Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

21.06.2022

Kulttuuri tarjoaa rohkeaa otetta kehittämiseen sekä räyhää ja omintakeista menoa – Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelma 2022–2030 julkaistiin

”Kulttuuri kuuluu pohjoispohjalaisten hyvään elämään. Se on keskeinen osa maakunnan, sen kuntien ja yhteisöjen toimintaa sekä alueen lumo- ja elinvoimaa. Kulttuuri on kehittämisen voimavara. Yhteistyössä on kehittämisen voima.”

Tämä on juuri julkaistun Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelman 2022-2030 pääviesti. Pohjois-Pohjanmaa haluaa olla alueidensa näköinen kymmenen virran kulttuurimaakunta, jonne juurrutaan ja halutaan muualtakin kotiutua. Maakunnassa kulttuuri kuuluu niin ihmisten sydämiin kuin myös kehittämistyön ytimeen.

Kulttuurin tarjoama lumovoima, liiketoiminnan mahdollisuudet ja monipuoliset eväät eri yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen on osataan tehokkaasti hyödyntää. Se vaatii kulttuurin arvostamista ja vaikuttavuuden ymmärtämistä. Kulttuurista pitää kehata kertua ja keskustella. Kulttuuritoiminnalla tulee olla laajan vaikuttavuuden mukaiset resurssit.

”Kulttuuri on kehitystä vauhdittava tekijä ja sellaisena se tulee nähdä. Tämä vaatii ohjelman arvojen mukaisesti rohkeaa otetta ja myös räyhääkin, omintakeista menoa. Kulttuuria pitää tuoda esille entistä enemmän. Tämä toteutuu omasta voimasta, itse tekemällä, kuten ohjelman visioon on kirjoitettu” sanoo Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo.

Omaa voimaa on muun muassa kulttuurin parissa tehtävä alueellinen yhteistyö. Tästä esimerkkinä toimii Pohjois-Pohjanmaan liiton koordinoima ja maakunnan hyvinvointialueen kanssa tiiviisti yhdessä toimiva kulttuurihyvinvoinnin verkosto POPkulta. Neljän toimintavuotensa aikana se on nostanut tietoisuutta kulttuurin hyvinvointivaikutuksista ja ollut mukana rakentamassa uudenlaisia kulttuuria ja taidetta hyödyntäviä toimintatapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Omaa voimaa tarvitaan myös Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttamisessa. Kulttuurin kehittämisohjelma tarjoaa omalta osaltaan siihen edellytyksiä.

Kulttuurin kehittämisohjelmaa toimeenpannaan laajasti muun muassa kuntien toiminnassa ja hankkeiden kautta. Yksi sellainen on Pohjois-Pohjanmaan liiton yhdessä kuntien kanssa toteuttama Kulttuurikenno: Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke. Se toteuttaa maakunnassa vuosien 2022-2023 aikana kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain mukaista alueellista kehittämistehtävää, johon rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Kulttuurin kehittämisohjelma on suunnattu maakunnan kunnille, kulttuurialan toimijoille ja alan kehittämistyötä tekeville tahoille. Ne ovat myös osallistuneet ohjelman laadintaan eri vaiheissa.

Tutustu tarkemmin:
Pohjois-Pohjanmaan kulttuurin kehittämisohjelma
Kulttuurikennohanke
POPkulta verkosto