Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

15.01.2024

Hailuoto, Alavieska, Pyhäjoki, Sievi ja Kalajoki saivat mikättimistä tehdyt yhteisötaideteokset: Video nyt katsottavissa

Vuoden 2023 syksyn aikana taiteilijat Sinikka Eirola ja Tiina Vehkaperä kokosivat yhdessä kuntalaisten kanssa taideteokset viiteen kuntaan. Materiaalina olivat metalliset kierrätystavarat eli mikättimet, jotka saivat teoksissa uuden elämän arjen aarteina. Teoksiin ja niiden valmistamisprosessiin voi tutustua julkaistun videon kautta Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavalla: Ympäriämpäri: Yhteisötaidetta pihoilla ja poluilla (youtube.com)

Hailuodossa, Alavieskassa, Pyhäjoella, Sievissä ja Kalajoella sijaitsevat teokset kurkistavat nyt talvella lumesta odottaen kevään saapumista ja jatkotyöstämistä.

”Nämä taideteokset ovat siitä mukavia, etteivät ne ole koskaan ihan valmiita. Niiden työstämistä voi jatkaa yksin tai yhdessä lisäämällä uusia mikättimiä oman mielen mukaan. Teokset muuntuvat ajan saatossa niin sään kuin kuntalaisten taideaktiivisuuden myötä,” sanoo Sinikka Eirola.

Mikättimistä tehtyjä teoksia koottiin yhteisöllisissä taidetyöpajoissa. Samalla teemalla halutaan jatkaa ja palata teosten äärelle yhä uudelleen yhdessä ja erikseen.

”Pyhäjoen kirkkopuistossa sijaitseva teos herätti kovasti mielenkiintoa jo tekovaiheessa. Ajatuksena on jatkaa sen runsastuttamista esimerkiksi kotiseutupäivillä. Minulla on jo valmiina pussillinen vanhoja avaimia, jotka varmasti löytävät paikkansa muiden mikättimien joukosta. Samalla avaimet ja muutkin esineet voivat inspiroida kertomaan kotiseututarinoita pyhäjokisille tärkeistä paikoista, tapahtumista ja muistoista,” ideoi Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja. 

Teosten työstämisessä rohkaistaan oma-aloitteisuuteen, kunhan mikättimet kiinnitetään tiukasti paikoilleen.

Teosten sijaintipaikat ovat:
– Alavieskassa puistoalue seurakuntatalon läheisyydessä (Papinpolku 1),
– Sievissä Villenjärven uimaranta (Rantatie 2),
– Kalajoella Jokipuisto kaupungintalon vieressä (Kalajoentie 5),
– Pyhäjoella kirkkopuisto (Vanhatie 27),
– Hailuodossa vanhan koulun pihaan johtava polku (Luovontie 61 A).

Ympäriämpäri – Taidetta pihoille ja poluille taidepilotti oli osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanketta. Se toimeenpanee kulttuurin alueellista kehittämistehtävää Pohjois-Pohjanmaalla. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot:
Taiteilija Sinikka Eirola, Kulttuuriyhdistys Vimma p. 0442823833, sinikka.eirola@gmail.com
Hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto p. 050 386 8443, auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi
Taidepilottien esittely Taidepilotit – (pohjois-pohjanmaa.fi)
Kulttuurikennohankkeen esittely
Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi
Facebook, Instagram

Kuvatekstit:
– Alavieskan yhteisötaideteos sai muotonsa vanhaan puunrunkoon (kuva Sinikka Eirola).
– Taitelijat Sinikka Eirola ja Tiina Vehkaperä työssään Alavieskassa (kuva Auli Suorsa).
– Hailuodossa yhteisötaideteos toimii porttina vanhan koulun pihapiiriin (kuva Anni-Stiina Hujala).
– Kalajoella yhteisötaidetta tehtiin Jokipuistossa (kuva Sinikka Eirola).
– Pyhäjoella vanhat esineet tervehtivät kirkkopuistossa kävijöitä (kuva Sinikka Eirola).
– Sievissä mikättimet löysivät paikkansa Villenjärven uimarannalta (kuva Sinikka Eirola).

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

26.04.2024
Kulttuurikenno hankkeen taidepilottien tulokset nyt kehittämistarinan muodossa

Millainen on oma luontosuhteeni? Mitä kotiseutu minulle merkitsee? Miten tunteita voi käsitellä ja ilmaista taiteen keinoin? Miten taide voi lisätä  kuntalaisten osallisuutta?  Voisiko taide olla osa meidän kaikkien arkielämää? Mitä on taide? Voiko kuka vaan tehdä taidetta?  Voisiko taiteen keinoin tehdä kehittämistyötä? Esimerkiksi näitä kysymyksiä mietittiin ja niihin vastauksia etsittiin juuri päättyneessä Kulttuurikenno -hankkeessa ja sen taidepiloteissa. Vuoden 2023 aikana Pohjois-Pohjanmaalla toteutettiin kuusi kuntien kehittämistarpeisiin vastaavaa taidepilottia. Niissä oli kaikkiaan 97 taidepajaa, ja niiden tuotoksena syntyi 29 taideosta ja tapahtumaa. Pilotteja toteuttamassa oli 17 taiteilijaa ja mukana osallistumassa lähes 3000 kuntalaista. Kustakin pilotista tehtiin myös videoita. Kaikki tämän mittavan työn tulokset on nyt koottu kehittämistarinaksi tarinakartan avulla. Löydät sen täältä: Taiteen rohkeaa tekemistä ja kokemista Pohjois-Pohjanmaalla (arcgis.com) Ota mukava asento, klikkaan itsesi kartalle ja lähde tutustumaan Pohjois-Pohjanmaanhan uudella tavalla! Kehittämistarinasta voit lukea vaikka Pyhännällä Osiensa Summa taideteoksen julkistamistilaisuudessa Katja Koskela pitämän hienon puheen, josta tässä pieni näyte: " Pienelle paikkakunnalle taiteella on iso merkitys. Siihen voi osallistua kaikenikäiset. Tähänkään mosaiikkityöhön ei ollut ikärajaa, vaan kaikki olivat tervetulleita sitä tekemään. Pistin heti merkille sen, miten tällainen yhteinen projekti yhdisti meitä kuntalaisia." Kulttuurikenno hankeen muut tulokset ja loppuraportin löydät Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta: Kulttuurikenno -hanke - Pohjois-Pohjanmaan liitto Kiitämme kaikkia hankkeessa mukana olleita kuntien kulttuurivastaavia, taitelijoita, muita yhteistyökumppaneita ja pilotteihin osallistuneita kuntalaisia.   Osiensa summa taidepilotissa tehtiin taidepajoissa kuntalaisten valitsemista aiheista seinämosaiikkiteoksia. Tässä on valmistumassa mustikkateos Vihannin nuorisotilaan Raahessa. Taidepilotista vastasivat taiteilijat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan. Kuva Auli Suorsa.   Pohjois-Pohjanmaan liitto toteutti 2022- 2/2024 aikana Kulttuurikenno, yhteistyötä ja vaikuttavuutta ​kulttuuripalveluihin –hankkeella kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain mukaista alueellista kehittämistehtävää. Hanketta rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätietoja hankkeesta: Kulttuurikenno Facebook ja Instagram Erityisasiantuntija, kulttuuri ja hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, puh 050-3868443 s-posti: etunimi.sukunimi@pohjois-pohjanmaa.fi  

23.01.2024
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuritoimintaa vahvistetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kainuun liitolle 160 000 euron erityisavustuksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Hanke toteutetaan vuosien 2024–2025 aikana tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa. KAIPO – Kulttuurin vahvistuvat verkostot Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen avulla luodaan vaikuttavuutta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien ja niiden kuntien kulttuuritoimintaan. Naapurimaakunnilla on jo nyt jonkin verran taide- ja kulttuurialan yhteistyötä, mikä antaa hyvän pohjan hankkeen toteuttamiselle, sekä entistä laaja-alaisemman yhteistyön ja osaamisen kehittämiselle. Hankkeen toiminnan myötä maakuntien, kuntien ja kulttuuritoimijoiden välinen yhteistyö tiivistyy ja edellytykset resurssien tehokkaammalle käytölle vahvistuvat. Kulttuuripalveluihin syntyy uusia toimintamalleja ja sisältöjä, ja kuntien kulttuurivastaavat saavat työhönsä lisää tukea. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat ovat mukana Oulu 2026 kulttuuripääkaupunkivuodessa. Hankkeessa luodaan edellytyksiä myös sen laadukkaiden sisältöjen toteuttamiseen. Hankkeen yhteiskehittämisen myötä tavoitteena on entistä vahvemmat kulttuurikunnat ja -maakunnat. Hankkeen toimenpiteissä keskeistä on yhteiskehittäminen jota tehdään kumppanuuspöytämallilla. Teemat valikoidaan kuntien omien tarpeiden pohjalta. Kumppanuuspöytiin kutsutaan kuntien edustajien lisäksi kulloinkin käsittelyssä olevaan teemaan liittyviä keskeisiä kulttuurialan toimijoita. Hankkeen ensimmäisenä toimena onkin kartoittaa kehittämistarpeita kyselyn avulla. Sen tuloksista kuullaan 12.2.2024 järjestettävässä kick off tilaisuudessa. KAIPO-hankkeen toteuttamisesta vastaa Kainuun liitto. Hankkeen etenemistä voi seurata sen omilta verkkosivuilta:  https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kaipo/  Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksilla kuntien kulttuuritoimintaan edistetään kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (166/2019) tavoitteiden ja tehtävien toteuttamista. Nyt toteutettava kahden maakunnan alueelle ulottuva hanke pohjaa työlle, jota Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tehty aiemmissa maakuntien omissa kehittämistehtävissä vuosina 2022–2023. Lisätietoja: Kainuun liitto, projektikoordinaattori Joni Kinnunen, puh. 044 797 4254 tai joni.kinnunen@kainuunliitto.fi Pohjois-Pohjanmaan liitto, kulttuurin erityisasiantuntija Auli Suorsa, puh. 050-386 8443 tai auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Alueiden aiemmat kehittämistehtävät: Kulttuuri-Kainuu https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kulttuuri-kainuu/ Kulttuurikenno https://www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/kulttuuri/kulttuurikenno-hanke/ [caption id="attachment_42678" align="alignleft" width="523"] Kuva: Kainuun liiton verkkosivut[/caption]

14.12.2023
Seinämosaiikkiteoksista muodostui osiensa summa

Kuluneen kesän ja syksyn aika Raahessa, Siikajoella, Ylivieskassa, Reisjärvellä, Pyhännällä ja Pyhäjärvellä kuntalaiset ovat ahkeroineet työpajoissa latoen mosaiikkipaloja taideteokseen. Nyt nämä näyttävät luontoaiheiset seinämosaiikkiteokset ovat valmiit ja ripustettu paikoilleen kuhunkin kuntaan kaikkien ihasteltavaksi. Yhdessä teokset muodostavat upean, kuuden teoksen kokonaisuuden, osiensa summan. Seinämosaiikkitaideteosten suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat kuvataitelija Jenny Grönholm ja kuvanveistäjä Jass Kaselaan. He ideoivat taidepajojen sisällön ja teosten aiheet, joista kuntalaiset saivat äänestää itseään miellyttävimmän. Työpajoissa teokset ladottiin taiteilijoiden ohjauksessa. Pajojen ja koko taidepilotin yksi tavoite oli saada ihmisiä mukaan taiteen äärelle. ”Ladontapajoissa syntyi mukavia kohtaamisia ja ihmiset tulivat innostuneesti mukaan työskentelemään. Taide ja sen tekeminen selvästikin kiinnostaa ihmisiä” kertoo Jenny Grönholm. ”Olemme erittäin iloisia, että saimme pilotin myötä kuntiin näin upeat taideteokset. Kuntalaisten itsensä valitsemat ja yhdessä taiteilijoiden kanssa tekemät” toteaa puolestaan Siikajoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Tuula Kuoppamäki. Siikateos ripustettiin viikko sitten Paavolaan uuden monitoimitalon aulaan. Vähän pidempään teosta on ehditty ihastella Ylivieskassa, jossa värikäs neitoperhonen tervehtii uimahallissa. ”Palaute teoksesta ja koko taidepilotista on ollut erittäin positiivista. Laadukkaalla yhteisötaiteella on selkeästi tilausta” kertoo Ylivieskan kulttuurijohtaja Janne Raudaskoski. Kaikkien kuuden teoksen aiheet ja sijoituspaikat ovat seuraavat: Mustikka Vihannin nuorisotila (Kirkkotie 12 Vihanti) Neitoperhonen Ylivieskan uimahallin aula (Närhitie 2 Ylivieska) Siika Paavolan monitalo Siikajoki (Koulutie 2 B Siikajoki) Ulpukka Pyhäjärven uimahalli (Tunturitie 2 Pyhäsalmi) Hilla Pyhännän kirjasto (Manuntien 4 Pyhäntä) Suopursu Reisjärven sotekeskus (Savikontie 3 Reisjärvi) Teoksista ja niiden valmistusprosessista kertoo Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavassa julkaistu video, joka löytyy tämän linkin takaa. Osiensa Summa – paikkasidonnainen teossarja taidepilotti oli osa Pohjois-Pohjanmaan liiton koordinoimaa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kulttuurikenno- Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Hankkeella toteutetaan kulttuurin alueellista kehittämistehtävää Pohjois-Pohjanmaalla. Lisätiedot: Pohjois-Pohjanmaan liitto: erityisasiantuntija, projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443 Taitelijat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan: jenny@gmail.com ja jass.kaselaan@gmail.com Kulttuurikenno hanke Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi) Kaikki taidepilotit Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta. Facebookja Instagram #Kulttuurikenno  

13.12.2023
Osallistuitko Marrastulet tapahtumiin? Anna palautetta järjestäjille!

Marrastulet tapahtumat toteutettiin lakeuden kunnissa marraskuun aikana seuraavasti: 4.11. Tyrnävän Nahkatehtaalla. 15.11. Kempeleessä Vihiluodon luontopolulla. 18.11. Limingassa Alakestilän Arboretumissa. 25.11. Lumijoen Varjakassa. Voit nyt antaa palautetta tapahtumista ja myös jakaa ideoita tulevien tapahtumien suunnitteluun. Marrastulet järjestetään myös vuonna 2024 kuntien omana toimintana! Jätä palauteesi viimeistään 31.12.2023 tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/29E5B6BCA9D6782D Osallistuneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Marrastulet toteutettiin Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno - Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kuntien kulttuuripalveluihin hankkeen taidepilottina. Lisätietoja: Projektipäällikkö Auli Suorsa (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi).