Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

08.12.2020

Pohjois-Pohjanmaalla merkittävä ilmastopäästöjen vähennyspotentiaali maataloudessa, turpeen energiakäytössä ja liikenteessä

Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyön kolmesta kärkiteemasta maatalous, turpeen energiakäyttö ja liikenne on laadittu kattavat selvitykset maakunnan ilmastotiekartan askelmerkkien asettamiseen. Tuhtia tietoa ja eri skenaariovaihtoehtoja sisältävien selvitysten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on merkittäviä ilmastopäästöjen vähennyspotentiaalia.

Maataloudessa tavoitteena edelleen kehittyä hiilensitojana. Tehty selvitys sisältää numeerista tietoa maatalouden biojakeiden ja sivuvirtojen kestävästä hyödyntämisestä, toimenpiteiden ilmastovaikutuksista, kustannus- ja tuottovaikutuksista sekä potentiaalista Pohjois-Pohjanmaalla. Vaihtoehtoisia päästöskenaarioita tehtiin kolme kappaletta. Selvityksen laati Ramboll Finland Oy.

Liikenteen selvitys ja siinä tehdyt laskelmat mahdollistavat ensirekisteröityjen ajoneuvojen käyttövoimajakauman vaikutusten arvioinnin tieliikenteen hiilidioksidipäästöihin vuoteen 2040 asti. Selvityksen laati Sitowise Oy.

Turpeen energiakäytön selvityksessä tarkastellaan miten alueen turpeen ja puun energiakäyttö tulee kehittymään, millaisia vaikutuksia kehityksellä on puubiomassan hankintaan ja hankintaketjuihin, sekä  alueen energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöihin. Selvityksen laati AFRY Management Consulting.

Selvityksiä ja niistä saatuja tuloksia käytettään Pohjois-Pohjanmaan ilmastotiekartan laatimisessa. Työ valmistuu alkuvuodesta ja tiekartta on maakuntahallituksen hyväksyttävänä helmikuun 2021 kokouksessa.

Selvitykset ovat ladattavissa POPilmasto -hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Ritva Isomäki p. 040 685 4026, ritva.isomaki(at)pohjois-pohjanmaa.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

23.01.2024
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuritoimintaa vahvistetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kainuun liitolle 160 000 euron erityisavustuksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Hanke toteutetaan vuosien 2024–2025 aikana tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa. KAIPO – Kulttuurin vahvistuvat verkostot Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen avulla luodaan vaikuttavuutta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien ja niiden kuntien kulttuuritoimintaan. Naapurimaakunnilla on jo nyt jonkin verran taide- ja kulttuurialan yhteistyötä, mikä antaa hyvän pohjan hankkeen toteuttamiselle, sekä entistä laaja-alaisemman yhteistyön ja osaamisen kehittämiselle. Hankkeen toiminnan myötä maakuntien, kuntien ja kulttuuritoimijoiden välinen yhteistyö tiivistyy ja edellytykset resurssien tehokkaammalle käytölle vahvistuvat. Kulttuuripalveluihin syntyy uusia toimintamalleja ja sisältöjä, ja kuntien kulttuurivastaavat saavat työhönsä lisää tukea. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnat ovat mukana Oulu 2026 kulttuuripääkaupunkivuodessa. Hankkeessa luodaan edellytyksiä myös sen laadukkaiden sisältöjen toteuttamiseen. Hankkeen yhteiskehittämisen myötä tavoitteena on entistä vahvemmat kulttuurikunnat ja -maakunnat. Hankkeen toimenpiteissä keskeistä on yhteiskehittäminen jota tehdään kumppanuuspöytämallilla. Teemat valikoidaan kuntien omien tarpeiden pohjalta. Kumppanuuspöytiin kutsutaan kuntien edustajien lisäksi kulloinkin käsittelyssä olevaan teemaan liittyviä keskeisiä kulttuurialan toimijoita. Hankkeen ensimmäisenä toimena onkin kartoittaa kehittämistarpeita kyselyn avulla. Sen tuloksista kuullaan 12.2.2024 järjestettävässä kick off tilaisuudessa. KAIPO-hankkeen toteuttamisesta vastaa Kainuun liitto. Hankkeen etenemistä voi seurata sen omilta verkkosivuilta:  https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kaipo/  Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksilla kuntien kulttuuritoimintaan edistetään kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (166/2019) tavoitteiden ja tehtävien toteuttamista. Nyt toteutettava kahden maakunnan alueelle ulottuva hanke pohjaa työlle, jota Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tehty aiemmissa maakuntien omissa kehittämistehtävissä vuosina 2022–2023. Lisätietoja: Kainuun liitto, projektikoordinaattori Joni Kinnunen, puh. 044 797 4254 tai joni.kinnunen@kainuunliitto.fi Pohjois-Pohjanmaan liitto, kulttuurin erityisasiantuntija Auli Suorsa, puh. 050-386 8443 tai auli.suorsa@pohjois-pohjanmaa.fi Alueiden aiemmat kehittämistehtävät: Kulttuuri-Kainuu https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/hankkeet/kulttuuri-kainuu/ Kulttuurikenno https://www.pohjois-pohjanmaa.fi/kehittaminen/kulttuuri/kulttuurikenno-hanke/ [caption id="attachment_42678" align="alignleft" width="523"] Kuva: Kainuun liiton verkkosivut[/caption]

19.01.2023
Pohjois-Pohjanmaan osaamistarvekysely

Tervetuloa vastaamaan Pohjois-Pohjanmaan osaamistarvekyselyyn. Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Opetushallituksen alainen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus ovat sopineet käytännön ennakointiyhteistyöstä. Tarkoituksena on selvittää alueen osaamistarpeita ammattialojen näkökulmasta. Alueen näkökulma ammattialojen tulevaisuuteen ja osaamiskapeikkoihin  saadaan vastaamalla JOTPAn tekemään valtakunnalliseen kyselyyn. Pohjois-Pohjanmaan koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyöryhmä on keskustellut maakunnan tärkeimmistä aloista, joihin toivotaan vastauksia. Myös muihin aloihin voi hyvin vastata. Kun vastataan useampaan alaan, täytyy kysely aloittaa alusta. Pohjois-Pohjanmaan tärkeimmät alat: ICT Sosiaali- ja terveysala Metalliala Metsäala Rakennusala Koulutus Majoitus- ja ravitsemisala   Kysely löytyy TÄÄLTÄ. Vastaathan kyselyyn maanantaihin 6.2.2023 mennessä. Jokainen vastaus on tärkeä. Kiitos ajastasi! Voit välittää kyselyä myös omissa verkostoissasi. Pohjois-Pohjanmaalla tuloksia hyödynnetään maakunnallisessa osaamisen ennakointityössä sekä koulutusta ja oppimissisältöjä suunniteltaessa. Erityinen huomio kiinnitetään osaamistarpeiden ennakoituun kehitykseen ja kyselyssä tunnistettuihin osaamiskapeikkoihin. Kansallisesti tuloksia hyödynnetään mm. JOTPA:n rahoitushakujen valmistelussa ja OPH:n Osaamisen ennakointifoorumin osaamistarpeiden ennakointityössä esim. tutkintojen sisältöjen kehittämisehdotuksiin. Lisätietoja Mikko Väisänen 0503366524 mikko.vaisanen@pohjois-pohjanmaa.fi

10.10.2022
Nuorisovaltuuston pj Iida Hyvärinen: ilmastoasiat koskettavat nuoria

Pohjois-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Iida Hyvärinen odottaa innolla luottamustehtäväänsä Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyön neuvottelukunnassa. Hän kertoo keskustelleensa nuorisovaltuuston jäsenten kanssa nuorten evästyksistä maakunnan ilmastotyöhön. ”Olemme keskustelleet muun muassa joukkoliikenteen väylien lisäämisestä, hiilinieluista ja maataloudesta hiilen sitojana”, Iida Hyvärinen sanoo. Hyvärisen mukaan ilmastoasiat koskettavat nuoria paljon ja niistä puhutaan kokousten ulkopuolellakin. ”Meitä kiinnostaa, millainen maapallo meille jätetään ja millaisen maapallon me jätämme tuleville sukupolville”, Iida summaa. Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyön neuvottelukunnan tehtävä on ohjata maakunnallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden muodostusta. Neuvottelukunta seuraa toimintaympäristöään, edistää strategisten tavoitteiden edistämistä sekä seuraa tavoitteiden toteutumista. Neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu myös vuorovaikutuksen ja yhteistyön edistäminen ilmastoasioissa maakunnan alueella. Lähitulevaisuuden näkökulmasta Hyvärinen nostaa esiin tuulivoiman merkityksen Pohjois-Pohjanmaalla. ”Tuulivoima on meille valttikortti”, hän täsmentää. Hyvärinen muistuttaa myös Pohjois-Pohjanmaan maantieteellisestä laajuudesta. Siitä kertoo muun muassa nuorisovaltuustolle tehty kysely, jossa kartoitettiin nuorten ajatuksia siitä, mikä on rakkainta luontoa omassa kunnassa. ”Metsät, vesistöt, suot, vihreys, joet ja hyvät ulkoilumahdollisuudet nousivat esille vastauksissa. Se tulee tietenkin huomioida ilmastotyössäkin, että kunnat ovat maakunnassa erilaisia.” Hyvärinen odottaa energiakysymysten olevan Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyö neuvottelukunnassa vahvasti esillä. ”Sanotaanko niin, että tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa nuorten huolestuneet puheenvuorot keskittyvät energia-asioihin”, Iida toteaa. Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyön neuvottelukunnan toinen toimikausi on nimetty vuosille 2022–2025. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jussi Ylitalo ja sihteerinä toimii Pohjois-Pohjanmaan liiton erityisasiantuntija Ritva Isomäki. Neuvottelukunta tekee tiivistä yhteistyötä Oulun ammattikorkeakoulun Canemure-hankkeen kanssa.

12.09.2022
”Kulttuuri vahvasti mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Pohjois-Pohjanmaalla”

Näillä sanoilla Sanna Salmela, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvoinnin edistämisen päällikkö avasi 8.9. pidetyn Kulttuurista vaikuttavuutta terveyteen ja hyvinvointiin seminaarin. ”Hyvinvointialueen tulee integroida kulttuurihyvinvointipalveluita osaksi omaa palvelutuotantoa. Toisaalta toimiva yhteistyö kuntien kulttuuripalveluiden kanssa on tärkeää, sillä kummallakin osapuolella tavoitteet ja asiakkaat ovat yhteisiä” totesi puolestaan Marjo-Riitta Tervonen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö. Oulun kaupungissa yleisten kulttuuripalveluiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdyspinnalla toimii jo ikäihmisten kulttuuripalveluiden koordinaattori Heidi Jäärni. Ehkä tällaiset yhteiset tehtävänkuvat ovat mahdollisia lähitulevaisuudessa myös kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Laajenevat tehtävänkuvat ja hybridiammatillisuus eli työskentely erilaisten kohderyhmien kanssa uudenlaisissa työympäristöissä haastavat taitelijoita, mutta myös koulutusjärjestelmää. Muusikoiden työstä suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä väitelleen Taru Koiviston mukaan vaikuttavuus lisääntyy, jos taiteilijat saavat työhönsä hyvät valmiudet jo alansa koulutuksessa. Koulutuksen sisältöjä tulee siis kehittää. "Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olonsa hyväksi" Konkreettisia taiteen vaikutuksia seminaariyleisölle esitteli tanssija ja neurotieteilijä Hanna Poikonen. Hän on tutkinut luovan liikkeen, tanssin ja musiikin vaikutuksia aivoihin. Tulokset osoittavat niiden nopeuttavan aivokudoksen uudistumista ja mahdollisten vaurioiden korjaantumista. Ne myös vähentävät stressiä, ennaltaehkäisevät muistiongelmia, vahvistavat tasapainoa ja mielikuvitusta. Ennen kaikkea tanssi ja musiikki tuottavat mielihyvää. ”Vaikka ihminen olisi vakavastikin sairas, hän voi silti kokea olotilansa hyväksi. Kulttuurin ja taiteen kautta voimme vahvistaa juuri tätä kokemuksellisuuden puolta itsessämme. Jokaisen tulisikin löytää oma polku hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri tarjoavat siihen väyliä ” kertoi Hanna Poikonen puheenvuorossaan. Tanssi ja musiikki voivat tuoda suoraa helpotusta moniin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin. Myös Oulun seudulla voi osallistua Parkinsonin-balettiryhmiin ja ne ovatkin olleet suosittuja. Seminaaripäivän päätteeksi järjestetyllä kulttuurihyvinvointitorilla yleisö pääsi tutustumaan muun muassa tähän Jessica Viitalan luotsaaman Mielenliikkeet- Tanssi- ja liiketerapia palvelun toimintaan. Torilla oli runsas toimijajoukko esittelemässä kulttuurihyvinvointiin liittyviä tuotteitaan ja palveluitaan. Kulttuurista vaikuttavuutta hyvinvointiin ja terveyteen seminaarin  järjestivät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja sen Tulevaisuuden sote-keskus -hanke sekä Pohjois-Pohjanmaan liitto ja sen Kulttuurikenno -hanke. Tilaisuuteen osallistui paikan päällä ja striimin välityksellä lähes 200 osallistujaa. Seminaarin…