Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

12.09.2022

”Kulttuuri vahvasti mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Pohjois-Pohjanmaalla”

Näillä sanoilla Sanna Salmela, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö avasi 8.9. pidetyn Kulttuurista vaikuttavuutta terveyteen ja hyvinvointiin seminaarin. ”Hyvinvointialueen tulee integroida kulttuurihyvinvointipalveluita osaksi omaa palvelutuotantoa. Toisaalta toimiva yhteistyö kuntien kulttuuripalveluiden kanssa on tärkeää, sillä kummallakin osapuolella tavoitteet ja asiakkaat ovat yhteisiä” totesi puolestaan Marjo-Riitta Tervonen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö. Oulun kaupungissa yleisten kulttuuripalveluiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdyspinnalla toimii jo ikäihmisten kulttuuripalveluiden koordinaattori Heidi Jäärni. Ehkä tällaiset yhteiset tehtävänkuvat ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa myös kuntien ja hyvinvointialueen välillä.

Laajenevat tehtävänkuvat ja hybridiammatillisuus eli työskentely erilaisten kohderyhmien kanssa uudenlaisissa työympäristöissä haastavat taitelijoita, mutta myös koulutusjärjestelmää. Muusikoiden työstä suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä väitelleen Taru Koiviston mukaan vaikuttavuus lisääntyy, jos taiteilijat saavat työhönsä hyvät valmiudet jo alansa koulutuksessa. Koulutuksen sisältöjä tulee siis kehittää.

”Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olonsa hyväksi”

Konkreettisia taiteen vaikutuksia seminaariyleisölle esitteli tanssija ja neurotieteilijä Hanna Poikonen. Hän on tutkinut luovan liikkeen, tanssin ja musiikin vaikutuksia aivoihin. Tulokset osoittavat niiden nopeuttavan aivokudoksen uudistumista ja mahdollisten vaurioiden korjaantumista. Ne myös vähentävät stressiä, ennaltaehkäisevät muistiongelmia, vahvistavat tasapainoa ja mielikuvitusta. Ennen kaikkea tanssi ja musiikki tuottavat mielihyvää. ”Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olotilansa hyväksi. Kulttuurin ja taiteen kautta voimme vahvistaa juuri tätä kokemuksellisuuden puolta itsessämme. Jokaisen tulisikin löytää oma polku hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri tarjoavat siihen väyliä ” kertoi Hanna Poikonen puheenvuorossaan.

Tanssi ja musiikki voivat tuoda suoraa helpotusta moniin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin. Myös Oulun seudulla voi osallistua Parkinsonin-balettiryhmiin ja ne ovatkin olleet suosittuja. Seminaaripäivän päätteeksi järjestetyllä kulttuurihyvinvointitorilla yleisö pääsi tutustumaan muun muassa tähän Jessica Viitalan luotsaaman Mielenliikkeet- Tanssi- ja liiketerapia palvelun toimintaan. Torilla oli runsas toimijajoukko esittelemässä kulttuurihyvinvointiin liittyviä tuotteitaan ja palveluitaan.

Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen seminaarin  järjestivät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja sen Tulevaisuuden sote-keskus -hanke sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto ja sen Kulttuurikenno -hanke. Tilaisuuteen osallistui paikan päällä ja striimin välityksellä lähes 200 osallistujaa.

Seminaarin tallenne on katsottavissa 21.9. asti. Linkki seminaaritallenteeseen.

Lisätietoja:

 

Kuvassa ideoiden keruu taulu kulttuurihyvinvoinnin teemaan liittyvistä kysymyksistä.ä kysymyksistä.
Kulttuurihyvinvointitorilla kerättiin ideoita kehittämistyöhön.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

14.04.2023
Kutsu osallistua Barentsin alueen kulttuuriraportin laatimiseen

Oletko ammattimainen taiteilija tai kulttuurialan toimija Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun tai Pohjois-Karjalan alueelta? Oletko sinä tai organisaatiosi kansainvälisesti aktiivinen tai onko teillä kansainvälisiä tavoitteita tai toiveita? Haluatko auttaa Barentsin alueen kulttuurialan ja kulttuurin parissa tehtävän yhteistyön kehittämisessä? Jos vastasit kyllä, niin toivomme että lähdet mukaan laatimaan Barentsin alueen kulttuuriraporttia vastaamalla kyselyyn. Kulttuuriraportti tulee olemaan katsaus Pohjois-Norjan, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen kulttuurielämästä ja sen kansainvälisestä toiminnasta kehittämisehdotuksineen. Raportissa esitetään kuvaus kulttuurielämän nykytilasta, mahdollisuuksista ja haasteista sekä tulevista kehittämistarpeista ja -strategioista. Tutkimus huomioi koronapandemian, Venäjän Ukrainan vastaisen sodan ja taloudellisen matalasuhdanteen vaikutukset. Barentsin alueen kulttuuritoimijat ovat raportin laadinnassa tärkeässä roolissa ja osallistuvat kyselyn kautta nykytilanteen analysointiin ja kehitysideoiden laatimiseen. Tutkimukseen liittyy kyselyn lisäksi tutkimuskäynnit ja tiedonkeruu sekä valikoitujen toimijoiden haastattelut. Raportin on tilannut Barentsin euroarktinen neuvosto (Barents Euro-Arctic Council). Siihen osallistuvat Suomen, Norjan, Venäjän ja Ruotsin hallitukset sekä alueen aluehallinnot. Suomesta mukana ovat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakuntaliitot. Tutkimuksen toimeksiantajana on Barentsin euroarktisen neuvoston kulttuurityöryhmä Working Group on Culture. Linkki kyselyyn: https://forms.gle/xshpYeUPScRMWUAK7    Vastausaikaa on 28.4. asti! Lue lisää tiedotuskirjeestä. Viestiä ja linkkiä voi lähettää eteenpäin potentiaalisille osallistujille. Kiitos kaikille vastaajille! Lisätietoja Kysely: Vastaava tutkija Eric Sjöström, Erda konsult AB, (eric@erdakonsult.se) Barentsin alueen kulttuuriyhtistyö:  Erityisasiantuntija Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi)  

22.03.2023
Kestävyyttä kulttuurista – Pohjois-Pohjanmaan kulttuurifoorumissa etsitään ratkaisuja ekologiseen kestävyyskriisiin

Kestävyysvaatimus läpäisee vahvasti koko yhteiskuntaa, kaikkia sen toimintoja ja toimijoita. Tekniset ratkaisut eivät yksin riitä muutokseen. Tarvitsemme uudenlaisen elämäntyylin, arvojen ja ajattelutapojen sisäistämistä. Tarvitsemme kulttuurista kestävyysmurrosta. Miten kulttuuri voi konkreettisesti vastata ekologiseen kestävyyskriisiin? Mikä rooli kulttuurilla voi olla vihreässä siirtymässä, ekologisessa jälleenrakennuksessa ja demokratian vahvistamisessa? Miten kulttuuri on osa ratkaisua Pohjois-Pohjanmaalla? Näitä isoja kysymyksiä käsitellään kulttuurifoorumissa 23.3.2023 Oulun musiikkikeskuksessa. Päivän teemana on Kestävyyttä Kulttuurista Pohjois-Pohjanmaalle. Kestävyysmurroksen haasteeseen on jo tarttunut joukko kulttuurialan toimijoita, taiteilijoita ja tutkijoita. Eräs heistä on kulttuuriperinnön dosentti Pauliina Latvala-Harvilahti, joka kuuluu Helsingissä Tieteen ja toivon talon tutkijayhteisöön sekä Itä-Suomen yliopiston Suotrendi-tutkimusryhmään. Hän tutkii ryhmän kanssa soiden kokemisen tapoja ja trendejä 2000-luvulla, niiden vaikutusta suosuhteeseen sekä laajemmin soiden monimuotoiseen kulttuuriperintöön. ”Toivotun tulevaisuuden rakentaminen lähtee menneisyyden ymmärtämisestä. Dynaaminen museo on tähän hyvä toimintamalli. Sitä voidaan hyödyntää myös Ouluun rakentuvassa uudessa museossa,” sanoo Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja, dosentti Leena Paaskoski. Hän on kehittänyt dynaamisen museon konseptia, jota parhaillaan toimeenpannaan Lustossa. Sen kautta museot voivat ottaa entistä vahvan roolin tulevaisuustyössä ja kestävyyshaasteeseen vastaamisessa. Latvala-Harvilahden ja Paaskosken lisäksi kulttuurifoorumissa puheenvuoron pitävät Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Kulttuurikauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen. Foorumin viidessä eri työpajassa päivän teemoihin syvennytään konkreettisella tasolla. Kulttuurifoorumin ohjelma ja tiedot työpajoista löytyvät tästä linkistä. Foorumin järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus ja Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke. Hankkeella toimeenpannaan opetus- ja kulttuuriministeriön alueellista kulttuurin kehittämistehtävää. Lisätiedot: Erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus (p. 0295 330 810 antti.huntus@taike.fi) Erityisasiantuntija Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto (p. 050-386 8443 auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi).

19.01.2023
Pohjois-Pohjanmaan osaamistarvekysely

Tervetuloa vastaamaan Pohjois-Pohjanmaan osaamistarvekyselyyn. Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Opetushallituksen alainen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus ovat sopineet käytännön ennakointiyhteistyöstä. Tarkoituksena on selvittää alueen osaamistarpeita ammattialojen näkökulmasta. Alueen näkökulma ammattialojen tulevaisuuteen ja osaamiskapeikkoihin  saadaan vastaamalla JOTPAn tekemään valtakunnalliseen kyselyyn. Pohjois-Pohjanmaan koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyöryhmä on keskustellut maakunnan tärkeimmistä aloista, joihin toivotaan vastauksia. Myös muihin aloihin voi hyvin vastata. Kun vastataan useampaan alaan, täytyy kysely aloittaa alusta. Pohjois-Pohjanmaan tärkeimmät alat: ICT Sosiaali- ja terveysala Metalliala Metsäala Rakennusala Koulutus Majoitus- ja ravitsemisala   Kysely löytyy TÄÄLTÄ. Vastaathan kyselyyn maanantaihin 6.2.2023 mennessä. Jokainen vastaus on tärkeä. Kiitos ajastasi! Voit välittää kyselyä myös omissa verkostoissasi. Pohjois-Pohjanmaalla tuloksia hyödynnetään maakunnallisessa osaamisen ennakointityössä sekä koulutusta ja oppimissisältöjä suunniteltaessa. Erityinen huomio kiinnitetään osaamistarpeiden ennakoituun kehitykseen ja kyselyssä tunnistettuihin osaamiskapeikkoihin. Kansallisesti tuloksia hyödynnetään mm. JOTPA:n rahoitushakujen valmistelussa ja OPH:n Osaamisen ennakointifoorumin osaamistarpeiden ennakointityössä esim. tutkintojen sisältöjen kehittämisehdotuksiin. Lisätietoja Mikko Väisänen 0503366524 mikko.vaisanen@pohjois-pohjanmaa.fi

01.06.2022
Oulujoen vesistön kulttuurihistoriallisesti arvokkaat vesivoimakohteet suomalaisen arkkitehtuurin verkkopalvelussa

Pohjois-Pohjanmaan liitto on inventoinut ja dokumentoinut vesivoiman kulttuuriperintöä kolmivuotisessa hankkeessa. Valikoima hienoja voimalaitoskohteita on arkkitehti Aarne Ervin syntymän vuosipäivänä julkaistu suomalaisen arkkitehtuurin verkkopalvelu Finnish Architecture Navigatorissa. Oulujoen vesistön voimalaitoskokonaisuus oli yksi Suomen tärkeimmistä jälleenrakennuskauden rakennushankkeista. Toisen maailmansodan jälkeen Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen rakennettiin kuusitoista vesivoimalaitosta, jotka olivat niin tekniikaltaan kuin arkkitehtuuriltaankin aikansa huippua. Näitä kohteita on tutkittu Pohjois-Pohjanmaan liiton vetämässä kolmivuotisessa EU:n rahoittamassa Vesivoiman kulttuuriperintö (Veku Vaku) -hankkeessa. Valikoima vesivoimakohteita on nyt julkaistu Archinfon ylläpitämässä suomalaisen arkkitehtuurin verkkopalvelussa Finnish Architecture Navigatorissa. Lue tiedote ArcInfo-sivulta! Katso kohteet Finnish Architecture Navigatorissa! Lue tarkemmin Veku Vaku -hankkeesta! Lisätietoja: Kirsti Reskalenko Maakunta-arkkitehti Puh. +358 40 685 4030 Kuvassa Pyhäkosken voimalaitos, kuvaaja Pekka Elomaa