Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

22.03.2023

Kestävyyttä kulttuurista – Pohjois-Pohjanmaan kulttuurifoorumissa etsitään ratkaisuja ekologiseen kestävyyskriisiin

Kestävyysvaatimus läpäisee vahvasti koko yhteiskuntaa, kaikkia sen toimintoja ja toimijoita. Tekniset ratkaisut eivät yksin riitä muutokseen. Tarvitsemme uudenlaisen elämäntyylin, arvojen ja ajattelutapojen sisäistämistä. Tarvitsemme kulttuurista kestävyysmurrosta.

Miten kulttuuri voi konkreettisesti vastata ekologiseen kestävyyskriisiin? Mikä rooli kulttuurilla voi olla vihreässä siirtymässä, ekologisessa jälleenrakennuksessa ja demokratian vahvistamisessa? Miten kulttuuri on osa ratkaisua Pohjois-Pohjanmaalla? Näitä isoja kysymyksiä käsitellään kulttuurifoorumissa 23.3.2023 Oulun musiikkikeskuksessa. Päivän teemana on Kestävyyttä Kulttuurista Pohjois-Pohjanmaalle.

Kestävyysmurroksen haasteeseen on jo tarttunut joukko kulttuurialan toimijoita, taiteilijoita ja tutkijoita. Eräs heistä on kulttuuriperinnön dosentti Pauliina Latvala-Harvilahti, joka kuuluu Helsingissä Tieteen ja toivon talon tutkijayhteisöön sekä Itä-Suomen yliopiston Suotrendi-tutkimusryhmään. Hän tutkii ryhmän kanssa soiden kokemisen tapoja ja trendejä 2000-luvulla, niiden vaikutusta suosuhteeseen sekä laajemmin soiden monimuotoiseen kulttuuriperintöön.

”Toivotun tulevaisuuden rakentaminen lähtee menneisyyden ymmärtämisestä. Dynaaminen museo on tähän hyvä toimintamalli. Sitä voidaan hyödyntää myös Ouluun rakentuvassa uudessa museossa,” sanoo Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja, dosentti Leena Paaskoski. Hän on kehittänyt dynaamisen museon konseptia, jota parhaillaan toimeenpannaan Lustossa. Sen kautta museot voivat ottaa entistä vahvan roolin tulevaisuustyössä ja kestävyyshaasteeseen vastaamisessa.

Latvala-Harvilahden ja Paaskosken lisäksi kulttuurifoorumissa puheenvuoron pitävät Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Kulttuurikauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen. Foorumin viidessä eri työpajassa päivän teemoihin syvennytään konkreettisella tasolla.

Kulttuurifoorumin ohjelma ja tiedot työpajoista löytyvät tästä linkistä.

Foorumin järjestävät yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus ja Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hanke. Hankkeella toimeenpannaan opetus- ja kulttuuriministeriön alueellista kulttuurin kehittämistehtävää.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus (p. 0295 330 810 antti.huntus@taike.fi)
Erityisasiantuntija Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto (p. 050-386 8443 auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi).

Aiheeseen liittyvät artikkelit

05.12.2023
”Olen osa sukupolvien ketjua”; Videoteoksiksi kootut Iijokitarinat ovat nyt katsottavissa

Iijokitarinoita on kerätty kuluneen syksyn aikana Iijoen varren kunnissa järjestetyissä taidetyöpajoissa. Nyt tarinat on koottu kuntakohtaisiksi videoteoksiksi ja julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavalla. Saatavilla on myös yksi kaikki tarinat yhdistävä teos. Videoilla eri ikäiset Iijokivarren kuntien asukkaat Kuusamosta, Taivalkoskelta, Pudasjärveltä, Iin Jakkukylästä ja Oulun Yli-Iistä kertovat omasta ympäristö- ja luontosuhteestaan ja Iijoen merkityksestä elämässään. ” Sukuni on asuttanut näitä rantamia kauan. Olen osa sukupolvien ketjua ja koen suurta kiitollisuutta, ja arvokkaana asiana saada asua täällä Iijoen törmällä, Jakkukylässä. Näin kertoo videolla Jakkukylän asukas. Taidepajoihin osallistui yhteensä 236 henkilöä. Osallistujien ikähaarukka oli 3 – 93 –vuotta. Kuusamossa mukana oli maahanmuuttajataustaiset suomen kielen opiskelijat, Oulun Yli-Iissä Jokirannan palvelukeskuksen ikäihmiset ja henkilökunta, Iissä Jakkukylän asukkaat, Pudasjärvellä työ- ja päivätoiminnan ryhmä ja Taivalkoskella nuoret lukiolaiset ja muut Taivalkosken asukkaat. Lisäksi oli kaikille avoimia pajoja. ”Taiteellisen työskentelyn tarkoituksena oli herätellä havaitsemaan ja arvostamaan ympäristöä uudella tavalla, aktivoitua ja löytämään erityisiä merkityksiä omasta elinympäristöstään. Tuloksena syntyi väliaisaisia yhteisötaideteoksia lähiluontoon ja nämä nyt julkaistut videoteokset”, sanoo Niina Aho, toinen työryhmän taiteilijoista. Kunnat ja niiden kulttuurivastaavat ovat järjestäneet omat videoiden julkistamistilaisuudet taidepajoihin osallistuneiden kanssa. Videoiden lisäksi kuntiin syntyi ympäristötaideteoksina muun muassa tuulikelloja ja Jokirannan palvelukeskukseen näyttely. Taidepajat ja videot Iijokitarinoista tuotettiin Sukupolvet Iijoen varrella – ympäristö- ja luontosuhteen käsittely nimisessä taidepilotissa. Se on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno - Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Hankkeen rahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriö. Videoiden tekijät: Kuvaus Satu Suvanto ja Niina Aho, editointi Niina Aho, äänimaisema Satu Suvanto, kitara Jani Pietilä. Videot löytyvät tämän linkin kautta. (284) Kulttuurikenno Sukupolvet Iijoen varrella -taidepilotti 2023 - YouTube Lisätiedot: Taitelija Niina Aho, 044 318 6968, teatterisaaga@gmail.com Taitelija Satu Suvanto, sasuvant@gmail.com Pohjois-Pohjanmaan liiton erityisasiantuntija, hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa, 050 386 8443, auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Facebook ja Instagram #Kulttuurikenno #Iijokitarinat Hankkeesta lisää Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta. Kuvissa Taivalkosken työpajan yhteisötaideteos. (Satu Suvanto, Niina Aho).

14.04.2023
Kutsu osallistua Barentsin alueen kulttuuriraportin laatimiseen

Oletko ammattimainen taiteilija tai kulttuurialan toimija Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun tai Pohjois-Karjalan alueelta? Oletko sinä tai organisaatiosi kansainvälisesti aktiivinen tai onko teillä kansainvälisiä tavoitteita tai toiveita? Haluatko auttaa Barentsin alueen kulttuurialan ja kulttuurin parissa tehtävän yhteistyön kehittämisessä? Jos vastasit kyllä, niin toivomme että lähdet mukaan laatimaan Barentsin alueen kulttuuriraporttia vastaamalla kyselyyn. Kulttuuriraportti tulee olemaan katsaus Pohjois-Norjan, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen kulttuurielämästä ja sen kansainvälisestä toiminnasta kehittämisehdotuksineen. Raportissa esitetään kuvaus kulttuurielämän nykytilasta, mahdollisuuksista ja haasteista sekä tulevista kehittämistarpeista ja -strategioista. Tutkimus huomioi koronapandemian, Venäjän Ukrainan vastaisen sodan ja taloudellisen matalasuhdanteen vaikutukset. Barentsin alueen kulttuuritoimijat ovat raportin laadinnassa tärkeässä roolissa ja osallistuvat kyselyn kautta nykytilanteen analysointiin ja kehitysideoiden laatimiseen. Tutkimukseen liittyy kyselyn lisäksi tutkimuskäynnit ja tiedonkeruu sekä valikoitujen toimijoiden haastattelut. Raportin on tilannut Barentsin euroarktinen neuvosto (Barents Euro-Arctic Council). Siihen osallistuvat Suomen, Norjan, Venäjän ja Ruotsin hallitukset sekä alueen aluehallinnot. Suomesta mukana ovat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakuntaliitot. Tutkimuksen toimeksiantajana on Barentsin euroarktisen neuvoston kulttuurityöryhmä Working Group on Culture. Linkki kyselyyn: https://forms.gle/xshpYeUPScRMWUAK7    Vastausaikaa on 28.4. asti! Lue lisää tiedotuskirjeestä. Viestiä ja linkkiä voi lähettää eteenpäin potentiaalisille osallistujille. Kiitos kaikille vastaajille! Lisätietoja Kysely: Vastaava tutkija Eric Sjöström, Erda konsult AB, (eric@erdakonsult.se) Barentsin alueen kulttuuriyhtistyö:  Erityisasiantuntija Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi)  

31.01.2023
Eloa ja iloa taiteesta Pohjois-Pohjanmaan kuntiin – taidepilotteihin etsitään toteuttajia

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää tarjouksia taiteilijoilta ja luovan alan ammattilaisilta kuuden taidepilotin toteuttamiseen Pohjois-Pohjanmaan kunnissa. Pilotit toteutetaan vuoden 2023 aikana ja niissä on mukana kaikkiaan 29 kuntaa.   Pilottiaihiot ovat kuntien itsensä ideoimia ja niiden omiin tarpeisiin pohjautuvia. Yhdistävänä ajatuksena piloteissa on lisätä taiteen ja kulttuurin näkyvyyttä kunnissa ja kuntalaisten arjessa sekä luoda taiteen avulla kuntiin eloa, iloa ja osallistumisen mahdollisuuksia. Pilottien teemoissa korostuvat luonto ja kestävyys, arkiympäristöt ja kotiseutu, elämyksellisyys ja kokeilevuus. Aiheet vaihtelevat heilastelukulttuurin dokumentoinnista luontosuhteen käsittelyyn ja aina taidelaboratorion toimintaan asti. Vaihtelua siis on runsaasti.  ”Pilottien toteuttamiseen sopivien taidemuotojen kirjo on yhtä laaja kuin niiden teemat ja aiheetkin ovat. Pilotit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia erilaisiin tuotantoihin. Toivomme toimijoilta rohkeita jatkoideoita ja esityksiä pilottien toteuttamiseen”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Auli Suorsa.   Pilotit ovat osa Pohjois-Pohjanmaan liiton vuosina 2022–2023 toteuttamaa Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama alueellinen kulttuurin kehittämistehtävä.   Tarjouspyynnöt on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla ja Hilma hankintailmoitukset -palvelussa. Kirjalliset tarjoukset tulee toimittaa Pohjois-Pohjanmaan liittoon viimeistään 24.2.2023 klo 15.00.   Lisätietoja: Auli Suorsa, hankkeen projektipäällikkö ja erityisasiantuntijakulttuuri, Pohjois-Pohjanmaan liitto (auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi puh. 050 386 8443)  Lisätietoa hankkeesta: Kulttuurikenno -hanke - Pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä (pohjois-pohjanmaa.fi). 

12.09.2022
”Kulttuuri vahvasti mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Pohjois-Pohjanmaalla”

Näillä sanoilla Sanna Salmela, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö avasi 8.9. pidetyn Kulttuurista vaikuttavuutta terveyteen ja hyvinvointiin seminaarin. ”Hyvinvointialueen tulee integroida kulttuurihyvinvointipalveluita osaksi omaa palvelutuotantoa. Toisaalta toimiva yhteistyö kuntien kulttuuripalveluiden kanssa on tärkeää, sillä kummallakin osapuolella tavoitteet ja asiakkaat ovat yhteisiä” totesi puolestaan Marjo-Riitta Tervonen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö. Oulun kaupungissa yleisten kulttuuripalveluiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdyspinnalla toimii jo ikäihmisten kulttuuripalveluiden koordinaattori Heidi Jäärni. Ehkä tällaiset yhteiset tehtävänkuvat ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa myös kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Laajenevat tehtävänkuvat ja hybridiammatillisuus eli työskentely erilaisten kohderyhmien kanssa uudenlaisissa työympäristöissä haastavat taitelijoita, mutta myös koulutusjärjestelmää. Muusikoiden työstä suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä väitelleen Taru Koiviston mukaan vaikuttavuus lisääntyy, jos taiteilijat saavat työhönsä hyvät valmiudet jo alansa koulutuksessa. Koulutuksen sisältöjä tulee siis kehittää. "Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olonsa hyväksi" Konkreettisia taiteen vaikutuksia seminaariyleisölle esitteli tanssija ja neurotieteilijä Hanna Poikonen. Hän on tutkinut luovan liikkeen, tanssin ja musiikin vaikutuksia aivoihin. Tulokset osoittavat niiden nopeuttavan aivokudoksen uudistumista ja mahdollisten vaurioiden korjaantumista. Ne myös vähentävät stressiä, ennaltaehkäisevät muistiongelmia, vahvistavat tasapainoa ja mielikuvitusta. Ennen kaikkea tanssi ja musiikki tuottavat mielihyvää. ”Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olotilansa hyväksi. Kulttuurin ja taiteen kautta voimme vahvistaa juuri tätä kokemuksellisuuden puolta itsessämme. Jokaisen tulisikin löytää oma polku hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri tarjoavat siihen väyliä ” kertoi Hanna Poikonen puheenvuorossaan. Tanssi ja musiikki voivat tuoda suoraa helpotusta moniin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin. Myös Oulun seudulla voi osallistua Parkinsonin-balettiryhmiin ja ne ovatkin olleet suosittuja. Seminaaripäivän päätteeksi järjestetyllä kulttuurihyvinvointitorilla yleisö pääsi tutustumaan muun muassa tähän Jessica Viitalan luotsaaman Mielenliikkeet- Tanssi- ja liiketerapia palvelun toimintaan. Torilla oli runsas toimijajoukko esittelemässä kulttuurihyvinvointiin liittyviä tuotteitaan ja palveluitaan. Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen seminaarin  järjestivät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja sen Tulevaisuuden sote-keskus -hanke sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto ja sen Kulttuurikenno -hanke. Tilaisuuteen osallistui paikan päällä ja striimin välityksellä lähes 200 osallistujaa. Seminaarin…