Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Uutiset

24.07.2023

Taidelaboratorio-kierrokset loppusuoralla

Taidepilotissa tutkaillaan asukkaiden identiteettiä ja kannustetaan tekemään taidetta

Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno-hankkeen ensimmäinen taidepilotti, Taidelaboratorio, on jo loppusuoralla. Taidelaboratorion ensimmäisellä kuntakierroksella pureuduttiin alueen asukkaiden identiteettiin pohtimalla henkilökohtaisia taidesuhteita sekä itselle tärkeitä asioita taiteen keinoin. Kierroksella kerätyt materiaalit analysoitiin palvelumuotoilun menetelmin, ja näiden perusteella suunniteltiin toisen kierroksen teema Vain meillä kunnassa. Teemalla haettiin kuntalaisten erikoisuuksia ja ominaisuuksia kokeellisella ohjaavalla taidemenetelmällä.
”Taiteen tekemisen kynnystä madaltava menetelmä osoittautui innostavaksi ja inspiroivaksi tavaksi lähestyä taidetta” kertoivat taiteilijat Elina Stoor ja Talvikki Pisilä.

Taidelaboratorion kolmannella kierroksella osallistujat pääsivät lähettämään terveisiä naapurikunnille, jonka kautta tehtiin riemastuttavia oivalluksia lähialueilta.

”Ihmiset näkevät asiat usein tarkkanäköisemmin hieman kauempaa” tuumaa kuvataiteilija Elina Stoor, ja jatkaa ”Taidelaboratoriot ovat olleet hyväntuulisia ja nauru on raikunut aiheita pohtiessa”.

Taidelaboratorio-kierrosten aikana on tavoitettu tähän mennessä yli 350 eri ikäistä ihmistä taiteen äärelle. Näistä on saatu ideoita ja materiaaleja kuntiin sijoitettavien lopputuotosten osalta. Jokaiseen kuuteen kuntaan kootaan kuntaa ja kuntalaisuutta esittävät yhteisötaideteokset, jotka rakennetaan tekstiilikomposiitista. Viimeisellä eli neljännellä kierroksella teokset ovat esillä, jolloin kuntalaiset pääsevät vielä vaikuttamaan ja viimeistelemään niitä.

Kootut yhteisötaideteokset viimeistellään ja luovutetaan viimeisellä kierroksella

14.7. klo 18–21.30 Nivalan Kapinafest 2023, Viihdekeskus Tuiskula
22.7. klo 10–13 Siikalatvan Pulkkila-päivät, teos sijoitetaan Kestilän kylään 5.8.2023
22.7. klo 14–17 Haapavesi-päivä, Paakkilan puutarha
5.8. klo 11.30–15 Kärsämäen Tarinaniskennän SM-kisat Frosteruksen koululla
26.8. klo 11–15 Haapajärven Vielä on kesää jäljellä -piknik
26.8. klo 18–22 Oulaisten Kurjenrannan venetsialaiset, Kurjensaarentie

Taidelaboratorio on taiteen kohtaamis- ja testauspaikka, joka käsittelee alueen ja asukkaiden identiteettiä teemalla Ookko nää mistään kotosin? Tervetuloa Taidelaboratorioon. Se kulkee Pohjois-Pohjanmaan eteläisen alueen kunnissa: Siikalatvalla, Haapavedellä, Haapajärvellä, Kärsämäellä, Nivalassa ja Oulaisissa periaatteella arjen taide ja hetken taide. Taidelaboratoriota toteuttavat Kuvataiteilija sekä Muotoilija YAMK-opiskelija Elina Stoor ja keramiikkataiteilija Talvikki Pisilä.

Taidelaboratorio on yksi Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno-hankkeen toteutettavista kuuden taidepilotin sarjasta. Yhdessä pilotissa on mukana kolmesta kuuteen kuntaa. Yhteistä kaikille piloteille on osallistavuus, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Käsiteltävinä teemoina korostuvat muun muassa luonto ja kestävyys, arkiympäristöt ja kotiseutu. Käytössä ovat monipuolisesti eri taidemenetelmät ja erilaiset taideharjoitteet. Jokaisen pilotin tuloksena syntyy konkreettinen teos tai elämys. Kaikki pilotit ovat toteuttamistavaltaan yhteisöllisiä ja ne toteutetaan tämän vuoden aikana.

Teos Nivalan lystipolulla. Kuva: Elina Stoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot: Elina Stoor, taiteilija, stooriteller@gmail.com, 040-5850248.
Piloteista, taiteilijoista Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta.

Kulttuurikenno hankkeesta Kulttuurikenno -hanke – (pohjois-pohjanmaa.fi)
Erityisasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443
Kulttuurituottaja Anni-Stiina Hujala, 040 685 4043
s-posti: etunimi.sukunimi(at)pohjois-pohjanmaa.fi

Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke edistää kuntien kulttuuritoimintaa, kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain tavoitteiden toteutumista ja erityisesti lain alueellista kehittämistehtävää maakunnan alueella. Hanketta rahoittaa opetus- ja