Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

21.06.2023

Kuusi kuntaa saa oman seinämosaiikkiteoksen taidepilotissa

Loppukesän ja tulevan syksyn aikana Siikajoelle, Pyhännälle, Raaheen, Ylivieskaan, Reisjärvelle ja Pyhäjärvelle valmistuu mosaiikkitekniikalla uniikit taideteokset kunnan valitsemiin julkisiin tiloihin.

– Jokainen teos on ideoitu yhdessä kuntien kanssa kuhunkin kuntaan parhaiten sopivaksi. Seinämosaiikkien teemat valikoituvat seudun luonnosta, esim. kasvi, lintu tai kala -aihe. Kuntalaiset äänestävät kohteiden luonnoksista. Vuoropuhelu kuntalaisten kanssa tapahtuu sosiaalisen median kautta, kertoo Revonlahdelta kotoisin oleva kuvataiteilija Jenny Grönholm. Hän vastaa yhdessä kuvanveistäjä Jass Kaselaanin kanssa mosaiikkiteossarjan valmistamisesta.

Kuntalaiset pääsevät mukaan teosten valmistamiseen. He latovat mosaiikit yhdessä taiteilijoiden kanssa muotoon leikatulle puualustalle. Latomista varten järjestetään oma tilaisuus. Teokset tulevat muodostamaan kuntien yhteisen luontoaiheisten seinämosaiikkiteosten kokonaisuuden – osiensa summan.

– Olemme Raahessa kovasti innoissamme tästä taidepilotista. Saamme upean teoksen Vihannin entiselle kunnantalolle remontoitavaan nuorisotilaan. On ollut antoisaa ideoida teoskokonaisuutta yhdessä muiden kuntien kanssa. Toivottavasti yhteistyö jatkuu tämän pilotin jälkeenkin, kommentoi Raahen kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Piritta Rossi.

Siikajoella valmistuva seinämosaiikkiteos viedään Paavolan monitoimitaloon ja Pyhännällä kirjastoon. Ylivieskassa ja Pyhäjärvellä teosta pääsee ihastelemaan uimahalliin. Reisjärven teoksen sijainti varmistuu kesän aikana.

Taitelijat ovat teospaikkakunnilla noin viikon, jonka aikana kuntalaiset ovat tervetulleita valmistamaan teosta. Kiertue alkaa Siikajoelta ja päättyy Reisjärvelle.

26.–28.7. klo 15–21 Ruukin pääkirjasto, opintie 3, 92400 Ruukki
31.7.–2.8. klo 15–21 Uimahallin kahvio, Närhitie 2, 84100 Ylivieska
7.–9.8. klo 12–18 Nuorisotila, Kirkkotie 2, 86400 Vihanti
26.–28.9. klo 15–21 Pyhännän kirjaston näyttelytila, Maununtie 4, 92930 Pyhäntä
2.–4.10., 2.10. klo 15–21 3.-4.10. klo 11-17 Pyhäjärven kaupungintalon aula, Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi
10.–12.10. klo 14–20 Reisjärven kirjaston näyttelytila, kirkkotie 1, 85900 Reisjärvi

Osiensa summa taidepilotissa taiteilijoina ovat Siikajoen Revonlahdelta kotoisin oleva kuvataitelija Jenny Grönholm ja hänen työparinsa kuvanveistäjä Jass Kaselaan. He ovat toteuttaneet mosaiikkitekniikalla useita näyttäviä teoksia, kuten teoksen Perhonen Viimsin lukioon 2018, teoksen Kalat vedessä Väimelän ammattikouluun 2020 ja teoksen Ennen lentoa Tabasalun lukioon 2021.

Osiensa summa – paikkasidonnainen teossarja on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno hankkeessa loppuvuonna toteutettavasta kuuden taidepilotin sarjasta. Yhteistä kaikille piloteille on osallistavuus, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Käsiteltävinä teemoina korostuvat muun muassa luonto ja kestävyys, arkiympäristöt ja kotiseutu. Käytössä ovat monipuolisesti eri taidemenetelmät ja erilaiset taideharjoitteet. Jokaisen pilotin tuloksena syntyy konkreettinen teos tai elämys. Kaikki pilotit ovat toteuttamistavaltaan yhteisöllisiä.

Lisätiedot:

Facebookja Instagram #Kulttuurikenno
Taidepilottien ja taiteilijoiden esittely Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta.
Kulttuurikenno hankkeen esittely Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi)Pohjois-Pohjanmaan liitto: erityisasiantuntija, hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443 ja taidepilottien kulttuurituottaja Anni-Stiina Hujala, 040 685 4043 sukunimipohjois-pohjanmaa.fi
Taitelijat Jenny Grönholm ja Jass Kaselaan, yhteydenotot: gronholm.jenny(at)gmail.com ja jass.kaselaan(at)gmail.com

 

 

Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke edistää kuntien kulttuuritoimintaa, kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain tavoitteiden toteutumista ja erityisesti lain alueellista kehittämistehtävää maakunnan alueella. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.