Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

20.10.2021

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumin 2021 ohjelma on julkaistu

Muutos Nyt – Kärkenä hyvinvointitalous!

POHJOIS-POHJANMAAN HYVINVOINTIFOORUMI 2021

Aika ja paikka
Jo neljännentoista kerran järjestettävä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2021 pidetään 4.11.2021 Kuusamotalossa Kuusamossa (Kaarlo Hännisentie 2, Kuusamo). Tilaisuus alkaa klo 12.00.

Kestävää elinvoimaa hyvinvointiin investoiden

Hyvinvointitalous on noussut viime vuosina tärkeäksi yhteiskunnalliseksi teemaksi ja sen vaikutuksia yhteiskuntapolitiikkaan voi havaita niin Suomessa kuin maailmallakin. Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, hyvinvointitaloudesta voi tulla yksi 2020-luvun merkittävimmistä politiikkaideoista, toimintamalleista ja muutosajureista.

On siis ollut perusteltua nostaa hyvinvointitalous maakunnan hyvinvointityön ja aluekehittämisen uudeksi kärkiteemaksi.

Hyvinvointifoorumissa kuulemme teemaan liittyvää viimeisintä tietoa ja hyviä käytäntöjä, lisäämme yhteistyötä ja kumppanuutta, vahvistamme osaamista sekä annamme tunnustusta onnistuneista toimintatavoista. Tilaisuudessa palkitaan vuoden hyvinvointiteko.

Osallistuminen ja ilmoittautuminen
Sitovat ilmoittautumiset seminaariin 28.10.2021 mennessä alla olevasta linkistä

https://link.webropolsurveys.com/S/284BB47E96CBDA44



Foorumin ohjelma on julkaistu.


Tilaisuus on osallistujille maksuton sisältäen kahvitarjoilut. Lounas on omakustanteinen. Tilaisuuteen järjestetään maksuton yhteiskuljetus Kuusamoon ja takaisin. Lähtö Oulusta, Pohjois-Pohjanmaan liiton edestä (Poratie 5 A) ja paluu samaan paikkaan. Ilmoittautuminen yhteiskuljetukseen edellä olevan linkin kautta. Kuljetuksen reittiaikataulusta informoidaan yhteiskuljetukseen ilmoittautuneita lähempänä tilaisuutta.

Tilaisuus striimataan ja sitä on mahdollista seurata myös etänä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

22.08.2023
Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden hyvinvoinnista huolehditaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa

Digitalisaatio koskettaa jo lähes jokaista elämän osa-aluetta ja useat tavalliseen arkeen liittyvät toiminnot ovat digitalisoituneet. Digitalisaatio tuo useita etuja ja sujuvoittaa elämää, mutta se asettaa myös vaatimuksia riittävälle digiosaamiselle. On erityisen tärkeää huolehtia digitalisaation edetessä siitä, että kaikilla on mahdollisuus oppia digitaitoja ja yhdenvertaiset edellytykset käyttää digitaalisia laitteita, palveluita ja ympäristöjä oman elämänsä tukena haluamallaan tavalla. Digitalisaation kehityksen edetessä on syytä pohtia, minkälaiset digitaaliset palvelut, ympäristöt sekä käyttötottumukset lisäävät hyvinvointia ja mitkä digiin liittyvät tekijät puolestaan heikentävät hyvinvointia. Heinäkuun lopussa 2023 päättyneessä Pohjois-Pohjanmaan digihyvinvoinnin ja -osallisuuden kehittämishankkeessa on digihyvinvointia pyritty edistämään erityisesti kuntalähtöinen näkökulma huomioiden. Hanke on pohjautunut maakuntaohjelman 2022–2025 tavoitteisiin ja hankkeen aikana on edistetty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimuksen 2019–2025 digitaalisiin valmiuksiin liittyviä tavoitteita ja kumppanuuslupausta, joihin Pohjois-Pohjanmaan liitto on yhdessä alueen kuntien kanssa sitoutunut. Hankkeen tavoitteena on ollut selvittää maakunnan digihyvinvoinnin ja -osallisuuden tilaa ja kehittämiskohteita, suunnitella kuntatoimijoiden kanssa digihyvinvointia edistäviä toimintamalleja sekä koordinoida Pohjois-Pohjanmaan digihyvinvointiverkoston toimintaa. Hankkeen toiminta on ollut luontevaa jatkoa aikaisemmalle Pohjois-Pohjanmaan liitossa tehdylle digituen kehittämiseen liittyvälle työlle, jota on toteutettu vuodesta 2018 lähtien monitoimijaisesti eri yhdyspinnoilla. Digihyvinvointiin liittyy erilaisia tarpeita Hankkeessa on koottu tietoa eri kohderyhmien digihyvinvointiin liittyvistä tarpeista, vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Kerättyä tietoa hyödynnetään maakuntaohjelman tavoitteiden toimeenpanossa sekä Pohjois-Pohjanmaan eri toimijoiden digihyvinvointia edistävässä työssä. Lapsiperheiden osalta käy selväksi, että haasteet liittyvät muun muassa digilaitteilla käytettyyn aikaan. Mikä on sopiva määrä olla digilaitteilla niin, että siitä ei aiheudu negatiivisia vaikutuksia perheen hyvinvoinnille? Liiallisella digilaitteiden käytöllä ja vääränlaisella sisällöllä saattaa olla vaikutusta lisääntyvään unettomuuteen, levottomuuteen, läsnäoloon ja kasvokkaiseen vuorovaikutukseen siten, että sosiaaliset suhteet kärsivät. Vanhemmilla on vastuu arvioida, minkälaiset digitaaliset laitteet ja ympäristöt tukevat lapsen kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Vanhempien korkealla ruutuajalla on todettu olevan vaikutusta lapsen runsaaseen digilaitteiden käyttöön ja lapsen runsas digilaitteiden viihdekäytön tiedetään ennustavan heikompaa koulumenestystä. Vanhempien digi- ja mediataidot vaikuttavat siihen, miten he osaavat huolehtia siitä, että lapsen digin ja median käyttö on…

16.09.2022
Ennakkokutsu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumiin 2.11.2022

Muutos Nyt – hyvinvointia luonnosta!   Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2022 järjestetään keskiviikkona 2.11.2022 klo 10.00–15.00 Pyhäjärven Keskuskoululla osoitteessa Tunturitie 1, Pyhäjärvi. Foorumi on läsnäolotilaisuus. Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi järjestetään nyt viidennentoista kerran. Tilaisuus välittää viimeisintä tutkittua tietoa ja hyviä käytäntöjä, lisää yhteistyötä ja kumppanuutta sekä antaa tunnustusta onnistuneista toimintatavoista. Tänä vuonna pureudutaan muun muassa lasten ja nuorten luontosuhteeseen sekä ympäristön, fyysisen aktiivisuuden ja terveyden yhteyksiin. Foorumissa kuullaan paikallisista hyvistä käytänteistä ja palkitaan perinteiseen tapaan vuoden hyvinvointiteko. Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan liitto yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Pyhäjärven kaupungin kanssa. Foorumi on maksuton sisältäen kahvitarjoilut ja lounaan. Oulusta järjestetään maksuton yhteiskuljetus tilaisuuteen.    Ohjelma julkaistaan lokakuussa. Osallistuminen   Sitova ilmoittautuminen tilaisuuteen ja yhteiskuljetukseen ​tästä linkistä 25.10.2022 mennessä. Lisätietoja antaa strategiapäällikkö Ilpo Tapaninen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 301 7546 

12.09.2022
”Kulttuuri vahvasti mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Pohjois-Pohjanmaalla”

Näillä sanoilla Sanna Salmela, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö avasi 8.9. pidetyn Kulttuurista vaikuttavuutta terveyteen ja hyvinvointiin seminaarin. ”Hyvinvointialueen tulee integroida kulttuurihyvinvointipalveluita osaksi omaa palvelutuotantoa. Toisaalta toimiva yhteistyö kuntien kulttuuripalveluiden kanssa on tärkeää, sillä kummallakin osapuolella tavoitteet ja asiakkaat ovat yhteisiä” totesi puolestaan Marjo-Riitta Tervonen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö. Oulun kaupungissa yleisten kulttuuripalveluiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdyspinnalla toimii jo ikäihmisten kulttuuripalveluiden koordinaattori Heidi Jäärni. Ehkä tällaiset yhteiset tehtävänkuvat ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa myös kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Laajenevat tehtävänkuvat ja hybridiammatillisuus eli työskentely erilaisten kohderyhmien kanssa uudenlaisissa työympäristöissä haastavat taitelijoita, mutta myös koulutusjärjestelmää. Muusikoiden työstä suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä väitelleen Taru Koiviston mukaan vaikuttavuus lisääntyy, jos taiteilijat saavat työhönsä hyvät valmiudet jo alansa koulutuksessa. Koulutuksen sisältöjä tulee siis kehittää. "Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olonsa hyväksi" Konkreettisia taiteen vaikutuksia seminaariyleisölle esitteli tanssija ja neurotieteilijä Hanna Poikonen. Hän on tutkinut luovan liikkeen, tanssin ja musiikin vaikutuksia aivoihin. Tulokset osoittavat niiden nopeuttavan aivokudoksen uudistumista ja mahdollisten vaurioiden korjaantumista. Ne myös vähentävät stressiä, ennaltaehkäisevät muistiongelmia, vahvistavat tasapainoa ja mielikuvitusta. Ennen kaikkea tanssi ja musiikki tuottavat mielihyvää. ”Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olotilansa hyväksi. Kulttuurin ja taiteen kautta voimme vahvistaa juuri tätä kokemuksellisuuden puolta itsessämme. Jokaisen tulisikin löytää oma polku hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri tarjoavat siihen väyliä ” kertoi Hanna Poikonen puheenvuorossaan. Tanssi ja musiikki voivat tuoda suoraa helpotusta moniin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin. Myös Oulun seudulla voi osallistua Parkinsonin-balettiryhmiin ja ne ovatkin olleet suosittuja. Seminaaripäivän päätteeksi järjestetyllä kulttuurihyvinvointitorilla yleisö pääsi tutustumaan muun muassa tähän Jessica Viitalan luotsaaman Mielenliikkeet- Tanssi- ja liiketerapia palvelun toimintaan. Torilla oli runsas toimijajoukko esittelemässä kulttuurihyvinvointiin liittyviä tuotteitaan ja palveluitaan. Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen seminaarin  järjestivät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja sen Tulevaisuuden sote-keskus -hanke sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto ja sen Kulttuurikenno -hanke. Tilaisuuteen osallistui paikan päällä ja striimin välityksellä lähes 200 osallistujaa. Seminaarin…

18.12.2020
Blogi: Kulttuurista ja taiteesta on moneksi!

Pohjois-Pohjanmaalle laaditaan kulttuurin kehittämisohjelmaa. Lue blogikirjoitus työn etenemisestä ja siitä, millä tavoin hyvinvointi, kulttuuri ja kehittäminen kytkeytyvät toisiinsa. Blogin löydät täältä.