvellä kuntalaiset ovat ahkeroineet työpajoissa latoen mosaiikkipaloja taideteokseen. Nyt nämä näyttävät luontoaiheiset seinämosaiikkiteokset ovat valmiit ja ripustettu paikoilleen kuhunkin kuntaan kaikkien ihasteltavaksi. Yhdessä teokset muodostavat upean, kuuden teoksen kokonaisuuden, osiensa summan. Seinämosaiikkitaideteosten suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat kuvataitelija Jenny Grönholm ja kuvanveistäjä Jass Kaselaan. He ideoivat taidepajojen sisällön ja teosten aiheet, joista kuntalaiset saivat äänestää itseään miellyttävimmän. Työpajoissa teokset ladottiin taiteilijoiden ohjauksessa. Pajojen ja koko taidepilotin yksi tavoite oli saada ihmisiä mukaan taiteen äärelle. ”Ladontapajoissa syntyi mukavia kohtaamisia ja ihmiset tulivat innostuneesti mukaan työskentelemään. Taide ja sen tekeminen selvästikin kiinnostaa ihmisiä” kertoo Jenny Grönholm. ”Olemme erittäin iloisia, että saimme pilotin myötä kuntiin näin upeat taideteokset. Kuntalaisten itsensä valitsemat ja yhdessä taiteilijoiden kanssa tekemät” toteaa puolestaan Siikajoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Tuula Kuoppamäki. Siikateos ripustettiin viikko sitten Paavolaan uuden monitoimitalon aulaan. Vähän pidempään teosta on ehditty ihastella Ylivieskassa, jossa värikäs neitoperhonen tervehtii uimahallissa. ”Palaute teoksesta ja koko taidepilotista on ollut erittäin positiivista. Laadukkaalla yhteisötaiteella on selkeästi tilausta” kertoo Ylivieskan kulttuurijohtaja Janne Raudaskoski. Kaikkien kuuden teoksen aiheet ja sijoituspaikat ovat seuraavat: Mustikka Vihannin nuorisotila (Kirkkotie 12 Vihanti) Neitoperhonen Ylivieskan uimahallin aula (Närhitie 2 Ylivieska) Siika Paavolan monitalo Siikajoki (Koulutie 2 B Siikajoki) Ulpukka Pyhäjärven uimahalli (Tunturitie 2 Pyhäsalmi) Hilla Pyhännän kirjasto (Manuntien 4 Pyhäntä) Suopursu Reisjärven sotekeskus (Savikontie 3 Reisjärvi) Teoksista ja niiden valmistusprosessista kertoo Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavassa julkaistu video, joka löytyy tämän linkin takaa. Osiensa Summa – paikkasidonnainen teossarja taidepilotti oli osa Pohjois-Pohjanmaan liiton koordinoimaa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kulttuurikenno- Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Hankkeella toteutetaan kulttuurin alueellista kehittämistehtävää Pohjois-Pohjanmaalla. Lisätiedot: Pohjois-Pohjanmaan liitto: erityisasiantuntija, projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443 Taitelijat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan: jenny@gmail.com ja jass.kaselaan@gmail.com Kulttuurikenno hanke Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi) Kaikki taidepilotit Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta. Facebookja Instagram #Kulttuurikenno  

13.12.2023
Osallistuitko Marrastulet tapahtumiin? Anna palautetta järjestäjille!

Marrastulet tapahtumat toteutettiin lakeuden kunnissa marraskuun aikana seuraavasti: 4.11. Tyrnävän Nahkatehtaalla. 15.11. Kempeleessä Vihiluodon luontopolulla. 18.11. Limingassa Alakestilän Arboretumissa. 25.11. Lumijoen Varjakassa. Voit nyt antaa palautetta tapahtumista ja myös jakaa ideoita tulevien tapahtumien suunnitteluun. Marrastulet järjestetään myös vuonna 2024 kuntien omana toimintana! Jätä palauteesi viimeistään 31.12.2023 tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/29E5B6BCA9D6782D Osallistuneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Marrastulet toteutettiin Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno - Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kuntien kulttuuripalveluihin hankkeen taidepilottina. Lisätietoja: Projektipäällikkö Auli Suorsa (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi).

05.12.2023
”Olen osa sukupolvien ketjua”; Videoteoksiksi kootut Iijokitarinat ovat nyt katsottavissa

Iijokitarinoita on kerätty kuluneen syksyn aikana Iijoen varren kunnissa järjestetyissä taidetyöpajoissa. Nyt tarinat on koottu kuntakohtaisiksi videoteoksiksi ja julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavalla. Saatavilla on myös yksi kaikki tarinat yhdistävä teos. Videoilla eri ikäiset Iijokivarren kuntien asukkaat Kuusamosta, Taivalkoskelta, Pudasjärveltä, Iin Jakkukylästä ja Oulun Yli-Iistä kertovat omasta ympäristö- ja luontosuhteestaan ja Iijoen merkityksestä elämässään. ” Sukuni on asuttanut näitä rantamia kauan. Olen osa sukupolvien ketjua ja koen suurta kiitollisuutta, ja arvokkaana asiana saada asua täällä Iijoen törmällä, Jakkukylässä. Näin kertoo videolla Jakkukylän asukas. Taidepajoihin osallistui yhteensä 236 henkilöä. Osallistujien ikähaarukka oli 3 – 93 –vuotta. Kuusamossa mukana oli maahanmuuttajataustaiset suomen kielen opiskelijat, Oulun Yli-Iissä Jokirannan palvelukeskuksen ikäihmiset ja henkilökunta, Iissä Jakkukylän asukkaat, Pudasjärvellä työ- ja päivätoiminnan ryhmä ja Taivalkoskella nuoret lukiolaiset ja muut Taivalkosken asukkaat. Lisäksi oli kaikille avoimia pajoja. ”Taiteellisen työskentelyn tarkoituksena oli herätellä havaitsemaan ja arvostamaan ympäristöä uudella tavalla, aktivoitua ja löytämään erityisiä merkityksiä omasta elinympäristöstään. Tuloksena syntyi väliaisaisia yhteisötaideteoksia lähiluontoon ja nämä nyt julkaistut videoteokset”, sanoo Niina Aho, toinen työryhmän taiteilijoista. Kunnat ja niiden kulttuurivastaavat ovat järjestäneet omat videoiden julkistamistilaisuudet taidepajoihin osallistuneiden kanssa. Videoiden lisäksi kuntiin syntyi ympäristötaideteoksina muun muassa tuulikelloja ja Jokirannan palvelukeskukseen näyttely. Taidepajat ja videot Iijokitarinoista tuotettiin Sukupolvet Iijoen varrella – ympäristö- ja luontosuhteen käsittely nimisessä taidepilotissa. Se on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno - Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Hankkeen rahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriö. Videoiden tekijät: Kuvaus Satu Suvanto ja Niina Aho, editointi Niina Aho, äänimaisema Satu Suvanto, kitara Jani Pietilä. Videot löytyvät tämän linkin kautta. (284) Kulttuurikenno Sukupolvet Iijoen varrella -taidepilotti 2023 - YouTube Lisätiedot: Taitelija Niina Aho, 044 318 6968, teatterisaaga@gmail.com Taitelija Satu Suvanto, sasuvant@gmail.com Pohjois-Pohjanmaan liiton erityisasiantuntija, hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443, auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Facebook ja Instagram #Kulttuurikenno #Iijokitarinat Hankkeesta lisää Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta. Kuvissa Taivalkosken työpajan yhteisötaideteos. (Satu Suvanto, Niina Aho).