Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uutiset

10.12.2021

”Kumppanuus harrastamisen Suomen mallin toteuttamisessa on yhdistykselle mahdollisuus”

Näin totesi 4H-järjestön aluejohtaja Heli Hietala kertoessaan Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnassa 4H:n kokemuksista koulun yhteydessä toimivien kerhojen järjestämiseen osallistumisesta ja toiminnan koordinoinnista. Hietala totesi, että toiminnan kautta yhdistys voi tavoittaa kattavasti paikkakunnan koululaisia, tuoda omaa perustoimintaansa tutuksi ja mahdollisesti löytää uusia innokkaita jäseniä myös pitempiaikaiseen toimintaan. 4H:n kokemuksen mukaan malli on tiivistänyt yhteistyötä paikkakunnilla ja yhdistys on voinut kerhojen kautta viedä käytäntöön itsellensä tärkeitä toimintatapoja, kuten 4H:n tapauksessa yrittäjyyskasvatusmallia.

”Kumppanuus harrastamisen Suomen mallissa tarjoaa siis yhdistykselle kehittymisen ja kasvun mahdollisuuksia”  toteaa Hietala.

Kerhojen toteuttaminen asettaa yhdistyksille myös vaatimuksia. Niillä tulee olla osaamista ja kokemusta lasten ja nuorten kanssa toimimisesta sekä kykyä heidän toiveidensa mukaisten kerhosisältöjen toteuttamiseen. On tärkeää, että lapsille tarjotaan laadukasta toimintaa ja hyviä kokemuksia, jotka innostavat harrastamisen jatkamiseen.

Pitkän linjan järjestötoimijana 4H-yhdistysen ollut helppoa lähteä mukaan mallin toteuttamiseen. Sen osaaminen on korkeatasoista ja infra kunnossa. Paikallisyhdistyksiä on runsaasti ja toiminta lasten kanssa tuttua. Kerhojen sisällöt kuten kokkaus ja kädentaidot ovat perustekemistä. Haasteitakin on matkan varrella havaittu. Kerhojen ajankohdat poikkeavat yhdistyksen normaalista toiminnasta, korona on tuonut vaikeuskerrointa käytännön toimintaan; tiedonkulussa ja toiminnan koordinoinnissa on kehittämisen varaa. Paikallista koordinaatiota tarvitaan ja myös tässä roolissa 4H on ottanut vastuuta.

Kaiken kaikkiaan 4H on kokenut osallistumisensa harrastamisen Suomen malliin positiivisesti. Heli Hietala kannustaa muutakin järjestökenttää mukaan. ”Harrastamisen Suomen malli tarjoaa yhdistyksille monia mahdollisuuksia ja niiden kannattaakin aktiivisesti tarjota yhteistyötään kerhotoiminnan toteuttamiseen”. Mallin merkityksellisyyttä korostaa se, että sen kehittäminen on nostettu yhdeksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman 2022–2025 kärkihankkeeksi. Kaikkia toimijoita siis tarvitaan mukaan tekemään mallista juuri Pohjois-Pohjanmaan tarpeisiin vastaava toimintatapa.

Nyt 9.12.2021 pidetty Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnan kokous oli sen nelivuotiskauden viimeinen. Toiminta on koettu tärkeäksi. Neuvottelukunnan asettamisesa tulevalle valtuustokaudelle päätetään maakuntahallituksen vuoden viimeisessä kokouksessa.

Uutisen laati Auli Suorsa erityisasiantuntija, kulttuuri / Pohjois-Pohjanmaan liitto

Lisätietoa:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

09.02.2024
Kymmenen vuotta monialaista järjestöyhteistyötä Pohjois-Pohjanmaalla

Vuonna 2024 Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta juhlii kymmenettä toimintavuottaan. Erityisiä juhlallisuuksia ei ole suunnitteilla, mutta vuoden aikana halutaan korostaa järjestötyön vaikuttavuutta entistäkin voimakkaammin. ”Pohjois-Pohjanmaan järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä on vahvistunut merkittävästi vuosi vuodelta. Kymmenessä vuodessa yhteistyö on tiivistynyt ja vaikuttavuus kasvanut”, totesi puheenjohtaja Esa Aunola Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnan kokouksessa 5. helmikuuta. Keskustelussa korostui erityisesti edunvalvonnan tärkeys. Siihen on tarve ja siinä järjestöjen monialainen yhteistyö on vahvuus. Edunvalvontaan halutaan juhlavuonna neuvottelukunnan toiminnassa panostaa. Tarkoitus on tavoittaa niin päättäjiä kuin kansalaisiakin, ja nostaa järjestöjen ja myös neuvottelukunnan tekemää työtä ja tuloksia esiin eri foorumeilla. Ohjelmassa on tapaamisia, neuvotteluja, kannanottoja, kunta-järjestöyhteistyön selvitys ja infoa neuvottelukunnan toiminnasta eri kanaviin. Juhlavuoden kruunaa jo perinteeksi muodostunut järjestötekopalkinto ansioituneelle järjestötoimijalle. Sen kriteerit ja osallistumisohjeet julkistetaan myöhemmin. Järjestöneuvottelukunnan keskeisiin tehtäviin kuuluu aktiivinen osallistuminen maakunnan kehittämiseen. Tähän kokouksessa tarjoutui uudenlainen mahdollisuus, kun neuvottelukunta osallistui Oulun ammattikorkeakoulun Canemure- hankkeen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämään ilmastotyöpajaan. Neuvottelukunnan jäsenet pääsivät esittämään toimenpiteitä Pohjois-Pohjanmaan ilmastotyöhön ja jakamaan omia käytännön kokemuksiaan. ”Osallistuminen työpajaan oli erittäin aktiivista ja ideoita syntyi runsaasti. Järjestöjen panos oli meille arvokasta ja auttaa meitä hahmottamaan ilmastotyön kokonaiskuvaa ”, kertoi Pohjois-Pohjanmaan liitosta ilmastotyöstä vastaava erityisasiantuntija Ritva Isomäki. Saatuja ideoita hyödynnetään maakunnan ilmastotiekartan päivityksessä. Sen ydinajatus on "Kaikki ratkaisee". Pohjois-Pohjanmaalla myös järjestöt ja niiden tekemä työ on osa ratkaisua. Lisätiedot: Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnan toiminnasta ja kokousasiakirjoista Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilta. Lisätietoja ilmastotyöpajan tuloksista antaa erityisasiantuntija Ritva Isomäki Pohjois-Pohjanmaan liitosta (p. 040 685 4026, ritva.isomaki@pohjois-pohjanmaa.fi). Järjestöneuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Esa Aunola, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry (p. 040-551 3986 aunola@ppkylat.fi) ja sihteerinä strategiapäällikkö Ilpo Tapaninen, Pohjois-Pohjanmaan liitto (p. 050 301 7546).  

23.06.2022
Osallisuutta järjestötyöstä! Vuoden 2022 järjestötekopalkinnon teemana osallisuuden kokemus

Maakunnassa tehtävää järjestötyötä nostetaan esiin vuosittain jaettavalla Pohjois-Pohjanmaan järjestötekopalkinnolla. Tämän vuoden teemaksi maakunnallinen järjestöneuvottelukunta valitsi osallisuuden kokemuksen. Haussa on siis järjestöteko, jonka myötä kohderyhmän hyvinvointi ja osallisuuden tunne on vahvistunut. ” Palkinto jaetaan nyt neljännen kerran. Sen kautta järjestö tai yhdistys voi tuoda omaa toimintaansa laajempaan tietoisuuteen. Toivomme runsasta määrää monipuolisia ehdotuksia” sanoo strategiapäällikkö Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitosta. Ehdokkaiden ilmoittaminen avataan syyskuun alussa. Palkinnon saajan valitsee maakuntahallitus ja palkinnon jako tapahtuu marraskuussa pidettävillä maakuntapäivillä. Palkinnon suuruus on 1 000 euroa. Lisätietoja: Järjestötekopalkinto ja järjestöneuvottelukunnan toiminta (Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivut) Järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja Esa Aunola / Pohjois-Pohjanmaan kylät ry / p. 040-551 3986, esa.aunola@ppkylat.fi Strategiapäällikkö, neuvottelukunnan sihteeri / Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto / p. 050-301 7546, ilpo.tapaninen@pohjois-pohjanmaa.fi   [caption id="attachment_33548" align="alignnone" width="500"] Vuoden 2021 järjestötekopalkinnon saivat Raution kyläyhdistys ry ja Raution kauppaosuuskunta yhteisöllisestä toiminnasta kylän elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. (Kuva kyläkauppa Raution fb-sivu).[/caption]

22.03.2022
Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta uudelle toimikaudelle 15 jäsenen voimin

Järjestöillä on suuri merkitys maakunnan kehittämisessä sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisessä. Pohjois-Pohjanmaalla tämä on ymmärretty ja sisäistetty. Jatkossa järjestöjen asemaa osana monialaista kehittämistyötä halutaan vahvistaa ja vakiinnuttaa entisestään. Tämä on keskeinen päämäärä nyt jo kolmannen toimintakauden aloittavalla Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukunnalla. ”Järjestöt halutaan mukaan uuden, juuri julkaistun Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelman toimeenpanoon”, sanoo vs. suunnittelujohtaja Ilpo Tapaninen. Järjestöneuvottelukunnan tehtävänä on myös yhteistyön vahvistaminen järjestöjen kesken sekä järjestöjen, julkisen sektorin ja elinkeinoelämän välillä, toimia yhdessä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen osallisuustyön kanssa ja tuoda järjestötoimintaa tunnetuksi. Näkyvyyttä ja tunnustusta hyvälle työlle saadaan muun muassa vuosittain jaettavalla järjestötekopalkinnolla. Järjestöneuvottelukunnassa on monipuolinen edustus eri alojen järjestöistä. Lisäksi mukana on kuntajäsen, sekä asiantuntijajäseniä valtion aluehallinnosta, maakuntaliitosta ja hyvinvointialueelta. Maakuntahallitus nimesi Pohjois-Pohjanmaan järjestöneuvottelukuntaan seuraavat jäsenet toimikaudelle 2022–2025: Järjestöjen edustajat: Toiminnanjohtaja Esa Aunola, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry Aluejohtaja Esko Hassinen, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry Toiminnanjohtaja Riikka Hautala, Nouseva Rannikkoseutu ry Toiminnanjohtaja Timo Nevanperä, Pohjois-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Liitto Hallituksen jäsen Helena Kinnunen, Suomen Latu ry Pääsihteeri Arja Sutela, Nuorten ystävät ry Toiminnanjohtaja Marko Miesmaa, Pohjanmaan Partiolaiset ry Toiminnanjohtaja Anna Katajala, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry Aluejohtaja Heli Hietala, Suomen 4H-liitto, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuu Puheenjohtaja Marja-Liisa Pylväs, Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry Puheenjohtaja Risto Örling, Pohjois-Pohjanmaan EETU ry Hallituksen jäsen Kaija Sepponen, Kaatuneitten Omaisten Oulun piiri ry Toiminnanjohtaja Pertti Kukkonen, Auta Lasta ry Puheenjohtaja Anna-Liisa Lämsä, Mielenvireys ry Kehityspäällikkö Tanja Tanhua, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö Kuntaedustaja: Yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka, Oulun kaupunki Asiantuntijajäsenet: vs. suunnittelujohtaja Ilpo Tapaninen, Pohjois-Pohjanmaan liitto Erityisasiantuntija, kulttuuri, Auli Suorsa, Pohjois-Pohjanmaan liitto Asiantuntija Kukka Kukkonen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Jäsen nimetään myöhemmin)   Lisätietoja: vs. suunnittelujohtaja Ilpo Tapaninen, puh. 050 301 7546, ilpo.tapaninen@pohjois-pohjanmaa.fi Linkki järjestöneuvottelukunnan verkkosivuille. Linkki Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmaan.

18.01.2022
Maakunnallisen järjestöneuvottelukunnan paikat jaossa vuosille 2022–2025

Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton hallitus asetti järjestöneuvottelukunnan vuosille 2022–2025 kokouksessaan 20.12.2021. Järjestöneuvottelukunnan tehtäviä ovat maakunnan aluekehitystyöhön osallistuminen, järjestötoiminnan näkyväksi ja tunnetuksi tekeminen, kansalaisten ja järjestöjen osallistumismahdollisuuksien sekä järjestöjen välisen että järjestöjen ja julkisen sektorin välisen yhteistyön edistäminen. Järjestöneuvottelukunta toimii työryhmänä huolehtien siitä, että järjestöt saadaan laajasti mukaan tehtävien toteuttamiseen. Järjestöjä pyydetään asettamaan ehdokkaansa järjestöneuvottelukunnan jäseneksi 15.2.2022 mennessä. Ehdokkaaksi asettaminen tapahtuu tästä linkistä Järjestön asettama ehdokas sitoutuu työskentelemään koko maakunnan järjestökentän hyväksi. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus nimeää järjestöneuvottelukunnan 14.3.2022. Järjestöneuvottelukunnan jäsenten valintakriteerit: Järjestöneuvottelukunta muodostetaan eri alojen järjestöistä siten, että se on mahdollisimman monialainen ja kattava. Järjestöjen toimialueena on koko Pohjois-Pohjanmaa tai sitä laajempi alue tai Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva laaja alue. Järjestöt toimivat aktiivisesti monipuolisen järjestöyhteistyön edistäjänä maakunnan alueella. Mukana olevan järjestön edustaja pystyy sitoutumaan järjestöneuvottelukunnan työskentelyyn koko toimikaudeksi 2022–2025.   Huomioitavaa: Järjestöneuvottelukuntaan valitaan 10–12 jäsentä. Kaikki neuvottelukunnan jäsenet ovat varsinaisia jäseniä. Varsinaisilla jäsenillä ei ole varajäseniä. Järjestöneuvottelukunta kokoontuu 5–6 kertaa vuodessa pääsääntöisesti päiväsaikaan. Jäsenille korvataan kokouksista aiheutuneet matkakustannukset KVTES:n mukaisesti. Samoin mahdolliset ansionmenetykset korvataan. Kokouspalkkioita ei makseta. Järjestöjäsenten lisäksi neuvottelukunnassa on maakuntaliiton ja valtion aluehallinnon edustajat sekä 1–2 kuntaedustajaa.   Lisätietoja antaa Ilpo Tapaninen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 050 301 7546 tai ilpo.tapaninen@pohjois-pohjanmaa.fi